MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk chili

19. juli 2021

Chili har en lang udviklingstid, så sørg for at så frøene i god tid. Der er en række farver, former og ikke mindst styrker på chili! De mildeste smager næsten som peberfrugter, mens den stærkeste chili er næsten lige så stærk som peberspray! At dyrke chili er ikke svært, og her forklarer vi trin for trin, hvordan du får succes med din chili.

Chili kan dyrkes på friland, i potter på altanen, i drivhus eller indendørs. Et varmt og beskyttet sted er afgørende for, at du får et godt resultat ud af din såning. Forspiringen skal startes tidligt, så planterne får masser af tid til at vokse og bære frugt. Hvis du starter senere, får du måske ingen frugt. Dyrkning af chili er ikke svært. Du skal blot sørge for, at jorden holdes fugtig, og at de små planter omplantes i større potter, når de vokser.

Hvornår er tiden inde til at så chilifrø?

Der er flere forskellige chiliarter, men nogle af de mest almindelige er Capsicum annuum, Capsicum baccatum ogCapsicum chinense. Da chinense har den længste udviklingstid, bør forspiringen af denne art starte så tidligt som i december. Sorter fra baccatum-arter kan vente indtil januar-februar, og annuum-sorter kan du forspire i hele perioden fra januar til april.

Sådan sår du chili

  1. Så chilifrø indendørs i små potter med drænhuller. Brug næringsfattig såjord og tryk to til tre frø ned i hver potte til knapt 0,5 cm dybde. Vand rigeligt, helst med en sprayflaske.
  2. Hvis potterne placeres i et minidrivhus, hvor fugtigheden er stabil, sker spiringen normalt inden for ca. fjorten dage ved stuetemperatur. Hvis du har mulighed for at give underopvarmning med en varmemåtte eller at sætte potterne på et opvarmet badeværelsesgulv, vil dette fremskynde spiringen betydeligt.
  3. Chilifrøene er ikke afhængige af lys til at spire, men så snart de kigger op af jorden, skal de have meget lys. Placér planterne på et lyst, køligt sted, og brug gerne plantebelysning, da det naturlige lys ikke vil være tilstrækkeligt så tidligt på året.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_9.jpg

Hvornår er tiden inde til at omplante chili?

Når planterne har udviklet deres karakterblade (de blade, der kommer efter de første kimblade) og er blevet så store, at du kan håndtere dem, uden at de går i stykker, er tiden inde til at omplante din chiliplanter. Chili er velegnet til at blive omplantet dybere. Vælg gerne plantejord eller blomsterjord og sæt planten, så det allerførste bladpar er i niveau med jorden. Vand regelmæssigt eller placér potterne på en vandingsmåtte, hvor de selv kan opsuge den nødvendige væske. Et par uger efter omplantning kan du forsigtigt begynde at give dine planter næring, så de vokser bedre.

Omplant gerne dine chiliplanter et par gange, så de får plads nok til, at deres rødder kan vokse sig stærke. Vær lidt forsigtig, når du skifter potte. Chiliplanters rødder er følsomme og tåler ikke hård behandling. For at chiliplanten skal udvikle sig i løbet af sæsonen, skal den sidste potte indeholde mindst 10 liter jord.

Sådan får du fine planter

Lys og temperatur er afgørende for planternes vækst, og balancen mellem disse to faktorer er vigtig for alle planter. Hvis det er varmt, og der er for lidt lys, udvikler planterne sig hurtigt til at blive smalle og lange. Hvis vi giver nok lys og eventuelt sænker temperaturen et par grader, får vi en langsommere udvikling, og planterne bliver kompakte i vækst og dermed også stærkere.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_2.jpg

Afhærdning og udplantning

Chiliplanter trives ikke i kulde, så hold planterne inde, så længe nattemperaturen er under 10 grader. Overgangen fra indendørs lys til stærkt sollys udendørs er barsk for planterne, hvorfor afhærdningen bliver så vigtig. Lad planterne vænne sig til sollyset og luften ved at sætte dem i halvskygge i nogle timer de første par dage. Placér derefter dine chiliplanter på et solrigt og varmt sted. Planterne har brug for en hel del vand, men vand snarere lidt og ofte i potterne end meget og sjældent. På virkeligt varme sommerdage er det bedst at vande både morgen og aften.

Selvfølgelig er det også muligt at dyrke chili indendørs hele året rundt eller hvorfor ikke prøve at dyrke chili hydroponisk? Det er også muligt!

Top eller ikke toppe chiliplanter?

Om du skal toppe eller ikke toppe din chiliplanter afhænger lidt af, hvilken slags du har. Hvis du dyrker en lidt lavere chili, kan du knibe toppene af, når de er begyndt at vokse. Det kan gøres efter det tredje-femte bladpar. Når vi kniber topskuddet af, vil dette stimulere planten til at sætte flere nye sideskud og give os en busket og tættere plante. Og hvis du planter topskuddet i lidt jord, bliver det til en ny plante.

Skarp eller mild chili

Der er chili med forskellige styrker til enhver smag. Styrken af peberfrugter måles i Scoville. Styrken sidder primært i frugtens frøfæste og mellemvægge – det er derfor, at en chili, som du måske opfatter som rimeligt mild, når du smager et stykke af spidsen, alligevel vil kunne give din gryderet langt mere skarphed end planlagt, når du bruger resten af frugten.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_4.jpg

Hvornår kan jeg høste chili?

Chilien høstes normalt mellem juli og september, afhængigt af sorten og forholdene. De virkeligt skarpe sorter kan nogle gange have brug for lidt længere tid til at modne sammenlignet med de lidt mildere sorter. Chilifrugterne kan faktisk høstes fra det tidspunkt, de er grønne, men det er en god idé at vente lidt, hvis du vil have mere smag. Smagen udvikler sig, når de får deres farve, og den kan variere meget fra sort til sort. Nogle chilier er modne, når de er røde, mens andre kan være lysegule, lilla eller orange. Chili er fantastisk velegnet til tørring, syltning, chutney, marmelade og gelé!

Husk blot at vaske dine hænder godt, når du har håndteret chilien, eller brug gummihandsker.

Chiliplanter om efteråret

Når temperaturen falder om efteråret, vil chiliplanterne fint kunne holde sig. Chili dyrket i potter er let at flytte ind, når kulden kommer, men husk at give dem en blid overgang fra udendørs til indendørs, så de ikke får et chok. Hvis planten får et chok ved overgangen, kan den visne eller tabe bladene. Når chiliplanterne er inde, er det en god idé at bruge plantebelysning.

Overvintring af chiliplanter

Du kan også prøve at overvintre dine chiliplanter indendørs. Skær planterne betydeligt ned om efteråret, og giv dem ekstra lys hele vinteren. Vand sparsomt hele vinteren. Når foråret vender tilbage, er tiden inde til at omplante dine planter.