MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk stedmoderblomster

06. marts 2023

Let at dyrke, kulderesistent og langlivet – stedmoderblomster tilbyder dig det meste, du kan ønske af en blomst! En sød lille skønhed, der er velegnet til dyrkning både i en potte på altanen og i blomsterbedet. 

Stedmoderblomsten er en utrolig sød lille blomst, der passer ind i de fleste haver. Stedmoderblomster er ikke kun lette at dyrke og nyttige; de er også hårdføre. Hvis du passer godt på dine stedmoderblomster, vil de blomstre rigeligt hele sæsonen. Ud over at lade dem pryde potter og blomsterbede, kan du plukke små søde buketter, presse dem – eller hvorfor ikke dekorere bagværk, lagkager og kager med dem?

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_1.jpeg

Du kan dyrke dem overalt, i altankasser, potter, blomsterbedet eller som kantstenplante i køkkenhaven. De fås i uendeligt mange smukke farver og med store eller små blomster. På trods af sit søde udseende er det en hårdfør lille blomst, der kan overleve en frostnat eller to.  

Så stedmoderblomster

Hvis du gerne vil have en tidlig blomstring, er det bedst at så dem året før. Så helst allerede i juli-august, for at få en lille plante frem inden vinteren. Planterne kan overvintres udendørs de fleste steder. Dæk dem med lidt granris i løbet af vinteren for at beskytte mod vejr og kulde. Hvis du bor på et mere udsat sted, er det bedst at give planterne lidt mere beskyttelse, f.eks. ved at placere dem i et køligt opbevaringsrum eller i et relativt frostfrit drivhus.

Du kan også så dine stedmoderblomster i årets første måneder.

Forkultivér stedmoderblomster indendørs

  1. Fyld en bakke eller en potte med almindelig plantejord.
  2. Drys frøene over jordoverfladen. De bør ikke være dækket af jord, men hvis du ønsker det, kan du dække dem til med et tyndt lag Vermiculite.
  3. Vand forsigtigt – gerne med en sprayflaske – og placér de såede frø i et minidrivhus, eller dæk dem til med plastfolie.
  4. Hvis potten placeres i et vindue, helst med en varmemåtte eller over en radiator, så spirer frøene hurtigere.
  5. Når frøene er spiret, kan du med fordel placere dem lidt køligere, men stadig lyst. Vælg dit lyseste vindue, eller brug plantebelysning.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_2.jpegEt tyndt lag Vermiculite bidrager til at bevare fugten.

Så stedmoderblomster udendørs

Du kan også så stedmoderblomster ude i bakker og potter fra februar-marts. Dæk derefter såningen med fiberdug, og læg et større plastlåg over. Planterne omplantes, når de har den rigtige størrelse, mindst tre små blade, men gerne større. Grunden til, at man bør vente lidt længere, er, at de ellers er meget små at arbejde med. Sæt en plante i hver potte.

Du kan så stedmoderblomster udendørs i potter hele sommeren. Det er en vidunderlig lille blomst, der er lige så flot om foråret som om efteråret.

Ud over at være let at pleje, er den frostbestandig, hvilket gør den velegnet til både det tidlige forår og efterår.

Pleje

Plant dem i fin velgødet jord, og fjern visne blomster, efterhånden som de dukker op. Et andet tip er ikke kun at knibe blomsten af, men også den stilk, som den visne blomst sidder på, det er vigtigt. Hvis stilkene får lov til at blive siddende, producerer planterne færre blomster.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_3.jpeg
Stedmoderblomster fås i mange forskellige farver – ofte er det flere farver i den samme blomst! Foto: Lovisa Back

Smid ikke dine stedmoderblomster væk

Stedmoderblomster er 2-årige, og hvis du vil bruge potten til noget andet, kan du plante stedmoderblomsterne et andet sted. Der er næsten altid plads til en stedmoderblomst i et blomsterbed, eller du kan bruge den som kantplante. Og hvis du ikke har plads, kan du forære dem til nogen, der har plads.

Efterårsplantning!

Hvis du har rester af stedmoderblomster i potter og altankasser om efteråret, kan du tage hele jordklumpen ud af potten og plante den i en tom palleramme, eller hvor der er plads i blomsterbedet. Lidt senere, tættere på vinteren, lægger du lidt granris på som vinterly. Dette beskytter også mod sultne harer og rådyr. Om foråret skal du grave planterne op og sætte dem i potter igen med ny, frisk jord. Så vil du kunne nyde dem to år i træk, og de blomstrer også ekstra tidligt i år to!

Pres stedmoderblomster

Du kan bevare stedmoderblomster ved at presse blomsterne. De bliver utroligt smukke, og du kan nyde dem selv i vintermånederne.

Pluk de blomster, du vil presse, læg dem mellem to flade overflader med et stort tryk, og lad dem være under pres i mindst 1-2 måneder. Gamle telefonbøger er perfekte og har en passende vægt til presning af blomster. Hvis du har lyst til at begynde at presse blomster og ikke har gemt den gamle telefonbog, kan du bruge flere bøger eller noget andet tungt. Hvis du vælger bøger, som du ikke er så øm over, kan du lægge blomsterne direkte mellem bogens sider. Hvis du er praktisk anlagt, kan du lave en blomsterpresse. Det er også muligt at købe færdige blomsterpressere.

De pressede blomster kan du lave masser af sjove ting med! Indrammede billeder til ophængning, kort – det er kun fantasien, der sætter grænser! Stedmoderblomsterne holder farven rigtig godt, selv når de presses.