MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vermiculite eller perlite?

13. januar 2022

Både vermiculite og perlite er lyse, grynede korn, der vejer næsten ingenting. Selvom de ligner hinanden, har de lidt forskellige egenskaber. Hvornår skal du bruge dem og hvordan? Vi skal nok hjælpe dig!

Ofte står de ved siden af hinanden, de der poser, som butikken sælger som jordforbedring eller tilbehør til forspiringen. Selvom de er ens i udseende og til en vis grad har lignende egenskaber, har de forskellige funktioner i din dyrkning. Hvis du vælger det rigtige materiale til det rigtige formål, har du større chance for at få det ønskede resultat.

Hvad er det for noget?

Både vermiculite og perlite er mineralske, hvilket betyder, at de i modsætning til organiske materialer ikke nedbrydes af mikroorganismer i jorden. Begge materialer er desuden naturligt sterile og bringer derfor ikke sygdomme eller skadedyr til din dyrkning.

Hvad er vermiculite?

Vermiculite er lerskifer, som er blevet opvarmet for at få en struktur, der både absorberer og afgiver fugt. Kornene er bløde og 'svampede' og har en lidt brunlig farve.

Hvad er perlite?

Perlite er et vulkansk materiale, der efter kraftig opvarmning er blevet hvidt og porøst, næsten som smuldret flamingo. Kornene er helt hvide.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_1.jpeg

Vermiculite er fantastisk til dine såninger af små, lysspirende blomsterfrø.

Hvad er vermikulites og perlites funktion?

Begge materialer holder på vandet i jorden. Vermiculite absorberer vand som en svamp, mens perlite opbevarer vand i den porøse struktur.

Vermiculite absorberer let vand og holder på fugten længere end perlite og er velegnet til såning. Materialet kan blandes i jorden for at gøre den mere fugtbevarende. Du kan også lægge et lag over jordoverfladen for at bevare jordens fugt og forhindre mosvækst.

Når du sår lysspirende frø, kan du fylde plantepotten med jord, og derefter så frøene og dække dem med vermiculite. Så får frøene lys, men tørrer ikke så hurtigt ud.

Perlite har en neutral pH-værdi og gør jorden mere luftig end vermiculite, hvilket er en ekstra fordel, når du omplanter dine små planter, men det kan også blandes i såjorden. En luftig jord giver planternes rødder mere ilt og hjælper frøene til at spire hurtigere og får unge planter til bedre at slå rod.

Bland lidt perlite i blomsterjorden, hvis du har sarte stueplanter, så vil de trives endnu bedre.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_2.jpeg

Perlite hjælper med at holde jorden omkring dine planters rødder luftige uden at tørre ud.

Hvordan skal jeg bruge dem?

Vælg vermiculite ved frøsåning og til planter, der har brug for en fugtholdende jord.

Vælg perlite, når du planter om eller brug det til planter, der har brug for en løs og veldrænet jord.

Du kan bruge dem sammen til at forbedre jordens struktur og egenskaber. Bland to dele jord med en del perlite og en del vermiculite.