MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Stauder

20. juli 2021

At så stauder som frø kan kræve andre metoder end for de etårige sommerblomster, som ofte vokser hurtigt. På posen er der anvisninger om, hvorvidt frøene kan sås direkte i et bed eller bør forspires. Visse behøver kølebehandling, andre er afhængige af lyset og nogle skal bruge rigtig lang tid. Følg anvisningerne på frøposen, men hvis frøene ikke har spiret efter fire uger, kan du altid prøve at tage dem ind eller stille dem ud, afhængig af hvad du først prøvede.

Nelson_Garden_olda_perenner_image_3.jpg

Såningen

Ligesom med andre frø bruger man næringsfattig såjord, som gerne må blandes med perlit for at forhøje luftigheden. Skal de såede frø stå længe, kan det være en god idé at vælge en blanding af ren sand og tørv for at undgå algevækst samt at lægge et stabilt plastlåg på. En god idé er at bruge Pluggboxe (til små frø) eller Rootmaster (til store frø), der giver planterne dybe, fine rodnet. Fugt jorden og så frøene, og de, der ikke er lyspåvirkede, dækkes derefter med yderligere et lag såjord.

Husk!

Lyspåvirkning – frø, der er afhængig af lys for at gro. Dæk frøene med et meget tyndt lag jord, små frø dækkes slet ikke.

Forspiring indendørs

For mange hurtigtspirende stauder som ridderspore og studenternellike fungerer almindelig forspiring. De såede frø placeres indendørs i lighed med sommerblomster og grønsager og vokser hurtigst, hvis de får lov til at stå på et varmetæppe.  Jorden vandes forsigtigt med sprayflaske. For at få frodige planter sænkes temperaturen derefter til 16-18 grader, når planterne er begyndt at vokse. Ved at placere en plantebelysning, gerne i fuldspektrum (6700 K), en god decimeter over planterne, får de også den rette lysmængde

Nelson_Garden_olda_perenner_image_4.jpg

Kølebehandling

Andre staudefrø kræver det, som kaldes kølebehandling eller naturmetoden. Den går ud på, at frøet udsættes for de samme temperaturer, som det havde gjort i sit naturlige miljø udendørs. Man sætter sine urtepotter ud om vinteren, og under sneen ligger frøene beskyttede mod ekstreme temperaturer. Potterne bør stå koldt i 8 uger, men denne kulde kan også imiteres, ved at man i lige så lang tid har potterne i køleskabet. Efter kølebehandlingen skal staudefrøene drives videre i rumtemperatur som ved almindelig forspiring indendørs.

Vækst og omplantning

Når der er kommet en lille spire op af jorden, skal planterne stilles køligt og har behov for tillægsbelysning for at blive robuste. Efterhånden som planterne vokser sig større, bliver tiden inde til at plante dem om til mere næringsrig plantejord og større urtepotter. Vand efter behov, og efterhånden som planterne vokser, omplantes de yderligere en eller flere gange, inden tiden er inde til udplantning.

Afhærdning og udplantning

Inden udplantningen skal planterne afhærdes i cirka en uge. Man begynder med at vænne dem til livet udendørs i kortere intervaller ved at placere dem vindbeskyttet og i halvskygge 2-3 timer de første dage og forlænger tiden efterhånden. Efter 3-4 dage må de også gerne stå ude om natten, hvis der ikke er risiko for frost. Efter afhærdningen plantes planterne på det tilsigtede voksested. Gennemvand grundigt, således at jordklumpen er fugtig før udplantningen.

TEKST: Marie Onäng