MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Koldkompost

09. september 2021

Spanden i køkkenet er fuld igen, og jeg hygger mig lidt for mig selv. På en måde føles det ikke, som om man er begyndt at dyrke rigtigt, før man har fået sin egen kompost. Det kan godt føles lidt andægtigt, når man ser det tiloversblevne og forkastede blive til muldrig kompostjord, ikke mindst fordi jeg ved, hvor velgørende den er for mine planter. Kompostjord er intet man sløser med. Til et akkompagnement af fuglenes forårssang deler jeg den ud i retfærdige portioner og mulder den forsigtigt ned i køkkenhavens bede. Nu er startskuddet for årets dyrkninger gået!

Forskelle mellem varmkompost og koldkompost

En varmkompost er en skadedyrssikker og isoleret beholder, hvor køkkenaffald kan komposteres uden risiko for at få uvelkomne besøg af rotter og mus. Der skal være en ventil til luft, men også denne bør være skadedyrssikret med et metalnet, hvor åbningerne skal være højst 5 mm, for at musene også skal holdes ude. Isoleringen bevirker, at komposteringsprocessen kan fortsætte, selv når det er koldt ude. Når varmkomposten gærer, kan det blive op til 60 grader varmt, så at mærke, om den er varm eller at måle temperaturen med et jordtermometer, er en udmærket måde at kontrollere om komposten er ”i gang” på.

En koldkompost kan også være i form af en beholder. Her er der dog ikke de samme krav til, at den skal være skadedyrssikker eller isoleret, eftersom den kun bruges til kompostering af haveaffald. I princippet kan en koldkompost bestå af en bunke på jorden, bestående af blade, kviste og andet materiale fra haven, men for at nedbrydningsprocessen skal gå hurtigere, er det nødvendigt med lidt arbejde

Sådan gør man: Koldkompost

1. Læg kviste i bunden af havekomposten

Nelson_Garden_kallkompost_image_5.jpg

2. Læg derefter haveaffaldet skiftevis, f.eks. blade, ukrudt og kviste, i tynde lag sammen med lidt kvælstofrigt materiale, såsom plæneafklip eller staldgødning. Det går også udmærket at lægge affaldet skiftevis med jord, men så tager komposteringsprocessen længere tid.

Nelson_Garden_kallkompost_image_6.jpg

3. Når komposten er cirka en meter høj, skal den dækkes med hø, halm, jord, flis eller lignende. Også her skal du være opmærksom på, om det bliver for tørt. I så fald behøver komposten vand, for at processen ikke skal stoppe.

Nelson_Garden_kallkompost_image_8.jpg

4. Når foråret kommer, graves komposten om og efterkomposteres i beholderen eller i en bunke på jorden.

Nelson_Garden_kallkompost_image_7.jpg

5. Den nemmeste måde at vide, hvornår kompostjorden er færdig til at bruges, er også her at mærke og lugte til den. Smuldrer den let i hånden, og dufter det godt, er den færdig. Koldkomposten er et udmærket jordforbedringsmiddel og kan bruges i ubegrænset mængde til dine bede – muld den ned i jorden, og den bliver til stor glæde for grønsager og prydplanter! Koldkomposten er dog fattig på kvælstof, hvilket medfører, at man bør tilsætte f.eks. hønsegødning, før den kan bruges til urtepottedyrkning og lignende.  


TEKST/AVLERE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND