MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Opbevaring af tomater

01 June 2023

Hvordan opbevarer du dine hjemmedyrkede tomater på den bedste måde? Tomater trives bedst ved stuetemperatur, og nogle sorter kan faktisk opbevares i flere måneder uden at miste konsistens eller smag.

Tomater er en af de mest populære grøntsager, man selv kan dyrke. De er nemme at få succes med, der er utallige sorter at vælge imellem, og alt efter sorten trives tomaterne fint både på en altan, i et drivhus eller udendørs mod syd.

Men for at nyde dine hjemmedyrkede tomater i lang tid er det vigtigt at håndtere tomaterne korrekt, når de høstes. Hvis du vil have tomater, der smager godt, er den grundlæggende regel at opbevare dem ved stuetemperatur – så beholder de både konsistens og smag bedst. Hvis du vil have tomaterne til at holde længe, skal du opbevare dem køligt og mørkt, men ikke i køleskabet. Du kan f.eks. sætte tomaterne i en skotøjsæske på et køligt sted.

Opbevar dine tomater – men ikke i køleskabet

Både smagen og holdbarheden påvirkes negativt, hvis dine tomater opbevares for koldt, ved omkring +8° C i stedet for det optimale +14°C. Det går dog fint at sætte tomaterne i køleskabet, hvis de begynder at blive overmodne, og du gerne vil vente et par dage med at spise dem. Så fungerer køleskabet som en pauseknap, der forsinker modningen lidt.

Nelson_Garden_How to Store Tomatoes_Image_2.jpgNår du lægger dine umodne tomater på køkkenbordet ved stuetemperatur, modnes de gradvist og kan give et vidunderligt hjemmedyrket indslag i salaten i lang tid fremover. Hvis du lægger dem i sollys, vil det have en endnu bedre effekt.

Lad de grønne tomater modne på køkkenbordet

Når frosten kommer om efteråret, skal du plukke de tomater, der endnu ikke har haft tid til at modnes. Lad dem ligge i vinduet i direkte sol, så modnes de ved hjælp af temperatur og sollys ligesom i et drivhus. Hold lidt øje med tomaterne, da de tørrer hurtigere i direkte sollys. Hvis du i stedet lægger dem på et mørkt og køligt sted, vil de modnes langsomt, en efter en. Denne metode er velegnet til dig, der har masser af tomater. Så undgår du, at alle bliver modne på én gang.

Der er faktisk også en hel del velsmagende opskrifter med umodne tomater. Du kan f.eks. stege dem eller lave en fantastisk god chutney eller marmelade på grønne, umodne tomater.

Nelson_Garden_How to Store Tomatoes_Image_1.jpg

Ethylen fremskynder modningsprocessen

Lad ikke dine tomater ligge sammen med andre grøntsager eller frugter på et fad i køkkenet. Tomater udskiller hormonet ethylen, der fremskynder modningsprocessen både for andre tomater og andre grøntsager, og derfor er det vigtigt at opbevare tomaterne separat. Når en tomat begynder at få sin modenhedsfarve, vil den fremskynde modningen af de andre tomater. Så kan det være en god idé at lægge tomaten i en separat skål, hvis du ikke vil have, at alle dine tomater modnes på samme tid.

Hvis du derimod gerne vil fremskynde modningsprocessen, kan du lægge et modent æble blandt dine tomater. Æbler udskiller nemlig også ethylen, hvilket får dine tomater til at modnes hurtigere. Undgå at lægge tomaterne i plastik, da der dannes fugt, der påvirker tomaternes holdbarhed negativt.

Hvilken tomatsort skal du vælge?

Hvis du vil kunne nyde dine hjemmedyrkede tomater i så stor en del af sæsonen som muligt, er det en god idé at vælge flere forskellige sorter med forskellige egenskaber. En, der modner tidligt på sommeren, og et par, der modner lidt senere på efteråret. De forskellige sorter har forskellige opbevaringsegenskaber, hvor nogle af dem faktisk kan opbevares i en skål ved stuetemperatur indtil december eller januar uden at miste konsistens eller smag.

Hvis du vil have tomater med god holdbarhed, kan du vælge 'Sparta' F1 eller 'Tiger' F1. 'Sparta' er en mellemstor tomatsort med fast frugtkød, og den holder længe. 'Indigo Rose' har en lidt kraftigere skal og modner sent. Supplér gerne disse med nogle af vores gourmettomater, der helst skal spises direkte fra planten, og som modner tidligere. 'Sungold' F1 og 'Sunpeach' F1 er to rigtigt gode tips, hvis du bare vil kunne plukke tomaterne og spise dem som slik, når du får lyst.