Løg forstærker smagen. Men de smager bedst, hvis de er avlet hjemme i haven. Med varmebehandlede løg får du det bedste resultat.
De danske haveejere har fået øjnene op for fordelene ved varmebehandlede sætteløg. Salget af sætteløg behandlet med varme er nemlig steget støt siden Nelson Garden fik dem i deres varesortimentet i 2006.
Ifølge hortonom og haveekspert Maj-Lis Pettersson fra Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala er det meget lettere at få et godt høstresultat med varmebehandlede sætteløg.
– De får nemlig ikke skader efter nattefrost som almindelige løg gør. Under foråret kan kølig luft få almindelige løg til at blomstre før tid, og det ødelægger løget. Med varmebehandlede løg sker det sjældent.
Tidligere var varmebehandlede sætteløg forbeholdt erhvervsavlere, men nu kan private haveejere også købe løget, og det glæder haveekspert Maj-Lis Pettersson.
– Jeg avler både gule og røde løg hvert år, men også hvidløg, purløg og etageløg (også kaldet luftløg og træløg, red.) Nogle år har jeg også avlet kæmpeløg, det var en stor oplevelse. De bliver kæmpe store og er gode at have i salater, da de ikke bliver så stærke. Løg er sjove og lette at avle. Men det er vigtigt, at løget får en jævn og fin fugtighed når man sætter dem og i nogle uger frem. Er jorden tør, så vand jorden godt dagen inden, lyder opfordringen fra Maj-Lis Pettersson.