MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Dyrk pelargonier

18 January 2022

Pelargonien er noget af en klassiker. Selv om den stammer fra de mere sydligere breddegrader, er den en af vores mest almindelige stueplanter. Med sin generøse blomstring er det svært ikke at holde af den!

Der er en række sorter og arter af pelargonier. Den mest almindelige gruppe er zonalpelargonier, som igen har en række undergrupper såsom enkeltblomstrende og dobbeltblomstrende pelargonier samt tulipan- og kaktuspelargonier. Ved du, hvordan man genkender en zonalpelargonie? Jo, ved den mere eller mindre synlige ring på bladet.

Andre grupper er engelske pelargonier, duftpelargonier og hængepelargonier, som vi normalt ser i altankasser eller ampler. Pelargonier er velegnede til at have både indendørs og udendørs i potter, ampler, altankasser eller bede om sommeren. Pelargonien er en favoritblomst hos mange, og det kan vi godt forstå.

Hvorfor så pelargonier fra frø?

En pelargonie kan leve i mange år ved at man tager stiklinger af den – både i dit eget hjem og hos dine venner – og det er især sjovt, hvis man selv har sået den fra frø. Selvom såningen tager lidt tid, er det ikke spor svært at drive sine egne frøplanter frem.

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_3.jpg

Såning af pelargonier

Pelargonier sås bedst tidligt på året. Hvis du har adgang til plantebelysning, kan du godt så dem allerede i januar eller februar – så når de at blomstre allerede i begyndelsen af sommeren. Mangler du ekstra belysning, er det først i marts-april, at dagslyset er optimalt for dine små planters trivsel.

Frøene sås spredt i fugtet såjord. Frøene har brug for lys for at spire, men det er godt at toppe med et tyndt lag jord eller vermiculite. Helt bar jord bevirker, at såningen let tørrer ud, og det er vigtigt, at jorden holdes fugtig. Brug gerne en form for minidrivhus (med tag eller låg, der tillader at lyset trænger igennem), det hjælper med at bevare fugten.

Pelargoniefrø spirer bedst ved 21-25 °C (en varmemåtte er fantastisk!). De spirer normalt efter 4-10 dage, hvorefter det er bedre at lade dem stå lidt køligere, ved ca. 18 °C. Hvis du har plantebelysning, kan du lade den være tændt 14-17 timer om dagen.

Omplantning og udplantning af pelargonier

Når planterne har fået mindst to bladpar ud over de første kimblade, kan du omplante dem, så du har en pelargonie i hver potte. Brug blomsterjord, for den indeholder mere næring end såjord. Husk, at en lille plante i en stor potte nemt kan få for meget vand. Det bedste er at omplante trinvist til større potter (hvis du har energi og tålmodighed til det).

Pelargonier er følsomme over for frost, så vent med at stille dine pelargonier ud, indtil foråret er kommet for at blive, og risikoen for frost er forbi. Pelargonier kan plantes i blomsterbedet, men dyrkes normalt i potter.

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_2.jpg

Pasning af pelargonier

Pelargonier elsker varme og sol! Vand regelmæssigt og sørg for at give dem næring. Hvis du dyrker i en potte, er det vigtigt, at jorden holdes godt drænet og tilstrækkelig fugtig til, at pelargonien kan trives. Lerpotter er smukke, men frigiver mere fugt og vil derfor kræve, at der vandes lidt oftere.

Fjern visne blomsterstande løbende, så vil dine pelargonier fortsætte med at blomstre. Sørg også for at give dem næring hele sommeren indtil et par uger før, du sætter planterne til vinteropbevaring.

Overvintring af pelargonier

Pelargonier er følsomme over for frost, og mange vælger at dyrke dem som etårige blomster, men det er værd at lade dem overvintre! Pelargonier, der overlever vinteren, bliver ofte både større og smukkere, og derudover kan du få flere planter ved at tage stiklinger af dem.

Hvis du har adgang til et køligt rum med omkring 8-10 grader og også adgang til plantebelysning, er dette optimalt til overvintring af pelargonier. De fleste pelargonier klarer sig godt selv ved en lidt køligere stuetemperatur i dit lyseste vindue. Vand meget sparsomt, og giv ingen næring, hvis pelargonien er i hvile.

Hvis du har blomstrende planter stående ved stuetemperatur og med plantebelysning, kan du give dem lidt næring. Det samme gælder, hvis du dyrker pelargonier i en hydroponisk dyrkningskasse om vinteren.

Hvis du har en pelargonie stående i vinduet, vil du helt sikkert bemærke, når den begynder at vågne op! I marts begynder lyset at komme tilbage, og dine vinterhvilende planter vil begynde at vokse. Hvis du har dem stående i en kølig kælder, er tiden nu inde til at tage dem op. Benyt lejligheden til at beskære trætte grene og eventuelt omplante med lidt mere jord.

Nelson_Garden_cultivate_geraniums_image_4.jpg

Tag stiklinger af pelargonier

Selvom pelargonier normalt overvintrer fint, kan planterne blive lidt slidte efter et stykke tid. At tage pelargoniestiklinger betyder simpelthen at lave nye planter ud af de gamle. På denne måde får du flere planter uden at skulle starte forfra!

Det bedste tidspunkt at tage stiklinger er om efteråret. Tag stiklinger fra dine stærkeste planter, der stadig er i vækst. Stiklingen har brug for lidt tid til at slå rod. Sæt stiklinger i vand eller jord – der er forskellige meninger om, hvilken metode der er bedst, men begge fungerer.