Nysgerrig efter at dyrke din egen mad hjemme i køkkenvinduet? Har du ikke tålmodighed eller plads til den helt store grøntsagsdyrkning? Prøv spirer eller mikroblade!
Både spiring og dyrkning af skud (også kaldet mikroblade) er metoder, som gør det nemt at dyrke sine egne grøntsager på lidt plads. Det går desuden hurtigt og kræver ikke særlig megen viden, redskaber eller tid.
Tørre frø er fyldt med næringsstoffer, som desværre er svære for os at optage. Når frøet begynder at vokse, åbner det imidlertid sin beskyttende skal, og flere næringsstoffer bliver tilgængelige for os. Både spirer og skud er rigtige superfoods.
Uanset hvilken metode du vælger, kan du dyrke sprøde og velsmagende grøntsager fyldt med sunde ting – året rundt!
Lad linsespirerne gøre din salat lidt mere mættende! Foto: Lovisa Back
Frø og vand er faktisk alt, der kræves for at sætte en spiring i gang. Spiringen begynder, når frøet får adgang til vand, ilt og en gunstig temperatur. Du kan spire i en si, en dåse (anvend et fintmasket net for at hælde overskydende vand væk) eller en speciel spireboks. De fleste frø spirer efter 5-10 dage, og kan holde sig cirka 5 dage i køleskab.
Hvis du er væk i længere perioder, kan det være svært at spire med gode resultater, da frøene skal skylles mindst to gange om dagen. Det er vigtigt at skylle dem regelmæssigt for at holde dem fugtige og friske. En dyrkning i jord er lidt nemmere, da den kan klare sig nogle dage uden vand.
Spirerne har derimod ikke brug for lys, snarere tværtimod! De er derfor perfekte at dyrke i vinterhalvåret, hvor det er småt med sollys.
Forskellige frø giver forskellige spirer, både hvad angår smag og konsistens. Linsespirer er for eksempel milde, sprøde og mættende! Fennikelspirer er ikke ligeså mættende, de giver til gengæld dit måltid en krydret anissmag. Hvilken bliver din favorit?
Frø og vand er faktisk alt, der kræves for at sætte en spiring i gang. Spiringen begynder, når frøet får adgang til vand, ilt og en gunstig temperatur. Du kan spire i en si, en dåse (anvend et fintmasket net for at hælde overskydende vand væk) eller en speciel spireboks. De fleste frø spirer efter 5-10 dage, og kan holde sig cirka 5 dage i køleskab.
Hvis du er væk i længere perioder, kan det være svært at spire med gode resultater, da frøene skal skylles mindst to gange om dagen. Det er vigtigt at skylle dem regelmæssigt for at holde dem fugtige og friske. En dyrkning i jord er lidt nemmere, da den kan klare sig nogle dage uden vand.
Spirerne har derimod ikke brug for lys, snarere tværtimod! De er derfor perfekte at dyrke i vinterhalvåret, hvor det er småt med sollys.
Forskellige frø giver forskellige spirer, både hvad angår smag og konsistens. Linsespirer er for eksempel milde, sprøde og mættende! Fennikelspirer er ikke ligeså mættende, de giver til gengæld dit måltid en krydret anissmag. Hvilken bliver din favorit?
Micro Leaf 3-boks gør det muligt at dyrke flere sorter – eller samme sort ad flere omgange for altid at have noget at kunne høste. Foto: Annika Christensen
Mikroblade er små grønne skud og blade, der ofte bliver kaldt ved deres engelske navn, micro greens. Det er den hurtigste og nemmeste måde at dyrke bladgrøntsager på. Skuddene kan høstes efter blot et par uger.
De tager lidt længere tid at dyrke end spirer, og har desuden brug for noget at vokse i. Får de for lidt lys, som kan være et problem om vinteren, bliver de ranglede og mindre frodige. Ved hjælp af tilskudslys kan dine skud vokse både hurtigere og bedre.
I modsætning til spirerne – der skal skylles et par gange om dagen – behøver du ikke vande din dyrkning af mikroblade hver dag. Da man normalt dyrker i et ret tyndt lag jord, er det dog en god ide at tjekke, hvordan planterne har det med et par dages mellemrum. Dyrker du lige over et varmt element, fx en radiator, skal du måske vande oftere.
Flere af vores Micro Leaf kan høstes flere gange! Hvis du desuden forkæler din dyrkning af mikroblade med lidt næring efter første høst, får de masser af energi til at vokse videre!
Koriander er velegnet at dyrke som mikroblade hjemme i køkkenet. Foto: Annika Christensen
...alle slags kål! Rødkål,broccoli, tatsoi – du kan så alle kålsorter og høste som småblad.
En del frø kan sagtens dyrkes til små skud helt uden jord. Den klassiske karse er et eksempel på frø, du kan så på køkkenrulle eller vat og efter nogle få dage høste frisk grøn krydderurt til dit smørrebrød.