MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Forkultivering af dahliaer

11 February 2022

De dejlige dahliaer, disse storslåede skønheder, er vidunderlige både i blomsterbede og buketter. I slutningen af marts eller begyndelsen af april, afhængigt af hvor du bor, er tiden inde til at begynde at forkultivere dem, hvis du vil have dem til at blomstre lidt tidligere. Det tager ganske vist lidt plads, men at kunne nyde disse skønheder gør indsatsen værd.

Dahliaer kan dyrkes fra frø, men for at være sikker på at få en robust plante med rigelig blomstring, kan du drive dem frem ved at plante knolden, dvs. den del af dahliaen, der vokser under jorden. Disse kan vækkes indendørs i slutningen af marts eller begyndelsen af april for at få et forspring og vil give en veludviklet plante, der kan plantes ud, når risikoen for frost er ovre.

Dahliaer kan dyrkes både i potter og på friland. Hvis du har store flotte knolde, kan du benytte lejligheden til at dele dem nu, så vil du få endnu flere knolde. Dahliaer er meget nemme at dyrke. Du sætter en knold om foråret og tager den op om efteråret. Det, der kræves ved vinteropbevaring af knolde, er et frostsikkert sted.

Hvis du har mange snegle i din have, er det en god idé at forkultivere knoldene, så sneglene ikke får en chance for at æde dem!

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_1.jpg

Driv dahliaer frem

Start med at føle på knoldene. De skal føles faste, omtrent som en kartoffel. Selv om knoldene føles meget tørre, kan der være liv i dem. Så prøv at forkultivere dem alligevel!

Du kan drive knoldene frem i små plastikposer, mælkekartoner eller i potter. Fyld potterne eller plastikposerne med lidt jord og læg knolden i. Først lægger du et lag blomsterjord, derefter placerer du knolden, og til sidst afsluttes der med yderligere et par centimeter jord. Opbevar køligt, så har du efter lidt over en måned en plante, der vokser op med et veludviklet rodsystem.

Hvis du har købt nye dahliaer, kan det være et tip at forkultivere knoldene i de plastikposer, som de er købt i. Det er vigtigt, at du har drænhuller i plantebeholderen og ikke vander for meget, inden knoldene har udviklet deres første rødder, de såkaldte sugerødder. Uden disse kan knoldene ikke optage vand og rådner derfor let. Hvis du forkultiverer i plastikposer, vil du efter nogle uger kunne se sugerødderne i bunden af poserne. Det betyder, at du nu kan begynde at vande lidt. 

Når knoldene har slået rødder

Når knoldene er begyndt at vokse, skal de placeres køligt og lyst, hvilket vil bevirke, at de ikke skyder op i højden, men bliver til kompakte og fine planter.

Hvis du vil have planterne til at forgrene sig mere, kan du også toppe dem. Smid ikke toppen væk, for den er en perfekt stikling. Sæt den i vand eller jord, så den kan sætte rødder.

Udplantning

Hvis du er parat til at vente lidt længere på blomstring, kan du sætte knoldene direkte på plantestedet efter den sidste nattefrost. Plant ca. 10 cm dybt på friland, med en planteafstand på 50-75 cm, afhængigt af sortens højde.

Hvis du allerede har vækket knoldene til live indendørs, skal planterne hærdes og dermed gradvist vænne sig til udendørslivet i et par timer om dagen, før de plantes ud. Planterne tåler ikke frost, så må du ofte vente til begyndelsen af juni, før du kan plante dem ud.

Dahliaer er meget følsomme for frost. Når du har plantet dem på plantestedet, og frosten tager dem, skal du ikke bekymre dig; de vil sandsynligvis komme op igen. Det er kun det, der er over jorden, som er frosset.

I bed eller potter

Hvis du planlægger at have dine dahliaer i en potte eller kurv, er det vigtigt at vælge en velgødet pottejord. Det er også godt at sætte et lag lecakugler i bunden til dræning.

Del dahliaknoldene

Hvis du har overvintret dahliaerne og fået rigtigt store knolde, kan du benytte lejligheden til at dele dem i overgangen mellem vinter og forår. Når knoldene deles, skal hver knold have øjne, dvs. skudanlæg. De gamle sugerødder kan du skære af, for der vil vokse nye ud.

Hvis du deler dahliaer og derved får en snitflade, er det godt, hvis de får lov til at tørre ved stuetemperatur, før du planter dem i jord. Hvis du planter dem direkte i jorden med en frisk snitflade, er der stor risiko for, at der begynder at vokse mug på knoldene.

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_2.jpg

I løbet af sæsonen

Vær omhyggelig med vanding og giv næring regelmæssigt om sommeren, da planterne vokser meget kraftigt i løbet af en sæson. Uanset om dahliaen står på friland eller i en potte, er det klogt at fjerne visne blomster og også benytte lejligheden til at tage afskårne blomster til buketter, alt sammen for at stimulere mere blomstring. Højere sorter skal ofte bindes op midt om sommeren. Dahliaen kan klare de første frostnætter, hvis den dækkes med fiberdug, men derefter giver den helt op, når temperaturen falder.

Overvintring af knoldene

Hvis knoldene skal gemmes til næste år, skal du holde op med at give næring til dahliaerne allerede i september. Når frosten har taget planten, er tiden inde til at tage knoldene op, fordi de ikke kan overvintre i jorden i vores klima. Lad dem tørre, fjern gamle plantedele, og del eventuelle store knolde. Der er flere opbevaringsmetoder, men det vigtigste er, at knoldene ligger frostfrit, mørkt og tørt. Efter et stykke tid kan du lægge lidt tørvesmuld eller sand på, men det må ikke blive for fugtigt.