MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Skab din urtehave

22. juli 2021

En krydret fornøjelse!

En urtehave eller køkkenhave, som det også kaldes, kan skabes med små midler og udvides efterhånden. Lav en urtehave på altanen, eller byg små plantebede. Det eneste krav, som de fleste krydderurter har, er, at de skal have meget sol, og når krydderurterne blomstrer, bliver de meget populære hos vores bestøvere.

Risikoen for at komme ind med et forkert krydderi minimeres, hvis du bruger små skilte, hvor der står, hvad der vokser de forskellige steder. Visse krydderurter som f.eks. mynte kan hurtigt overtage et helt krydderibed, eftersom den spreder sig med rødder, der skyder ud ad mod siderne. For at undgå dette problem, er det en god idé at plante dem i en spand uden bund.

Og netop fordi de fleste krydderplanter elsker veldrænet jord, er det (også) en god idé at dyrke dem i stenpartier. Til dette er plantejord opblandet med sand særdeles velegnet. De krydderier, som trives bedst i mere velgødet og fugtighedsholdende jord, kan plantes sammen forrest i bedet.  Velegnet til dette er almindelig plantejord, gerne opblandet med lidt kogødning.

Sådan gør man: Skab din urtehave

1. Vælg et sted, hvor solen skinner en stor del af dagen.

2. Byg en forhøjning op ved hjælp af sten, grus og plantejord opblandet med sand.

3. Lav et lille bed i forkanten på stenpartiet og fyld det med mere næringsrig jord, f.eks. plantejord opblandet med kogødning.

4. Plant de krydderier, der foretrækker mere kvælstof, i den næringsrige jord i stenpartiets forkant, f.eks. basilikum, mynte og citronmelisse. De øvrige krydderier placeres i stenpartiets mere veldrænede jord. På forhøjningens bagside er f.eks. skovjordbær særdeles velegnet, eftersom også de elsker veldrænet jord, men ikke behøver så meget jord.

5. Hold jorden fugtig, indtil planterne har etableret sig.

Tips

De fleste krydder trives best i veldrenert jord og passer derfor utmerket å dyrke i krukker. Velg gjerne en litt stor krukke og kombiner kryddervekster med spiselige blomster.

Om du anvender plantejord uten ekstra gjødsel og merker at tilveksten stopper opp etter noen uker, er det lurt å tilsette gjødsel eller dekke over med gressklipp. Gressklippet tilfører ikke bare næring, men hindrer jorden fra å svette opp på krydderbladene når det regner kraftig.

Om du ikke ønsker et steinparti, går det like bra å dyrke krydder i krukker eller pallekarmer. Husk da å plassere krydderne på en plass i hagen hvor det er sol største delen av dagen.

TEKST/AVLERE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND