MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrkning af blomsterkarse

23. april 2023

Blomsterkarse er en fryd at dyrke! Kraftigt voksende og rigt blomstrende uden at kræve meget, hvad mere kan man ønske sig?

Med sine stærke farver byder blomsterkarse på solskin selv i en overskyet og småkølig sommer! Det er en klassiker i både bede og potter, den er både rigt blomstrende og kraftigt voksende.

Rød blomsterkarse dyrkes sammen med gul morgenfrue.
Blomsterkarse trives udmærket sammen med andre letdyrkede favoritter, her med morgenfrue. Foto: Lovisa Back

Hvornår skal jeg så?

Blomsterkarse kan sås i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Hvis du vil satse på ekstra tidlig blomstring, kan du så frøene indendørs tidligere. Da blomsterkarse vokser hurtigt og snart kan blive rigtig stor, behøver du ikke at starte så tidligt; 2-3 uger før udplantning er normalt helt ok.

Hvordan sås blomsterkarse?

Læg frøene i blød en dag før såning, så spirer de lettere. Frøene er ret store og skal sås ca. 2 cm dybt.

Forrest i blomsterbedet breder slyngblomsterkarsen 'Crazy Jewel' sig ud over havegangen.Forrest i blomsterbedet breder slyngblomsterkarsen 'Crazy Jewel' sig ud over havegangen. Vælg selv, om du vil binde rankerne op eller ej. Foto: Annika Christensen

Hvilken jord er bedst egnet?

Som mange andre planter ønsker blomsterkarse en løs og tilpas fugtig jord. Det er dog en hårdfør plante, der normalt klarer de fleste jordarter.

Hvilken placering er bedst egnet?

Blomsterkarse vokser bedst i sol til delvis skygge. De vokser også i skygge, men blomstrer ikke så meget der.

Hvor længe blomstrer blomsterkarse?

Som for mange andre sommerblomster er det en god idé at fjerne afblomstrede blomster. Når planten begynder at sætte frø, aftager blomstringen.

Hvilken næring skal jeg give?

Blomsterkarse har generelt ikke brug for ret meget næring. Tværtimod kan for meget af det gode føre til udebleven blomstring, og at der mest kommer en masse blade. Selvfølgelig kan det også se smukt ud, men det er synd for dem, der håbede at se blomsterpragt.

Skal blomsterkarse toppes?

Generelt behøver du ikke at toppe – det vil sige afskære – blomsterkarse.

Kan blomsterkarse overvintre?

Blomsterkarse er en etårig plante, som dør om efteråret. Det sker dog, at den selvsår, hvis du lader den få frø. De selvsåede planter er lette at genkende på de runde, skiveformede blade.

Rød blomsterkarse pynter på en dejlig sommersalat, En blomstermandala af blomsterkarse.
Både blade og blomster kan spises – man kan også dekorere sommersalater med dem. Blomsterkarsen blomstrer rigeligt og kan nemt friste dig til at lave noget fint med blomsterne! Foto: Annika Christensen

Kan jeg spise blomsterkarse?

Blomsterkarse kan spises, hvorfor det er almindeligt at dyrke den blandt grøntsagerne i køkkenhaven. Både blade og blomster har en pebret smag, og frøene kan syltes som kapers.

Hvilken slags blomsterkarse skal jeg vælge?

Blomsterkarse plejer at blive opdelt i buskblomsterkarse og slyngblomsterkarse. Begge har trompetformede blomster, men planterne adskiller sig med hensyn til væksten – buskblomsterkarsen bliver til en lille busk, og slyngblomsterkarsen får lange ranker.

En anden sort, som er en anden art, men i samme slægt som blomsterkarsen, er sommerfugleblomsterkarse. Den klatrer højt op og dyrkes som etårig plante heroppe mod nord. Navnet har den fået pga. de fligede blomster. Den har også fantastisk flotte, femfligede blade.

Tips om sorter

Buskblomsterkarse

'Crazy Jewel' er en blanding mellem den gule 'Primrose Jewel' og den røde 'Mahogany Jewel'. Hvis du kun vil have gule blomster, kan du vælge 'Golden Globe' eller 'Peach Melba'. Hvis du vil dyrke røde blomster, fås sorten 'Whirlybird Mahogany'.

Hvis du gerne vil have noget mere diskret, er 'Black Velvet' et godt valg. Som navnet indikerer, er blomsterne mørkt fløjlsrøde. 'Salmon Baby' adskiller sig også fra de gule og røde typer, med dobbelte, lakserosa blomster.

Slyngblomsterkarse

'Yellow Troika' har meget af alt! De gule blomster har en rød midte, og de grønne blade er smukt hvidplettede. 'Milkmaid'er mere diskret med dejligt cremegule blomster med gylden midte.

Frø til slyngblomsterkarse fås også i flere herlige blandingsposer. 'Out of Africa' blomstrer i gule, orange og røde nuancer og er ekstra pragtfuld med grønhvide blade.