MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

At toppe dahliaer og tage stiklinger

23. april 2023

Skal dahliaer toppes eller ej? Det er op til dig! Vi forklarer, hvad der sker, når du topper en dahlia og giver dig tips til, hvordan du gør det.

Nogle topper, andre gør ikke. Faktisk er det op til dig at prøve, hvad du synes, er bedst! Hvis du vælger at toppe, vil vi gerne give dig nogle gode råd med på vejen.

Hvorfor toppe dahlia?

Hvis du topper dahliaplanten, når den er ca. 15 cm høj, vil den forgrene sig og få flere blomstrende stilke. Planten bliver tættere og mere stabil, men flere blomster betyder normalt lidt mindre blomster. Du kan toppe din plante flere gange med en eller nogle ugers mellemrum.

Hvis du forkultiverer dine dahliaknolde indendørs, kan det let ske, at de får lange stilke, før det er tid til udplantning. Hvis de har stået lidt for varmt og mørkt, kan de også blive lidt ranglede. I en sådan situation er det en god ide at toppe dine planter. Så sparer du plads indendørs, samtidig med at giver du planterne mulighed for at blive mere stabile.

Dahlia med voksende knopper i et blomsterbed langs en husmur.
Hvis du topper din dahlia, kan du få en lidt senere blomstring, men også en busket plante. Foto: Lovisa Back

Gem stiklingerne

Hvis du vælger at toppe dine dahliaer, eller er kommet til at brække et stykke af ved et uheld, skal du endelig ikke smide stilken væk. I stedet kan du bruge den som stikling. Skær stiklingen af lige under et bladfæste, og pluk bladene af ovenfor. Sæt stilken i jord eller i en vase med vand – den lille stilk vil snart udvikle sine egne rødder, og du har en ny plante.

En blegrosa 'Cafe au lait' blomstrer smukt.
Dahlia 'Café au Lait' blomstrer med store blomster. Jo færre blomster, jo større. Foto: Markus Danielsson

Blomstrer den senere?

Når du topper dahliaen, tager du et stykke af planten af, der er i færd med at vokse med henblik på at danne knopper og til sidst blomstre. Det betyder selvfølgelig, at det varer lidt længere tid, før den blomstrer. Så længe du topper planten, mens den stadig er lille, er der normalt en ubetydelig forskel i tid. Hvis det også betyder, at du får en mere busket plante med flere blomster, kan det godt betale sig at vente en uges tid ekstra.