MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Sommerblomster

22. juli 2021

Det, der kaldes sommerblomster, er de sorter, som kun lever en sæson i vores klima, såsom morgenfrue, stolt kavaler og valmue.  I løbet af en sommer spirer de, vokser op, blomstrer, sætter frø og visner derefter helt væk, når frosten gør sit indtog. At frøså dem er nemt, og mange kan sås direkte på voksestedet.

Andre sorter driver man med fordel op indendørs om foråret, for at de skal nå at vokse sig store og begynde at blomstre tidligere, end de ellers gør i vores kølige klima.

Sådan gør man: Sommerblomster

Sommerblomster

1. Så frøene

Den mest velegnede tid til såning varierer, alt efter hvor i landet man bor, men ved direkte såning skal jorden have nået at blive tjenlig og være begyndt at blive varmet op. Andre sorter forspires bedst indendørs i Pluggboxe (små frø) eller Rootmaster (store frø), som giver planterne dybe, fine rodnet. At så i små urtepotter i minidrivhus eller direkte i tørvebriketter er andre alternativer. Brug såjord, og så frøene deri, dæk med yderligere nogle millimeter jord. Lysafhængige frø dækkes derimod slet ikke med jord – læs informationen på posen. Afslut med at spraye vand over jorden og dæk den med plast eller låg. Stil i rumtemperatur og hold jorden fugtig, så kommer spirerne snart.

2. Den rette temperatur

De allerfleste sommerblomster vil gerne have det lidt varmere end rumtemperatur for at vokse, og ved hjælp af et varmetæppe efter såningen opnår man optimale forhold. Så snart spirerne viser sig, placeres planterne køligere, 15-18°C, hvis instruktionen på frøposen ikke fortæller noget andet.

3. Tilstrækkeligt med lys

Først er det ikke nødvendigt med noget specielt lys, men så snart spiren kigger op, er det vigtigt med tillægsbelysning. En plantebelysning, gerne i fuldspektrum (6700 K) en god decimeter over planterne, er en udmærket måde at give den rette lysmængde på. Vil du ikke bruge plantebelysning, bør du vente med at så, indtil solen lyser længere om dagene, og så kan man stille planterne i et vindue. Kombinationen meget lys og køligere temperatur giver stabile og fine planter, der ikke vokser af sted for hurtigt i højden.

4. Tilpas meget vand

Sørg for dine planter, men vand dem ikke ihjel. Når spirerne er kommet op, overgår du til at vande med kande eller nedefra. Jorden skal næsten nå at tørre helt ud mellem hver vanding, og når planterne er kommet et stykke op, fjerner du plasten eller låget over planterne, så der ikke bliver for fugtigt nedenunder.

5. Omplantning

Når småplanterne er blevet lidt større, så det er muligt at håndtere dem, er tiden inde til at plante dem om til plantejord i deres egne urtepotter. Spray dem gerne dagligt og vand efter behov. Efterhånden som planterne bliver større og udvikler deres rødder, omplantes de yderligere en eller flere gange, før tiden er inde til udplantning.

Sommerblomster

6. Afhærdning og udplantning

Før udplantningen skal planterne afhærdes i cirka en uge. Temperaturen bør da ligge på 15-18°C om dagen, og planterne placeres vindbeskyttet og i halvskygge. Højst 2-3 timer de første dage, og derefter forlænges tiden i takt med, at de vænner sig til det. Efter 3-4 dage må de også gerne stå ude om natten, hvis der ikke er frostrisiko. Efter afhærdningen plantes sommerblomsterne ud på det endelige voksested. Vand grundigt igennem, således at jordklumpen er fugtig før udplantning.