MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Den ultimative guide til dyrkning med vækstlys

16. november 2022

Vækstbelysning er afgørende, når det gælder om at dyrke planter indendørs i de mørke måneder af året. Her er alt, hvad du behøver at vide om dem, og hvordan du kommer i gang!

Lys er en vigtig ingrediens for en vellykket dyrkning, især når det kommer til dyrkning indendørs. Dette kan dog være vanskeligt i de mørkere måneder af året. Planter der ikke får nok lys, vil blive lange og slanke. På den anden side vil brugen af vækstlys altid have en betydelig indvirkning på planternes vækst. Dine planter vil ikke kun vokse hurtigere, men de vil også blive mere sunde og stærke. Du vil også kunne begynde at dyrke tidligere på året og dyrke i større skala. For at opsummere; du behøver ikke længere at være afhængig af vejret for at dyrke planter indendørs.

Hvornår skal du bruge vækstlys

Mange af de planter, vi dyrker, stammer fra lande med et varmere klima, og hvor sollyset er mere jævnt fordelt over hele året. Da vi ikke kan give planterne nok sollys hele året rundt, er vi nødt til at forkultivere dem langt i forvejen for at sikre, at de vil give os frugter inden efteråret kommer. Chili, peberfrugt, aubergine og artiskok er nogle eksempler på planter, der bør forkultiveres under vækstlys for at opnå de bedste resultater. Det er også vigtigt at forkultivere de planterne i den rigtige tidsperiode. Sørg for at udetemperaturen er steget nok, når det er tid til at omplante dine planter udenfor. Hvis ikke ender du med store planter, der ikke har noget sted at gå hen, da temperaturen er for lav.

Vækstbelysning er også godt at bruge, når de mørkere måneder kommer, og du stadig har frugter, der ikke er modnet. Tag planterne indendørs og placer dem under vækstbelysningen for at hjælpe dem med at modne hurtigere.

Udover at forkultivere frø og hjælpe frugterne med at modne, giver vækstbelysning dig mulighed for at høste friske grøntsager hele året rundt. De fungerer specielt godt til krydderurter og grønne blade. Planterne vokser hurtigt, har brug for lidt jord og smager bedst, når de er nyhøstet.

Sådan vælger du den perfekte vækstbelysning

Din vækstbelysning bør forsøge at imitere ægte dagslys så meget som muligt, da det er den mest effektive lyskilde. Din vækstbelysning skal pege mod og hænge tæt på planterne, så bladene kan absorbere så meget lys som muligt. Nutidens LED-lamper bliver ikke så varme som glødepærer, hvilket gør det muligt at placere dem endnu tættere på dine planter. Den anbefalede afstand er mellem 10-15 cm. Valget af vækstbelysning afhænger af det område, du dyrker på, og hvordan du kan installere det i dit hjem. Du kan vælge mellem lysstofrør eller LED-lamper med lokal belysning.

Når du har valgt det perfekte vækstbelysning til dine planter, er det vigtigt at vide, hvor længe dine lys skal være tændt. Et godt tip at overveje er, at stærkt lys skal være tændt i kortere tid, mens svagere lys naturligvis skal være tændt i længere tid. Det er dog ikke nødvendigvis sandt, at meget lys betyder stor vækst, da planten har brug for tid til at komme sig. Planter, der overvintrer indendørs, har brug for ca. 8-10 timers lys dagligt og gerne endnu mere. Frø og stauder derimod har brug for 12-16 timers lys. Fastgør en timer til dine vækstlamper, hvis du vil holde styr på tiden og sikre dig, at dine planter altid får den mængde lys, de har brug for til at vokse. Men hvis dine planter står i et vindue og bliver udsat for dagslys, kan du overveje at slukke vækstbelysningen i et stykke tid for at skåne miljøet såvel som din pengepung!

Sådan måler du lys

Når du vælger vækstbelysning, vil du bemærke, at der er flere måder at måle lyset på. Her er en liste over nogle af de værdier, du kan støde på:

Mikromol (μmol) pr. kvadratmeter og sekund anses for at være den bedste måde at måle, hvor godt vækstbelysningen fungerer for planterne. Den fortæller dig, hvor meget lys en bestemt del af planten udsættes for hvert sekund. Mængden afhænger ikke kun af lampens kapacitet, men også af afstanden mellem planten og lampen.

Lumen fortæller dig den samlede mængde synligt lys i alle retninger. Det er relateret til lux, som angiver mængden af lumen pr. kvadratmeter. Disse enheder er tilpasset det menneskelige øjes følsomhed og måler ikke balancen og intensiteten af det lys, der påvirker planten mest.

Kelvin (K) fortæller dig om farvetemperaturen og er en måling, der er tilpasset det lys, som vi ser med vores øjne. Højere værdier indikerer en mere blå farve, mens lavere værdier giver dig røde farver. Generelt er en højere værdi bedre velegnet vækstbelysning til planter.

Watt (W) har intet med lyset at gøre, men måler lampens effekt. En højere W betyder grundlæggende, at lampen bruger mere strøm, hvilket kan - men ikke behøver - at betyde, at vækstlyset lyser kraftigere.

Nu hvor du har læst vores komplette guide, vil vi ønske dig held og lykke med at dyrke dine egne, friske grøntsager indendørs - hele året rundt!