Spinat er en alsidig grøntsag, der er nem at holde af. Det er også en grøntsag, som det virkelig kan betale sig at dyrke – tænk bare på, hvad en pose babyspinat i grøntsagsdisken koster!
Spinat er en af de mest anvendelige bladgrøntsager. Den kan spises både frisk og tilberedt, og derudover kan den fryses. Spinat kan dyrkes på flere forskellige måder afhængigt af voksestedet og sæsonen.
Det er bedst at så spinat i det tidlige forår eller i august. Spinat vokser bedre, når dagene er lidt kortere, og vejret køligere. Når nætterne er lyse, og dagene varme, begynder spinat nemt at blomstre, hvilket giver færre blade. Da spinat vokser relativt hurtigt og tåler kulde, kan du normalt nå at høste både en og flere gange. Spinat kan også sås på frossen jord om vinteren for at få en tidlig start, når det bliver varmt.
Så spinatfrø i rækker, eller drys frøene tæt ud, og dæk med et tyndt lag jord. Du kan så spinat direkte i køkkenhaven eller i små bakker til udplantning. Du kan også sagtens dyrke spinat i en potte.
Hvis du gerne vil kunne høste spinat om vinteren, er det vigtigt, at den har haft tid til at vokse op, inden det bliver så mørkt og koldt, at det bremser væksten til næsten ingenting. Dæk gerne med en fiberdug eller et låg for at beskytte mod vejr, vind og svær kulde. Hvis du lader spinatplanterne stå ude om vinteren, kan de give en tidlig forårshøst.
Spinat kan dyrkes indendørs, men fordi den trives bedst ved lidt lavere temperaturer, vokser den sjældent så godt som udendørs. Prøv gerne, men se også på andre typer blade, der er særligt velegnede til indendørs dyrkning.
Som mange andre grøntsager vokser spinat bedst i næringsrig jord, der holdes tilpas fugtig. Spinat er ikke så kræsen, men hvis du vil have en rigtig stor høst, skal du sørge for, at den får rigeligt med vand og næring.
Størst og mest spinat får du, hvis du giver kontinuerlig gødning. Lidt og ofte er det motto, der gælder, uanset om du bruger brændenældevand eller vand fra bokashikompost. Hvis du bruger en købt gødning, skal du altid følge doseringsinstruktionerne på pakken.
Spinat kan høstes blot et par uger efter såning – det er denne høst, der markedsføres som babyspinat. Hvis du lader spinaten vokse sig større, bliver den lidt grovere i bladene, og disse er bedre egnet til at blanchere eller stege, før du spiser dem.
Newzealandsk spinat ligner egentlig slet ikke ”almindelig” spinat, bortset fra at det også er en grøn bladgrøntsag med en nøddeagtig smag. Den newzealandske spinat blomstrer ikke og giver normalt en større høst, men tåler til gengæld ikke kulde så godt.
Forskellen mellem de forskellige spinatsorter er ubetydelig, men du skal selvfølgelig prøve at finde en favoritsort med hensyn til vækst og smag.
Hvis du gerne vil have økologisk dyrkede frø, er sorten 'Vroeg Reuzenblad' et godt valg. Den vokser hurtigt og får store blade. Sorten 'Butterflay' er også økologisk dyrket og fås i ”Så året rundt”-kollektionen, hvor hver frøpose indeholder ekstra mange frø, som helt sikkert kan bruges, hvor du dyrker spinat!
Andre sorter er f.eks. 'Matador', en klassiker med let bulede og pileformede blade. Sorten 'Nores' har mellemstore kraftige blade. Disse sorter er ligesom 'Palco' F1 særligt anvendelige.