MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrkning af gulerødder

23. april 2023

Der er vel ingen, der ikke elsker at gå rundt i sin køkkenhave og nippe til en friskhøstet gulerod. Når du dyrker dine egne gulerødder, kan du vælge mellem en lang række farver og former. Men først et par tips til, hvordan du bedst lykkes med gulerødder.

På trods af at den normalt er med på listen over de grøntsager, det er lettest at lykkes med, kan mange dyrkervenner fortælle om gulerødder, der ikke ønsker at udvikle andet end toppen. Hemmeligheden er at finde et solrigt sted i haven med let og næringsrig jord – dog ikke alt for næringsrig.

Hvornår skal jeg så?

Gulerødder kan i princippet sås året rundt. Om foråret kan man så dem, når sneen er forsvundet, og jorden er tørret op og har fået lidt varme, omkring april, afhængigt af hvor du bor, og hvor længe vinteren har varet. Disse gulerødder kan du normalt begynde at høste i juli. De hurtigtvoksende gulerodssorter kan sås i flere omgange om sommeren. Så får du en længere høst!

Barnehånd med kraftige gulerødder. Det er først, når du høster gulerødderne, at du ser, hvor meget de er vokset nede i jorden. Foto: Anna Lindeqvist

Hvordan sår jeg?

Gulerødder har brug for tilstrækkelig med afstand mellem hinanden for at kunne vokse. Gulerodsfrø er små – virkeligt små. De kan med fordel sås i lige rækker, og du bør forsøge at så med nogle centimeters afstand allerede fra starten – så bliver der mindre at tynde ud. Der fås også pelleterede gulerodsfrø, som er lidt lettere at håndtere og fordele i jorden. Hvis du vil gøre det endnu nemmere og helt undgå at tynde ud, kan du bruge såbånd, hvor frøene er placerede i den rigtige afstand fra start.

Tynd ud, i takt med at gulerodstoppen vokser op, så der bliver ca. 4 cm mellem hver plante. Udtyndingsafstanden kan variere mellem sorterne, så læs på posen. Toppen kan sagtens spises. Blødgør eller svits den sammen med spinat, hvis du synes, at den er for skarp i smagen.

Gulerødder, som vokser i køkkenhaven. Høst gulerødder ved forsigtigt at løsne jorden med en greb. Foto: Anna Lindeqvist

Hvilken jord er bedst egnet?

Gulerødder trives bedst i muldrig sandjord uden sten og hårde jordklumper. En tung lerjord er sværere for rødderne at trænge igennem, og hvis rødderne støder på forhindringer, kan de dele sig.

Hvilken gødning skal jeg give?

Gulerødder hører ikke til vores mest næringskrævende grøntsager, men skal selvfølgelig have nok energi til at vokse. Alt for kvælstofrig gødning, såsom græsafklip og andre grønne plantedele, kan få toppen til at vokse i stedet for roden. Den bedste næring til guleroden er kompost eller husdyrgødning.

Kan jeg forkultivere gulerødder?

Guleroden har sarte rodtråde. Hvis en rodtråd brækkes af, når planten er lille – hvilket let kan ske ved omplantning – kan din gulerod få en "forgrenet" rod i stedet for kun én rod. Selvfølgelig kan det være sjovt med uregelmæssige gulerødder, men de er måske ikke så lette at håndtere i køkkenet.

Da gulerodsfrøene nemt spirer på voksestedet og desuden kan sås året rundt, også i kold jord, er det en af vores grøntsager, som vi godt kan så udendørs på en gang.

Nyhøstede gulerødder, der ligger på et trædæk. Gulerødder kan have forskellige farver og former, men den mest almindelige er den orange. Foto: Anna Lindeqvist

Kan jeg dyrke gulerødder i en potte?

Så længe dine gulerødder får plads nok og vokser i en egnet jord, er de normalt ligeglade med, om de er i en potte eller ej. Ca. 40 cm dybde er normalt tilpas for mindre gulerødder. Guleroden 'Pariser Markt 5' er en lille rund gulerod, der kun bliver få centimeter lang. Den er perfekt i en potte!

Sommer- eller vintergulerødder?

Sommergulerødder vokser hurtigt og kan spises, så snart man har høstet dem. Vintergulerødder høstes senere og er normalt ikke så søde. Der fås sommergulerødder, der har gode lagringsegenskaber, men generelt er det blandt vintergulerødderne, at vi finder de sorter, der kan opbevares i et køligt rum til vinteren.

Hvide og lilla gulerødder, der er friskhøstet om efteråret. Gulerødder kan høstes om vinteren. Foto: Lovisa Back

Er gulerodsfluen et stort problem?

Måske har du hørt om gulerodsfluen? Det er et flyvende insekt, hvis larver angriber guleroden. De danner gange, der også bliver perfekte opholdssteder for andre skadedyr i jorden. For at holde gulerodsfluen væk kan du dække jorden med fiberdug eller kålnet. Hvis det tit blæser, hvor du dyrker, er gulerodsfluen sjældent et problem.