MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vanding

09. juli 2021

I total stilhed går jeg rundt i min køkkenhave og vander. Solen begynder at nærme sig trætoppene, og solsorten synger sin aftenvise. For mig betyder vandingen af køkkenhaven så meget mere end at give planterne vand. Jeg pusler om dem, renser lidt ukrudt, smager på et skovjordbær, ser efter om de blevet ramt af skadedyr eller sygdomme og tænker på livets store og små mysterier. Kort sagt: Aftenvandingen i min have er mindfullness på højeste niveau. Jeg er bare til, og al stress fordufter.

Da jeg begyndte at dyrke for omtrent ti år siden, havde jeg en teori om, at grønsager ikke skulle forkæles. De burde kunne klare sig med det vand, der faldt ned fra oven, eftersom jeg tænkte mig, at de skulle få dybere rødder på den måde og selv skaffe sig vand og næring. Ganske vist er der et lille korn af sandhed i den teori, men i dag ved jeg, at grønsager behøver både vand og næring i tilpas store mængder for at kunne vokse og udvikles i køkkenhaven. Selv vander jeg min køkkenhave om aftenen, eftersom det minimerer risikoen for, at bladene skades af solens stærke stråler, og desuden fordamper vandet ikke lige så hurtigt fra jorden.

Med hensyn til vanding bør man satse på meget og sjældent, hellere end ofte og lidt. Ved at gøre jorden rigtig våd hver gang, du vander, når vandet at trænge dybere ned i jorden, og rødderne følger efter. Vander du kun lidt, vædes kun overfladen, hvilket resulterer i overfladiske rødder, som bliver endnu mere følsomme over for tørke. Bruger du en vandspreder, kan du desuden lave andet imens.

Hvor ofte du skal vande, afhænger af omstændighederne. En sandjord tørrer meget hurtigere ud end en lerjord og skal således vandes oftere. Er det meget varmt og solrigt i en længere periode, kan det være nødvendigt at vande dagligt. Hvis du dyrker tæt, behøver du ikke vande lige så ofte, som når du dyrker på åben jord. Kort sagt er den bedste måde at se, om det er nødvendigt at vande, at sætte spaden ned i jorden og tage et grundigt kik.