MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Home / Frø

Frø til bønner og ærter

At dyrke bønner fra frø er en nem måde at få mad på bordet. Du kan få frø til grønne bønner, og bønner findes også i forskellige typer som fx busk- og stangbønner, snitbønner, voksbønner, frøbønner (borlottobønner) og pralbønner, for at nævne nogle af de mest populære.

Bønner trives i en veldrænet, muldrig og fugtighedsbevarende jord på en lun og solrig plads et beskyttet sted i haven, på terrassen eller altanen. Sørg for, at jorden ikke tørrer ud ved at jorddække og vande regelmæssigt. Bønner har ikke brug for særlig næring, da de selv er i stand til at tilføre kvælstof til jorden – de er kvælstoffikserende.

Det er en god idé at forespire dine bønne frø, så de kommer godt fra start. Forspir dem indendørs i Rootmaster eller store potter. Plant ud når jordtemperaturen er over 14°. Samme jordtemperatur kræves, hvis du vil så bønner frø direkte i jorden, men jordtemperaturen skal minimum være 14° hele døgnet.

De klatrende bønner som stang- og pralbønner kan med fordel plantes op ad et bambusstativ eller lignende. Plant en plante ved hver pind, og hjælp planterne lidt på vej i starten. Ikke længe efter vil de selv slynge sig op ad dit klatrestativ.

Bønner kan høstes, når de er fuldt udviklede og har en god størrelse. Høst regelmæssigt for at opmuntre til endnu flere bønner, og undgå at lade bønnerne blive for store og seje.

Bemærk: På grund af et højt indhold af giftige lektiner, må bønner ikke spises rå, men skal koges.

Læs mere