Der er mange forskellige måder at udnytte dine hjemmedyrkede tomater på, så de ikke skal gå til spilde, hvis du ikke når at spise dem i løbet af sommeren og efteråret. Hvis du mangler tid, er det måske bedst at tørre eller fryse tomaterne for at kunne bruge dem op i madlavningen om efteråret og vinteren. Hvis du gerne vil bruge lidt mere tid i køkkenet, kan du allerede nu tilberede en god tomatsauce.
Er det ikke dejligt at kunne plukke sine første solmodne tomater og lave en god salat om sommeren? Hvis du har dyrket mange tomatplanter, vil du snart have så mange tomater, at du næppe har tid til at spise dem alle. Så er det godt, at du kan tilberede og opbevare dine tomater, så de kan nydes hele året rundt.
I denne artikel hjælper vi dig med at fryse, tørre og semitørre dine tomater. Vi giver dig nogle vidunderlige opskrifter og gode tips, hvis du gerne vil have din tomathøst til at vare hele året.
Hvis du har mange tomater med små skader eller "mindre smukke" tomater, kan de sagtens både tørres og bruges i tomatsauce. Du bør dog aldrig bruge rådne, angrebne eller mugne tomater.
Måske er den nemmeste måde at udnytte alle dine modne tomater at fryse dem. Du kan fryse dine tomater på forskellige måder: hele, skåret i både eller kørt i blender. Optøede tomater er ikke så sjove at bruge i salater, da de bliver ret løse i konsistensen. I varm madlavning passer de så meget desto bedre! Frys tomaterne i poser eller beholdere med ca. 500 gram, og tag dem derefter ud, når du får lyst til at lave en god gryderet om efteråret eller vinteren.
Tørring af tomaterne er en af de bedste måder at udnytte høsten på og få den til at række længe. Skær dine tomater i 3-4 mm tynde skiver – tørretiden afhænger af tomaternes vandindhold, skivernes tykkelse, luftcirkulationen og luftfugtigheden. Du kan tørre alle slags tomater, men nogle sorter er bedre egnede end andre – det vil være bedst at bruge tomater med fast frugtkød og en lidt tykkere skal. Tyndskallede tomater med meget væske kan med fordel nydes friske.
For at få det bedste resultat bør du tørre dine tomatskiver i en 40 °C tørreovn i 4-5 timer. Hvis du ikke har en tørreovn, er det også muligt at bruge en almindelig ovn. Indstil ovnen på den laveste temperatur, og hold ovnlågen på klem for at få god luftcirkulation. Det er dog lidt sværere at få tomatskiverne rigtig tørre og sprøde i en almindelig ovn.
Efter tørring af tomatskiverne i en tørreovn eller en almindelig ovn kan du lægge dem i et syltetøjsglas med låg. Stil dem mørkt – så bevares både farven og den intense tomatsmag i årevis (forudsat at de er virkelig tørre, selv med et meget lavt væskeindhold vil der være risiko for mugangreb). Derefter kan du vælge så mange skiver, som du har brug for, og marinere dem i olie eller male dem til tomatpulver og bruge dem i gryderetter eller saucer.
Hvis du ikke vil tørre dine tomater så hårdt, kan du semitørre dem. Hjemmedyrkede cherrytomater vil blive utroligt velsmagende, hvis du halverer dem og lægger dem i et ovnfast fad med den afskårne side opad sammen med hvidløg, citron og krydderurter alt efter din egen smag. Salt tomaterne, stil ovnen på 125 grader, og læg tomaterne i ovnen i ca. 2 timer. De smager utroligt godt på f.eks. en bruschetta eller som tilbehør på en tærte eller til ovnbagt græskar. De semitørrede tomater skal opbevares i køleskabet og har ikke så lang holdbarhed som de rigtigt tørrede, men de er utroligt velsmagende!
Til denne opskrift kan du bruge alle slags tomater, røde såvel som grønne. Juster det søde og det sure efter smagen på dine tomater. Din grønne tomatsauce har muligvis brug for lidt mere sødme. Du kan også variere med forskellige krydderier. Med oregano vil du blive mindet om pizza, og med basilikum får du en god pastasauce. Variationerne er både mange og velsmagende!
1 kg tomater
1 alm. løg
1 spsk. olivenolie
1/2 spsk. honning eller sukker (den søde)
1/2 spsk. citronsaft, limesaft eller æblecidereddike (det syrlige)
Chili efter smag
Friske eller tørrede krydderier (f.eks. basilikum, persille, koriander)
Friskkværnet sort peber
Salt
Hak tomaterne groft, og løget fint. Varm olien forsigtigt op i en gryde, gerne af støbejern, og tilsæt det hakkede løg sammen med chili og sort peber. Olivenolien tåler ikke overdreven varme, så undgå at stege løget for hårdt. Når løget er blevet blødt og næsten gennemsigtigt, tilsættes tomaterne samt det søde og det syrlige. Sænk til en forholdsvis lav temperatur, og lad det simre i lang tid, mindst 45 minutter.
Hvis du vil have en tyndere sauce, kan du tilsætte vand. Til sidst salter du saucen og tilsætter de friske krydderier. Smag saucen til, lad den køle af, og hæld den i et godt rengjort syltetøjsglas. Tomatsaucen bliver mere smagsrig og får mere smag fra de friske krydderier, hvis den får lov til at stå nogle dage.