MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Opskrift: Lav dit eget fuglefoder

17. november 2021

Hjemmelavet fuglefoder laver du nemt med fuglefrø, kokosfedt og snor. Det er fantastisk at se småfuglene nyde de hjemmelavede gode sager!

Med hjemmelavet fuglefoder hjælper du fuglene med at få mere af de gode fedtstoffer og den næring, de skal bruge for at overleve vinteren. Fuglekuglerne er samtidig rigtig fine og dekorative i haven. Hjemmelavet fuglefoder er både nemt og sjovt at lave, og børnene kan være med til at lave det!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_5.jpg

Af forme kan du i princippet bruge hvad som helst – muffinsforme, silikoneforme, kokosskaller – en original kaffekop ... Selv kageudstikkere, som du lægger på et stykke bagepapir, fungerer fint – fuglekuglerne trykkes nemt ud af formene, når blandingen er stivnet. Som ophængning kan du lade en snor stivne fast i massen. Du kan også sætte fuglekuglerne på en ståltråd sammen med for eksempel et smukt vinteræble.

Her har vi brugt solsikkefrø, hampefrø og jordnødder, frø, som giver god energi til fuglene. Du kan selvfølgelig selv vælge, hvilke vildtfuglefrø du vil bruge. Vær omhyggelig med kun at bruge jordnødder beregnet til fuglefoder – de må ikke være saltede eller ristede. Vil du gerne eksperimentere og lave noget ekstra lækkert fuglefoder, kan du tilsætte andre gode sager såsom knuste hørfrø, æblestykker eller rosiner. Brug gerne økologiske æbler og rosiner til dit hjemmelavede fuglefoder.

Hæng dine fuglekugler tæt på grene og gerne i buskads, så småfuglene føler sig trygge og kan spise i fred fra eventuelle katte og rovfugle. God fornøjelse!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_6.jpg

Opskrift på hjemmelavet fuglefoder

Du skal bruge: (til ca. 5 fuglekugler)  

 • 100 gram kokosfedt
 • 100 gram usaltet smør
 • 1 dl solsikkefrø
 • 1 dl hampefrø
 • 1 dl jordnødder
 • Lidt madolie til at smøre formene med
 • 5-8 kageudstikkere og/eller silikoneforme
 • Jutesnor, for eksempel Jute Twister, eller bomuldssnor – cirka 30 cm per fuglekugle (alternativt ståltråd).

 

Gør sådan her:

 1. Sæt formene på en plade eller bakke med smørrebrødspapir. Smør dem med lidt madolie.
 2. Læg eventuelt en snor i hver form med begge ender ned i bunden af formen, så du får en ophængningsløkke. (Dette trin kan du springe over, hvis du vil lave kugler, der trækkes på en ståltråd).
 3. Hak jordnødderne let, og bland dem sammen med de øvrige nødder og frø i en skål.
 4. Smelt kokosfedtet og smørret, og rør det i frøblandingen.
 5. Hæld blandingen op i dine forme. Bruger du kageudstikkere, bør du vente, til fedtet er stivnet en anelse, inden du hælder massen i. På den måde undgår du, at fedtet flyder ud under formene. Er massen flydende, kan du stille den udenfor lidt. Hold øje – den stivner hurtigt i kulden! Hvis massen stivner for meget, inden du når at få den i formene, kan du stille den i mikroovnen et par sekunder.
 6. Når formene er fyldte, stiller du dem til afkøling udenfor eller i køleskabet i cirka 1 time.
 7. Træk fuglekuglerne på en ståltråd eller en snor. Sæt eventuelt et par røde æbler imellem for at gøre det ekstra fint og lækkert for fuglene.
 8. Hæng dine hjemmelavede fuglekugler op udenfor, og byd fuglene velkommen!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_7.jpg

Tips! Opbevar det hjemmelavede fuglefoder i fryseren.

Lav en stor portion ved at fordoble eller tredoble opskriften, og opbevar noget af det færdige fuglefoder i fryseren. Så kan du hente hjemmelavet fuglefoder hele vinteren.