MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Få selskab af en kartoffel

Kartofler er gode til så meget, lige fra stegning i ovnen, til en simpel kartoffelsalat. Der findes mange forskellige kartoffelsorter, men jeg har valgt en frisk kartoffelsort Maribel Øko og en efterårskartoffel Asterix, for at kunne nyde kartofler i en længere periode af året.

Læs mere

Trin 1: Før udplantning
Det er nemt at dyrke kartofler i en gro-potte, og det gør det nemt at høste. Hvis du vælger forskellige slags kartofler, hvilket jeg vil gøre, anbefaler jeg, at du ikke planter forskellige slags kartofler i samme potte. Sørg i stedet for, at hver sort får sin egen potte. Årsagen er enkel, fordi hver kartoffelsort vil være klar til høst på forskellige tidspunkter af sæsonen.

Trin 2: Forbered potten
Start dine forberedelser med at sortere drænet i bunden af kartoffel potten. Jeg lægger små sten og mindre grus i bunden af potten. Fyrrekogler virker også!

Trin 3: Plantning af kartoflerne
Fyld potten med jord oven på drænet, men lad ca. 10 cm være til kanten af potten. Grunden er, at du løbende vil fylde potten med jord i takt med, at kartoffelplanten vokser. Når du har fyldt potten med jord, planter du dine kartofler ca. 10 centimeter ned i jorden.

Trin 4: Dette skal du huske
Jeg vil plante to kartofler i den ene potte og tre i den anden. Grunden er, at jeg bruger to forskellige slags kartofler. En frisk kartoffelsort, der vil være klar til at høste i løbet af sommeren, og en læggekartoffel, der er klar til at blive høstet til efteråret. Den friske kartoffelsort er lidt mindre end efterårssorten, hvor der er plads til 3 kartofler i den ene. Efterårssorten er større, og derfor er to kartofler nok. Prøv dig frem, men jeg anbefaler generelt mellem 2 - 4 kartofler i en potte afhængig af sorten.

Trin 5: Placering af potten
At dyrke kartofler i en Nelson gro-potte er praktisk, hvis du bor i en lejlighed som jeg. Jeg vil i første omgang sætte gro-potten i et hjørne nær et vindue, fordi det er der, jeg har plads i øjeblikket. Da Nelsons potte gør det muligt for mig at følge mine kartoflers vækst, ved at løfte den inderste potte fra den yderste, er det nemt at følge væksten på mine kartofler.

Trin 6: Når der kommer spirer
Når spirerne begynder at komme op, placerer du potten på et mere solrigt sted. Ideelt set med 6 timers sollys om dagen. Fyld jævnligt op med jord, indtil der er et par centimeter til toppen af potten. Det er ikke meningen, at du skal begrave planterne, så sørg for at holde mindst et eller to blade over jorden, når du fylder op.