MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrkning af salat

23. april 2023

Salat vokser hurtigt, er let at dyrke og smager godt – ikke så underligt, at det er en favorit! Der er tusindvis af salatsorter at vælge imellem, og selv den erfarne haveentusiast har meget at opdage endnu.

Hvornår og hvordan skal jeg så?

Salat spirer i det tidlige forår og kan sås direkte udendørs. Det er også muligt at forkultivere frøene indendørs og sætte planterne ud, når de er vokset op. Det er vigtigt at vande jorden ordentligt, før frøene sås. Frøene har brug for lys for at spire, så undgå at dække dem med et tykt lag jord.

Salatfrø kan have svært ved at spire, hvis jordens temperatur overstiger 20 grader. Det kan således være svært for dem at spire på friland i højsommeren. Prøv at så dem i små plantebakker i skyggen eller på et køligt sted indendørs.

Salaten 'Little Gem' har god vækst, også i august. Salat spirer bedst i køligere jord og har god vækst, også om efteråret. Foto: Lovisa Back

Da salat vokser hurtigt, når du at så flere gange fra det tidlige forår til det tidlige efterår. Om sommeren kan varmen og først og fremmest lyset få planterne til at blomstre. Så får du færre blade at høste.

Hvilken jord er bedst egnet?

Det er muligt at lykkes med salat i de fleste jordarter, men du får den bedste høst i en løs og næringsrig jord med en jævn fugtighed. Hvis du vil høste rigtig god salat, skal du undgå at lade planterne tørre ud.

Fyldt palleramme, hvor forskellige salatsorter og tagetes vokser på hver anden række.  Salat er ikke kun spiselig, men også dekorativ. Dyrk rækker af hovedsalat skiftevis med blomster, f.eks. tagetes. Foto: Markus Danielsson

Hvilken placering er bedst egnet?

Salat er udmærket at dyrke både i potte og på friland. Det er en grøntsag, som man kan få gode resultater af, også på de lidt mere skyggefulde steder, selv om den ikke bliver så frodig. Undgå helst den brændende sol.

Pluksalaten 'New Red Fire' vokser fint omgivet af græsafklip.  ’New Red Fire' er en pluksalat med smukke blade. Vælg, om du vil høste enkelte blade efter behov eller hele planten på én gang. Foto: Anna Lindeqvist

Hvornår kan jeg begynde at høste?

Lys og varme får salaten til at vokse hurtigere, og normalt kan du begynde at høste små blade allerede efter få uger. Hvis du gerne vil høste salathoveder, må du vente lidt længere. Pluksalat kan du høste i omgange, fordi der hele tiden vokser nye blade frem.

For altid at have frisk salat at høste kan du så med nogle ugers mellemrum.

Hvilken næring skal jeg give?

Salat er ikke særligt næringskrævende, men hvis du dyrker den flere gange på det samme sted eller høster fra de samme planter i lang tid, bør du tilføre næring.

'Cerbiatta' vokser i køkkenhaven, selv om efteråret er kommet. Cerbiatta' er en relativt kulderesistent salat. Hvis den dyrkes om efteråret, når planterne ikke at blive så store, men de smager mindst lige så godt! Foto: Lovisa Back

Kan salat overvintre?

Nogle salatsorter er mere hårdføre end andre og kan overleve vinteren på et beskyttet sted. Hvis jorden er alt for våd, kan det medføre, at planterne rådner væk, og for streng kulde kan fryse dem i stykker. Det nemmeste er at overvintre små planter, der er sået om efteråret. Når foråret kommer, begynder de at vokse igen.

Små planter af salaten 'Little Gem' vokser i en palleramme. Salaten 'Little Gem' er en populær sort med små, aflange salathoveder. Foto: Markus Danielsson

Hvilken slags salat skal jeg vælge?

Træd ind i en verden af salat! Fra bløde blade med en nøddeagtig smag til virkeligt sprøde og aromatiske hoveder – der er simpelthen en salat for enhver smag. Her får du et lynkursus i de forskellige typer.

Pluksalat – Bladene sidder så løst, at de næsten ikke kan danne et hoved. Bladene er derfor velegnede til at høste et ad gangen. De er mest lækre, når de er helt nyhøstede! Pluksalat med egebladsformede blade kalder vi egebladssalat. 'Plezir' er en egebladssalat, der fås som økologisk dyrkede frø.

'Salad Bowl' og 'Red Salad Bowl' er en henholdsvis grøn- og rødbladet variant af pluksalat med løst sammensatte hoveder. 'New Red Fire' har tofarvede blade og har en fin smag.

Hovedsalat – Sorter, som vi normalt høster som hele hoveder. Bladene er bløde og ret løst sammensatte. 'Matilda'har store, jævne hoveder og fås som økologisk dyrket frø.  'Merveille des quatre saisons' er en gammel sort med røde blade, som vokser i relativt løse hoveder.

Bataviasalat – Ikke helt en hovedsalat, men heller ikke en pluksalat. Bladene er lidt tykkere og sprødere, men stadig løse nok til at høste et for et, hvis du har lyst til det. 'Lollo Rossa' har tofarvede blade og giver en stor høst.

Romainesalat – Romersalat, cossalat og bindsalat. Kært barn har mange navne! Får sprøde og aflange hoveder med meget smag.

'Little Gem' og 'Intred' er henholdsvis en grøn- og rødbladet variant af salat, der har små, kompakte hoveder.

Icebergsalat – Danner et hoved næsten som en hovedsalat, men har meget sprødere blade. Måske den mest almindelige salat i butikkerne, men den smager dog langt bedre, hvis den er hjemmedyrket. 'Calmar' får grønne, faste og tætte hoveder.

Spinat trives i efterårsdyrkningen. Spinat er mindst lige så letdyrket og velsmagende som salat. Foto: Anna Lindeqvist

Andre velsmagende blade, som kan spises som salat

Endiviesalat og cikoriesalat er – botanisk set – ikke salat, men dyrkes og spises som det. Endivien 'Nuance' fås som økologisk dyrket frø og er også frostbestandig. Cikoriesalaten 'Palla Rossa 5' danner små, rød-hvide hoveder.

Vårsalat får små, kulderesistente rosetter og er velegnet til efterårs- og vinterdyrkning.

Rucola er et samlingsnavn for bladgrøntsager, som får små, fligede og krydrede blade. Salatsennep er etårig. Sandsennep er flerårig. Begge er hurtigtvoksende og nemme at dyrke!

Spinat har en mild smag og får runde blade. De små blade smager godt at spise friske, mens de større smager bedre, når de tilberedes. Bladbede fås i flere farver og kan ligesom spinat høstes, både når bladene er små og store.

Alle slags kål kan dyrkes og høstes som små blade. Selv rødbeder kan dyrkes for bladenes skyld. Det er bedst at høste toppen, mens bladene stadig er små.