MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrkning af solsikker

21. marts 2023

Som en sol skinner de højt over andre planter – det er ikke svært at se, hvorfor solsikken fik sit navn. Ud over de klassisk gule, høje solsikker er der lavere sorter med mindre blomster i mørkerød og lysegul.

Solsikken er en af vores mest letdyrkede sommerblomster. Blandt disse statelige, lysende og robuste blomster er der masser af spændende sorter, du kan fylde din have med. Derudover glæder vi de små fugle med de gemte frøhoveder.

Sammenplantning af solsikke og tidselkugle. Den klassiske gule solsikke passer fint sammen med den blå tidselkugle. Foto: Lovisa Back

Hvornår og hvordan skal jeg så?

Solsikker kan sås udendørs i maj, når jorden er varmet op. Ønskes tidligere blomstring, kan du forkultivere frøene indendørs i april. Hvis du har problemer med snegle, er det bedst at forkultivere indendørs. Sneglene elsker de små solsikkeskud.

Hvilken jord er bedst egnet?

Solsikken er ikke kræsen, men for at få en rig blomstring og stabile planter skal du dyrke i næringsrig og løs jord. For at kunne blive rigtig høj har solsikken brug for dyb jord til rødderne.

Hvilken placering er bedst egnet?

Solsikker vil gerne stå solrigt i nogenlunde læ for stærk vind, og som navnet antyder, trives de bedst i solen. Da mange sorter bliver rigtig høje, kan de med fordel placeres bagerst i en beplantning.

En hæk med gule solsikker.  Hvis du har plads, så prøv at dyrke en hæk af solsikker. Så støtter de også hinanden! Foto: Lovisa Back

Kan jeg dyrke solsikke i en potte?

Det er muligt at dyrke solsikker i en potte. Det er bedst at vælge de lidt lavere sorter til dine potter, da de allerhøjeste sorter kræver stort jordvolumen og dyb jord.

Hvor længe blomstrer solsikker?

Hvis du forkultiverer, kan de første blomster springe ud allerede i juni, men normalt blomstrer den fra juli, og indtil frosten kommer.

Hvilken næring skal jeg give?

Solsikke er ikke kræsen, men har brug for masser af næring og vand for at blive stor og flot.

Kan jeg spise solsikker?

Solsikkeknopper er en delikatesse blandt sommerens tidlige grønsager! Kog blomsterknopperne 5-10 minutter, og spis dem med lidt olie, salt og citron. Du kan også pille skallerne af solsikkefrøene og stege dem. Lidt besværligt – men de smager godt!

Kan jeg dyrke mit eget fuglefoder?

Fugle elsker solsikkens frø, og de giver et tiltrængt tilskud af fedt i vintermånederne. Den nemmeste måde er simpelthen at lade solsikkefrøstandene blive stående i blomsterbedet. Du kan også tørre frøhovederne og hænge dem ud til fuglene om vinteren.

Høje solsikker i kolonihaven, der venter på at blive fuglefoder senere på vinteren. De højeste solsikker med store blomster kan have brug for støtte for ikke at vælte. Lad dem gerne blive stående om vinteren som foder for fuglene. Foto: Lovisa Back

Hvilken slags solsikke skal jeg vælge?

'Sunspot' er en klassisk, gul solsikke, der kun bliver omkring 40-50 cm høj. Vil du gerne slå højderekorder, kan du prøve 'Moonwalker', som kan blive op til 3 meter høj eller 'Uniflorus', der kan nå op til 5 meter.

Tip! De høje solsikker kan have brug for støtte, f.eks. en kraftig bambuspind.

De fyldte solsikker er storslåede. 'Sungold' bliver ca. 60 cm høj, og 'Double Sunking' bliver op til 2 meter.

En farverig sommerbuket med solsikke, dahliaer og gulerødder skimtes bag skulderen på en pige. 'Double Sunking' bliver op til to meter høj og blomstrer med fyldte, gyldengule blomster. Foto: Anna Lindeqvist

'Ruby' F1 er en iøjnefaldende mørkerød solsikke med lidt mindre blomster, den bliver op til 2 meter høj. Sorten 'Ice Cream' er omtrent lige så høj, men har endnu mindre, vaniljegule blomster.

Den vaniljegule solsikke 'Icecream' blomstrer smukt.  Solsikken 'Icecream' bliver høj, men forgrener sig fint og blomstrer med mange lyse vaniljegule blomster. Foto: Lovisa Back