MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk physalis – jordbærtomat og ananaskirsebær

06. marts 2023

De sursøde bær af physalis sidder i papirlignende lanterner og er et sjovt indslag i sensommeren. Et af de få eksotiske bær, som du nemt kan dyrke selv!

Physalis er et velsmagende bær, der er omgivet af en papirlignende skal. Bærrene smager godt og kan spises friske eller bruges i tærte og i marmelade. Jordbærtomat er en lidt mindre plante, der traditionelt anses for at være mere velegnet til dyrkning her på vores breddegrader. Ananaskirsebær er en anden sort, der kræver betydeligt mere plads, men som er velegnet til dyrkning på beskyttede steder.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_1.jpeg

Blomsterne ligner små parasoller og skal bestøves af insekter som bier og blomsterfluer for at kunne danne et bær.

Hvad er forskellen mellem jordbærtomat og ananaskirsebær?

Jordbærtomat har det latinske navn Physalis grisea (tidligere pruinosa) og er en mindre busk med ret små bær.

Ananaskirsebær har det latinske navn Physalis peruviana og er en større plante med lidt større bær. Det er normalt bær fra ananaskirsebær, som sælges i frugtdisken som physalis.

Der er således tale om to forskellige sorter. Jordbærtomater har mindre og sødere bær end ananaskirsebær, som har en syrlig, eksotisk smag.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_4.jpeg

Jordbærtomatblade har normalt lidt mindre blade med takkede kanter, mens bladene på ananaskirsebærret ofte er lidt større og mere hjerteformede.

Hvornår og hvordan skal jeg så?

Jordbærtomater og ananaskirsebær skal forkultiveres indendørs i marts. Hvis du sår senere end det, er der risiko for, at du ikke får modne bær. Den bedste chance for at lykkes med en lidt senere såning er med jordbærtomat, som bliver en lidt mindre plante. Ananaskirsebær er dog normalt mulige at få til at overvintre og kan formeres med stiklinger, så hvis du ikke når at få en høst det første år, vil du måske have mere held i år to.

Så frøene i fugtig såjord – det er bedst at lade dem spire ved en lidt højere temperatur (ca. 20 °C) og derefter placere dem lidt køligere (ca. 15 °C). Lys er vigtigt, og ved tidlig såning vil du få det bedste resultat, hvis du bruger plantebelysning.

Omplantning bør ske, når planten har fået et par blade eller begynder at få det for trangt det sted, hvor du har sået den. Sæt en plante i hver potte. Vent med at sætte den ud i haven, til faren for frost er forbi. Physalis kan dyrkes på friland på et beskyttet sted, men er bedst at dyrke i en potte. En potte, der rummer 5-10 liter jord, er normalt velegnet til jordbærtomat. Ananaskirsebær har det bedst med en potte, der er lidt større end dette.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_2.jpeg

Selvfølgelig er det muligt at dyrke eksotiske bær i Norden! Foto: Annika Christensen

Hvordan plejer man planten?

Både jordbærtomat og ananaskirsebær skal muligvis bindes op. De har også en tendens til at forgrene sig godt uden topning (afskåret top).

Hvilken jord er bedst egnet?

Jordbærtomat trives bedst i næringsrig, veldrænet og fugtbevarende jord. Det er vigtigt at vande regelmæssigt, især i varme somre, når planterne har brug for meget vand.

Nelson_Garden_How_to_grow_physalis_image_3.jpeg

Grønne, sunde blade indikerer normalt, at din physalis trives. Hvis bladene begynder at blive gule, kan det være tid til at give mere gødning.

Hvilken næring skal jeg give?

Dine planter har brug for meget næring for at kunne producere bær. Efter blot nogle uger har din plante brugt meget af den gødning, der var i jorden, da du plantede den. Gød hellere lidt og ofte. Dette er især vigtigt i varme somre, hvor du skal vande ofte.

Hvornår kan jeg høste physalis?

Planten giver normalt bær i august-september, og indtil det bliver for koldt. Bærrene høstes, når de får en gul-orange farve og let kan plukkes fra planten. Hvis ikke alle bær bliver modne, kan du plukke de umodne bær og lade dem eftermodne indendørs.

Kan jeg overvintre physalis?

Hverken jordbærtomat eller ananaskirsebær kan klare den nordiske vinter. Det er dog normalt muligt at overvintre planterne. Klip planten ned om efteråret, og benyt lejligheden til at tage stiklinger af de nye skud, der er kommet.