Når du er klar til at sætte dine frø i jorden, er posen med frøe din bedste ven. Den vejleder dig om, hvordan du skal håndtere frøene, hvordan de skal dyrkes, og hvad du kan forvente. Afhængigt af hvilket firma du køber dine frø fra, kan poserne se lidt forskellige ud. De fleste poser har dog de samme oplysninger. I dette blogindlæg gennemgår vi alle de oplysninger, der findes på frøposer fra Nelson Garden. Lad os komme igang!
På frøposerne fra Nelson Garden finder du nemt de vigtigste oplysninger direkte på forsiden!
1. Latinsk navn
2. Sortsnavn
3. Artikelnummer
4. Prisgruppe med nummer
5. Supplerende mærke, der viser, at blomsten er duftende
6. Tillægsmærke for højde i centimeter
7. Supplerende etiket med forspiring og/eller direkte såning
8. Supplerende vejledningsetiket, der fortæller, om sorten er egnet til udendørs dyrkning, eller at det er en klatreplante
9. Vejledende etiket, der f.eks. fortæller om størrelse, styrke og sødme
10. Navn
11. Detaljerede oplysninger
12. Plante- og rækkeafstand samt sådybde
13. Hvor mange frø, der er nødvendige for et bestemt antal planter eller meter
14. Kalender, der viser tidspunkter for forkultivering og direkte såning samt blomstring eller høst
På vejledende etiketter kan du se størrelsen på blomster og grøntsager. Den fortæller også, hvor varme chilifrugter bliver, og hvor søde gulerødder er. Denne etiket er rød for blomster, grøn for grøntsager og orange for krydderier.
De yderligere vejledningsetiketter fortæller dig de mere specifikke egenskaber for planten. Måske er tomaten særligt egnet til udendørs dyrkning, eller måske er planten en klatreplante.
Tillægsetiketterne viser f.eks. om frøene skal forkultiveres eller sås direkte, og om de er velduftende eller måske økologiske.
Du finder de vigtigste oplysninger på forsiden af frøposen. På den måde kan du hurtigt scanne, om frøene er det, du leder efter. Oplysningerne vil lade dig vide følgende:
● Plantens navn
● Sortens navn som frøene tilhører
● Om frøene skal forkultiveres, eller om de kan sås direkte i jorden
● Hvor høj planten vil blive
● Om det er en klatreplante
● Hvor store eventuelle blomster vil være
● Hvor store eller tunge eventuelle frugter vil være
● Om planten er foretrukket af bestøvere
For gulerødder og chili kan du desuden også finde et symbol, der angiver smagen af den pågældende afgrøde, så du ved, hvad du kan forvente.
På bagsiden finder du derimod mere detaljerede og dybdegående oplysninger. Her finder du:
● En kort beskrivelse af sorten
● Dens karakter
● Anvendelsesområder
● Korte tips om såning og om hvordan man får succes med den pågældende plante
Hvis du er ny inden for dyrkning, er der måske også nogle udtryk, som er nye for dig. Men bare rolig, vi skal nok hjælpe dig med at blive klogere på dem!
Beskyttet placering - planten er lidt følsom, og hvis den skal vokse udendørs, skal den placeres et vindstille og solrigt sted.
Dæk planten til over vinteren - planten kan overleve udendørs i et blomsterbed, så længe den er beskyttet mod jordfrost. Blade og andet haveaffald egner sig godt som beskyttelse, men kombiner det med stærkere grene eller en kurv for at holde den på plads hele vinteren.
Vinteropbevaring - dette er et spørgsmål for gulerødder og rodfrugter samt for nogle kålplanter. Disse oplysninger giver dig mulighed for at vide, om grøntsagerne kan opbevares i længere tid efter høst f.eks. i en kælder eller andre kølige rum, så de kan spises hele vinteren.
Fordelen ved at så i stiklinger er, at du nemt kan omplante stikling for stikling, når de skal omplantes. Foto: Foto: Markus Danielsson
I bunden af posen finder du et datostempel med sidste salgsdag. Hvis du har frøposer, hvor datoen er overskredet, er det ikke ensbetydende med, at dine frø er blevet gamle og ubrugelige. Hvis du har opbevaret dem korrekt, er der en god chance for, at du stadig kan bruge dem. Her kan du læse mere om, hvad der styrer holdbarheden af dine frø og deltage i Gunillas frøsparer-tips.
I bunden af frøposen finder du desuden et unikt nummer, der fortæller, hvilket parti frøene stammer fra. Det er en god idé at gemme dette nummer, hvis der skulle være noget galt med dine frø, da leverandøren ved hjælp af dette nummer kan spore sig ind på, hvilket parti frøene hører til.
Du kan også finde oplysninger om frøenes spirehastighed. Dette angiver i hvilken andel frøene forventes at spire. Forhåbentlig vil alle de frø, du sår, vokse, men producenten kan aldrig give nogen garanti. Hvis spireprocenten f.eks. siger 75%, kan du forvente, at omkring tre ud af fire frø vil spire.
Udendørs agurker er agurker, der ikke kræver et drivhus, men kan nøjes med et varmt og vindbeskyttet sted i haven.
På bagsiden af frøposen finder du også det latinske navn på den pågældende sort. Det latinske navn kan være af interesse, hvis du bruger sædskifte i din have. Ved at skifte den type afgrøder, der dyrkes i et bestemt område af din have fra år til år, kan du optimere din dyrkning og forhindre, at jorden bliver syg eller for udpint. Ved hjælp af dens latinske navn kan du afgøre, hvilken slægt den pågældende afgrøde tilhører, og du kan bedre planlægge sædskiftet. Kål tilhører f.eks. den slægt, der begynder med det latinske navn Brassica, og du kan ved hjælp af det latinske navn Brassica identificere alle frø, der er en kålsort.