MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Så græs om efteråret

20. juni 2022

Så græs om efteråret – så er der gode betingelser for at anlægge en græsplæne eller understøtte slidte græsplæner. Temperaturen i jorden er perfekt, og luftfugtigheden er høj, hvilket får frøene til at spire lettere. Derudover får græsfrøene mindre konkurrence fra ukrudt, hvilket hjælper plænen i gang. 

Er der noget dejligere end at spadsere barfodet rundt på en smuk, tæt og grøn græsplæne? En græsplæne, der er sået allerede om efteråret har gode betingelser for at etablere sig og danne et tæt, fint tæppe det næste år.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_3.jpg

Underarbejdet er vigtigt for en vellykket græssåning. Start med at fjerne eventuelle rødder, kviste, sten og ukrudt fra overfladen med en rive. Bland sand eller grus i jorden, hvis den er meget leret. Brug jordforbedringsmidler, hvis jorden er mager, og grundgød om nødvendigt.

Når jorden er jævnet ud, er det godt at tromle jorden med f.eks. en havetromle eller stampe den for at få en mere fast overflade. Bagefter strør du græsfrø ud med en såvogn eller håndspreder. En nem måde at få en mere jævn såning over hele området er at opdele plænen i mindre dele og så hver del for sig selv.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_Thumbnail.jpg

Spiring efter 2-4 uger

Arbejd gerne frøene ned i jorden med en rive, og vand derefter grundigt. Når du tror, du er færdig med at vande, kan du vande lidt mere. Det er vigtigt, at overfladen holdes fugtig i spiringsperioden, så frøene ikke tørrer ud.

Efter 2-4 uger begynder græsfrøene at spire. Vent, til græsstråene er omkring 7 centimeter, før du slår græsset den første gang. Det er vigtigt ikke at tage for meget, men bare toppe stråene, så de spaltes. På denne måde bliver plænen tættere. Efterlad gerne græsafklippet på græsplænen, så vil det give naturlig næring tilbage til jorden.

Sådan vandes en nysået græsplæne

Det er vigtigt at vande en nysået græsplæne, så græsplanterne kan slå ordentligt rod. Det kan være nødvendigt at vande flere gange om dagen, hvis det er varmt og solrigt. Når plænen er etableret, er det bedre at vande rigeligt og mere sjældent. Et godt tidspunkt er om aftenen, hvor fordampningen er mindre end om dagen.

Afhængigt af hvilken type græsfrø, du har valgt, og hvordan vejret har været, vil du normalt kunne bruge din nye græsplæne efter cirka otte uger. Der vil dog gå yderligere lidt tid, før plænen kan modstå mere ublide aktiviteter.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_1.jpg

Styrk den eksisterende græsplæne med eftersåning

En allerede etableret græsplæne kan have problemer med ukrudt og mos, og da kan det være en god idé at efterså med nye græsfrø. Fordel græsfrø jævnt over plænen sammen med gødning, og vand derefter. Så kan du få en græsplæne, der bliver både tættere og mere frodig, og som desuden kan modstå ukrudt bedre. På samme måde kan du efter sommeren reparere en græsplæne, der har været udsat for vilde fodboldkampe eller kørsel med trillebøren.