MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Græsskolen – så en græsplæne

27. juni 2022

 

Græs er et praktisk underlag for leg, især på et større areal. Selv en mindre græsplæne opfylder sin funktion til rekreation i en have, der ellers består af blomsterbede, buske og træer. Uanset hvor du vælger at anlægge din nye græsplæne, er efteråret et godt tidspunkt at så græsfrø.

Selv om det er muligt at så græs i en stor del af året, er det bedst at gøre det om efteråret. Da er temperaturen i jorden perfekt, og luftfugtigheden er høj, hvilket får frøene til at spire lettere. De fleste græsblandinger spirer ved 8-10 °C, men der findes sorter, der kan sås allerede ved 4 °C. Om efteråret får græsfrøene også mindre konkurrence fra ukrudt, hvilket hjælper plænen i gang.

Før såning – forberedelse af jorden er vigtig

Forberedelse af jorden er vigtig, hvis du vil have en tæt og jævn græsplæne til næste sæson. Start med at fjerne eventuelle rødder, kviste, sten og ukrudt fra overfladen. Disse er hverken til gavn for plænen eller særligt behagelige for dem, der skal gå på den.

Bearbejd jorden, så græsfrøene kan få fæste, og rødderne få plads. Det er også godt, hvis du sørger for, at jorden er godt drænet og næringsrig. Bland grus i, hvis jorden er leret, og giv den en jordforbedrende behandling og grundgødning, hvis den er mager. Brug gerne græsgødning eller lignende gødning.

Afslut med at udjævne overfladen grundigt, inden du strør græsfrø ud – når plænen er vokset op, er det let at snuble i usynlige huller.

Nelson_Garden_Sowing_a_lawn_Image_3.jpgSørg for at sprede græsfrøene så jævnt som muligt for at få en ensartet og flot græsplæne.

Så græs – strø ud, arbejd ned og vand

Når jorden er klar, strør du græsfrø ud med en såvogn eller håndspreder. En god idé er at så en vindstille dag – græsfrø er lette og blæser nemt væk med vinden.

En nem måde at få en mere jævn såning over hele området er at dele plænen op i mindre dele og så hver del for sig. På emballagen angives det, hvor stort et areal blandingen anses for at kunne dække. Så halvdelen af frøene i længderetningen af plænen ­og halvdelen på tværs.

Arbejd gerne frøene ned i jorden med en rive, så de kommer i kontakt med jorden. Vand derefter grundigt. Når du tror, du er færdig med at vande, kan du vande lidt mere.

Græsfrø spirer efter 2-4 uger. Det er vigtigt, at overfladen holdes fugtig, indtil græsset er vokset op. Husk, at når de første græsstrå kommer op, er der nogle arter, der tager længere tid. Slå koldt vand i blodet, og hold ikke op med at vande for tidligt, hvis det er tørt udenfor.

Nelson_Garden_Sowing_a_lawn_Image_2.jpgVand lidt og ofte i begyndelsen. Efteråret er et udmærket tidspunkt til at så græs, for da bliver den fugt, du tilfører, bevaret længere. Regn er normalt ikke nok til at opretholde et jævnt fugtighedsniveau.

Vand græsplænen – lidt og ofte i begyndelsen, meget og sjældent senere

Vand din nyanlagte græsplæne lidt og ofte. Når den først er vokset op, er det derimod bedre at vande rigeligt og sjældent, så vandet når helt ned til rødderne. Vand gerne om aftenen. Når solen skinner, når vandet nemlig at fordampe, før det trænger ned til rødderne.

Slåning af græsplænen

Slå den nyanlagte græsplæne første gang, når højden er 7 – 8 centimeter. Da er det vigtigt ikke at tage for meget, men bare toppe stråene, så de kløves. På denne måde bliver plænen tættere.

Slå aldrig mere end en tredjedel af græsstråets længde. For en etableret villagræsplæne er 4-5 centimeters højde et godt pejlemærke, når det gælder slåning. Det er en god højde for, at græsset kan modstå tørke og slid.

Nelson_Garden_Sowing_a_lawn_Image_1.jpgVær ikke for ivrig efter at slå græsplænen i starten, da den stadig er følsom. Jo mere regelmæssigt du slår, når græsset er etableret, jo finere vokser det.

Gød græsplænen

Ud over den grundlæggende gødning, når du sår din græsplæne, er det en god idé at give gødning regelmæssigt. Mindst tre gange pr. sæson er et godt råd for en velplejet græsplæne. Støttegødning kan gives første gang, når græsset begynder at blive grønt, og derefter to gange mere med ca. 6-7 ugers mellemrum.

Hvordan du håndterer dit græsafklip, har også betydning for, hvor meget du skal gøde. Lad gerne græsafklippet blive liggende, så vil en del af næringen blive i græsplænen. Hvis du river græsset sammen for at bruge det som dækmateriale og næring i dine afgrøder, tager du ernæring fra græsplænen. Så skal du tilføre ny næring udefra (gøde).

Brug af græsplænen

Afhængigt af hvilket græsfrø du har valgt, og hvordan klimaet har været, vil du som regel kunne bruge din nye græsplæne efter cirka otte uger. Der vil dog gå yderligere nogen tid, før plænen kan modstå hårde aktiviteter.