MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk bladbede

12. april 2023
 

Hvis du ikke allerede har dyrket bladbede derhjemme, er det nu du skal prøve det! Bladbede er en af vores mest letdyrkede bladgrøntsager. Når bladene vokser op, kan de høstes igen og igen indtil sent på efteråret. Bladbeden er desuden toårig og kan ofte modstå selv en hård vinter. 

Letdyrket supergrøntsag

En af vores mest letdyrkede grøntsager er bladbede. Denne bladgrøntsag kan sås flere gange helt ind i juli. Det giver rigelig høst flere gange med en lille indsats. Derudover er der flere sorter, der giver flot farve i en køkkenhave eller en potte. Sidst men ikke mindst – bladbeden er fyldt med vitaminer og andre nyttigheder. En rigtig supergrøntsag!

Nelson_Garden_How to Grow Swiss Chard_image1.jpg

Hvornår skal jeg så?

For at få de bedste resultater er det en god idé at så bladbede direkte i jorden, når temperaturen er mellem 10 og 20 plusgrader. Det mest almindelige er at så frø i maj, juni og juli for at kunne høste bladbeder fra juli og helt ind i oktober – eller endnu længere, hvis du er heldig. Når du plukker bladene, kommer der hurtigt nye til, og sådan fortsætter det hele sommeren og ind i efteråret – så længe der bliver vandet i ny og næ selvfølgelig.

Kan jeg dyrke bladbede i en potte?

Bladbede er udmærket at dyrke i en potte. Bare sørg for, at det ikke er for varmt (over 25 grader), hvor potten står. For så kan frø fra bladbede have svært ved at spire. Glem heller ikke at vande og holde jorden fugtig i spiringsperioden.

Bladbede i potte sammen med fløjlsblomst og bredbladet persille. Bladbeden er også dekorativ og kan kombineres i potter sammen med f.eks. fløjlsblomst, som også er spiselig.

Kan jeg dyrke bladbede hydroponisk?

Hurtigt voksende bladgrøntsager er særligt velegnede til hydroponisk dyrkning og det gælder også bladbede. Når du dyrker hydroponisk, dyrker du i vand og næring, hvilket giver dine planter gode betingelser for at vokse sig stærke. Ligesom når du dyrker i jord, kan du høste blad for blad i lang tid.

Bladbeden er fuld af vitaminer

Bladbeden giver ikke kun fantastiske farver i grøntsagshaven med dens stilke i gul, rød eller hvid (fås i forskellige sorter). Den indeholder også masser af stoffer, der er gode for dig og din krop, herunder lutein og zeaxanthin, carotenoider og magnesium.  Husk, at bladbeden ligesom mange andre bladgrøntsager (f.eks. spinat) indeholder nitrit og derfor ikke bør overforbruges.

En overvintret bladbedeplante.Bladbede er en toårig hårdfør plante, der kan overvintre. Dæk gerne med blade om efteråret.

Bladbeden er let at bruge i salat, pie, lasagne og som tilbehør

Normalt høstes bladene på bladbede efter behov. Uanset om du plukker blade eller tager hele planten, kommer der snart nye blade. Begynd at høste fra planten, når den er blevet omkring en decimeter høj. Bladene ligner meget spinat og kan bruges på samme måde. Stammen, som bladene vokser på, kan koges på samme måde som asparges. Hvis bladbede blomstrer, er det også muligt at spise blomsterskuddene.

Et tip er at forkoge bladbede blade let og derefter stege dem med lidt olivenolie og hvidløg. Fantastisk at spise som en del af en frokost. Drys lidt solsikkekerner på, når du serverer. Bladbede fungerer også fint i en pie eller lasagne sammen med pinjekerner og soltørrede tomater. Superlækkert!

Hvis du tager bladene, inden de er blevet for store, er de også lækre på en sandwich eller i en salat. Det er en fantastisk følelse at se dine bladbeder udenfor i haven eller på terrassen en sommermorgen. Så kan man ikke lade være med at plukke dem!