MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Bind en buket

09. september 2021

Bland farver og former, sommerblomster med stauder, høje og lave.

– Den stramme stil er borte, nu skal det se naturligt og frodigt ud, siger floristen Maria Bolander, når hun giver sine bedste tips til at få en vellykket buket.

At kunne binde en buket med blomster fra ens egen have er den rene luksus. For at få den ekstra professionelle stil bad vi floristen Maria Bolander fra Växjö om at give os tips og råd. Med klippesaksen i hånden og støvler på fødderne begav hun sig ud i haven for at klippe og komponere. Høje dahliaer, nogle blade af storkenæb og et bundt farverige sommerblomster blev samlet ind og lagdes på et bord. Så var tiden inde til at begynde at skabe.

– Jeg vælger altid nogle udtryksfulde karakterblomster. Disse supplerer jeg med lidt ”fyld”, blomster der ikke i sig selv giver så meget indtryk, men som i større mængde er stærke, siger Maria Bolander.

I dette tilfælde var det dahliaer, som kom til at udgøre karakterblomsten, men det kunne lige så godt have været morgenfruer eller roser.

– Jeg synes, at man skal blande sommerblomster med stauder. Det gør, at man får en mere kraftfuld buket.

Farverne i buketten vælges efter eget ønske og smag, men hvis man vil følge trenden, er det tydeligt, at den kræsne minimalistiske stil er borte.

– Før gav man gerne nogle hvide liljer som gave. Nu er det meget mere almindeligt med mange farver og former. Det synes jeg også om.

En buket fra ens egen have, dur det som en gå-i-byen-gave?

– Absolut! Og det er virkeligt oppe i tiden nu. Det betyder jo, at nogen har brugt tid på at dyrke og binde blomsterne sammen. Nærdyrkningsprincippet går igen også her.

Gør dette:

1. Sortér blomsterne efter farve og form og fjern bladene fra den nederste del af stilkene. Buketten skabes derefter indefra og udad. Start derfor med en stærk, karakterfuld blomst, som danner en lille top i buketten. Læg stilkene som i en spiral, altid i samme retning. Det bevirker, at blomsterne bliver på deres plads.

2. Fortsæt med lidt ”fyld”. Bland gerne nogle stauder i, så får buketten et kraftigere udtryk. Bland derefter med nogle flere karakterblomster. Tænk ikke for meget på, hvordan du vil placere dem. Tænker du for meget, bliver det nemt kedeligt og forudsigeligt.

3. Varier højden på blomsterne, således at nogle kommer længere ned end andre. Et trick er at lade blomster, som er naturligt høje, få en høj stilling også i buketten.

4. Når du synes, at du er færdig, så binder du buketten sammen, gerne med bast. Klip derefter buketten til, således at den ender på det samme sted. Snit fladerne, inden du sætter buketten i vasen.


TEKST: KARIN SPJUTH // FOTO: LINA ALRIKSSON