MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Vinteropbevaring af dahliaknolde

15 February 2022

Når frosten har taget de sidste blomstrende dahliaer, er tiden inde til at grave knoldene op. Dahliaer er følsomme over for frost og er ikke i stand til at overvintre i blomsterbedet, men skal graves op og opbevares på et frostfrit sted.

I oktober kan den første frost dukke op, og dahliaernes sæson er dermed slut. Men det gode ved dahliaer er, at du kan overvintre dem, så du også kan nyde disse skønheder næste år. Og du kan også dele dem, så du får endnu flere! Det, der er nødvendigt for at overvintre dahliaer, er et frostfrit sted, som er mørkt og tørt.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-2.jpg

Beskyt med fiberdug

Dahliaer holder sig pæne og blomstrer til langt ud på efteråret, men når frosten kommer, er det slut med blomsterpragten. De første frostnætter kan du beskytte dem med fiberdug, men når det bliver for koldt, og de fryser, bliver der kun brune stængler tilbage i bedet.

Mærk knoldene

Det kan være klogt at mærke dine dahliaer, før frosten tager dem og gør dem uigenkendelige.  Notér de oplysninger, der kan være til hjælp i foråret, hvor tiden er inde til at få knoldene tilbage i jorden. Det kan for eksempel være navn, højde, farve og blomsterstørrelse. Et tip er at skrive oplysningerne på en stiketikette af bambus eller papir og binde etiketten fast med en snor omkring den nederste del af stænglen.

Grav dahliaknoldene op

Vær forsigtig, når du graver dine knolde op, da de nemt kan blive beskadiget. Brug helst en greb; risikoen for skader er stor, hvis du bruger en spade. Du kan selvfølgelig også bruge en spade, men så skal du være ekstra forsigtig.

Sådan gør du:

  1. Stik greben ned et stykke fra knoldene, og løft dem forsigtigt op.
  2. Ryst forsigtigt jorden af.
  3. Skær stænglen af med en håndsaks ca. 10 cm fra knoldens fæste. Hvis stænglen er rigtig grov, kan du bruge et grovere værktøj som en grensaks.
  4. Sørg for, at etiketten bliver siddende på plads.

Efter disse trin er der lidt forskellige veje at gå. Hvis det sted, hvor du skal gemme dine knolde, er lidt for varmt og tørt, kan det være en god idé at lægge lidt jord som beskyttelse omkring knoldene, så de ikke tørrer ud. Men hvis det derimod er lidt mere fugtigt, kan der dannes mug på knoldene. Så skyller du knoldene med vand og lader dem tørre.

Når knoldene er helt tørre, og alt råddent er klippet bort, er tiden inde til at pakke dem i kasser, bakker, kartoner, eller hvad du vælger at gemme dem i. Du kan pakke knoldene ind i avispapir eller lægge dem i tørv eller spåner.

Prøv dig frem og se, hvad der passer dig og dine opbevaringsmuligheder bedst!

Vinteropbevaring af dahliaknolde

Det optimale opbevaringssted for dine knolde er frostfrit, mørkt og tilpas tørt. Det kan være i udhuset, garagen eller kælderen. Det er ideelt, hvis stedet holder en temperatur omkring 4-8 grader. Lær dit opbevaringssted at kende og justér overvintringen i overensstemmelse hermed. Det vigtigste er, at knoldene ikke udsættes for frost. Hvis der er lidt for tørt, kan du sprøjte noget vand på knoldene af og til, men hvis der er lidt for fugtigt, kan der dannes mug på knoldene, og så er det vigtigt at fjerne alle de mugne dele, da muggen ellers kan sprede sig til de sunde dele.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-1.jpg

Kig til knoldene

Om vinteren er det vigtigt at kontrollere knoldene af og til, så du opdager, hvis musene fester på dem, eller de er begyndt at mugne.

Overvintring af dahliaer i potte

Hvis du dyrker dahliaer i potter, kan du opbevare dem i potterne om vinteren på et frostfrit sted. Om foråret skal du bare omplante knoldene i ny jord og flytte potterne ud igen.

Frøsåede dahliaer           

Hvis du sår dahliaer fra frø om foråret, dannes der også en knold på disse om sommeren. Frøsåede dahliaer tages op og opbevares på samme måde, som de dahliaer, som du dyrker fra knold.