MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrkning af tagetes

23. april 2023

Det er svært at tænke sig en sommerblomst, der er lettere at dyrke end tagetes. Den blomstrer villigt, næsten uanset hvor den står. Den vil dog blive smukkest, hvis den får lov til at stå på et solrigt sted og vokse i veldrænet jord.

Tagetes er en taknemmelig og letdyrket plante. I en kold og regnfuld sommer kan det netop være tagetes, der holder sin position blandt blomsterne i blomsterbedet. Denne etårige sommerblomst foretrækker meget solrige steder. Tagetes trives i velgødet og veldrænet jord, men stiller ret lave krav. Du behøver sjældent at forkæle dine tagetes, for den blomstrer villigt hele sommeren.

Blomsterbeplantninger i zinkbaljer, en med blomstrende orange tagetes ved siden af en balje med højt græs.
’Taishan Orange’ er en robust tagetes, der er fin at kombinere med græs og højtvoksende liljeplanter. Foto: Annika Christensen

Hvorfor dyrke tagetes?

Nogle haveentusiaster vælger at dyrke tagetes for at modvirke skadedyr. Der er undersøgelser, der tyder på, at tagetes holder nematoder (jordlevende parasitter) på afstand. Hvorvidt du vil kunne mærke denne effekt i din egen dyrkning, er dog uklart. Sammenplantning af forskellige sorter er derimod næsten altid til gavn for din jord og for det, der vokser i den – ikke mindst fordi det skaber gode forudsætninger for havens nyttedyr.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_2.jpg
Blomsterne fra tagetesen 'Strawberry Blonde' er smukke og kan spises. Tør bladene, og brug dem som dekoration i mad. Foto: Annika Christensen

Sådan gør du

Frø fra tagetes spirer let og kan sås udendørs, når jorden er varmet op, hvilket normalt er en gang i maj. For at få tidligere blomstring kan man forkultivere indendørs i begyndelsen af april. Så kan du nyde blomstringen fra midten af juni, til frosten kommer.

Ligesom andre sommerblomster har tagetes små, men lange frø, og man bør så dem øverst i såjorden. Det er normalt tilstrækkeligt at dække dem med et tyndt lag jord på cirka en halv centimeter. Du kan også drysse frøene over jorden og dække såningen med f.eks. vermiculite. Så ganske tyndt, ca. 1 centimeter mellem hvert frø. Vand og sørg for, at jorden er fugtig inden såningen. Hold også jorden fugtig både før og efter, at frøene er spiret. Du kan regne med, at frøene spirer inden for en eller et par uger.

Når tagetesplanterne begynder at få det trangt, er det tid til at omplante dem til lidt større potter. Hvis du har sået i små bakker, er det normalt, når hver plante er ca. 5-10 cm. Brug plante- eller blomsterjord i de nye, lidt større potter.

Når risikoen for frost er overstået, kan du plante dine tagetes ud i en potte eller et blomsterbed. Tidspunktet kan variere, afhængigt af hvor du vil have dine planter. I en potte på terrassen er det normalt varmere og mindre blæsende sammenlignet med ude på friland.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_1.jpg’Alumia Vanilla Cream’ ser flot ud i bedet. Fjern visne blomster, så vil der komme endnu flere blomster! Foto: Anna Lindeqvist

Knib knopper og visne blomster af

Du kan knibe de første knopper af for at få en mere busket plante. Så vil der være flere grene, som din plante kan blomstre på. Tagetes blomstrer også hele sommeren, så vær ikke bange for at knibe visne blomster af efter behov. Så kan den lægge al sin energi i de nye blomster.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_4.jpg
Tagetes kan dyrkes i både potte og palleramme. Ved at have den i potte bliver det også lettere at holde sneglene på afstand. På billedet ses sorten 'Strawberry Blonde'. Foto: Annika Christensen

Elsket af snegle

Mange haveentusiaster kan vidne om, at tagetes er en sneglemagnet. Enhver, der har et problem med dræbersnegle, kan således bruge tagetes som lokkemad for at holde sneglene væk fra andre planter. Desværre er det en ulempe for dem, der ønsker at dyrke tagetes for at nyde de smukke blomster!

Tagetes som snitblomst

Tagetes bliver ofte brugt som kantplanter i blomsterbedet eller i sammenplantninger i en potte. Men vidste du, at der også er højtvoksende tagetes, der er perfekte i en buket? 'Burning Embers' er en fløjlsblomst, der bliver omkring 60-70 cm høj, og med sine bronzerøde blomster lyser den som små knapper i buketten.

Er det muligt at spise tagetes?

Tagetes kan også være et smukt indslag i madlavningen. Du kan tørre blomsterbladene og blande dem i myslien, spise dem friske i salater og desserter og endda blande dem i vinaigrette. Det er normalt den smalfligede fløjlsblomst med dens dejlige smag af citrus, der spises. Smalfliget fløjlsblomst er således både smuk og spiselig, en perfekt kombination.

Tip! Tagetes er perfekt til sammenplantning i køkkenhaven.

Har du lyst til at tage egne frø af tagetes?

Hvis du har lyst til at indsamle dine egne frø fra din dyrkning, er tagetes en taknemmelig plante at begynde med. Frøene er lange og smalle og derfor nemme at håndtere. Når frøhovedet ser modent og tørt ud, kan du forsigtigt åbne det for at se, om frøene er modne til høst. Hvis frøene er modne, kniber du frøhovedet af. Du kan vælge mellem at sortere frøene nu eller gemme hele frøhovedet for at sortere senere. Det vigtigste er, at du opbevarer dine frø på et tørt sted.

Hvilke tagetes skal jeg vælge?

Der er en række forskellige tagetes at vælge imellem. Nogle af de mest almindelige er smalfliget fløjlsblomst, fløjlsblomst og opret fløjlsblomst. Her hjælper vi dig med at vælge den rigtige mellem de forskellige sorter.