MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Omplantning

09. september 2021

Det er ikke muligt at ignorere en plante, som har behov for at blive plantet om. På alle tænkelige måder viser den os, at NU er det på høje tid at få sig en ny urtepotte. Når protesterne bliver for højlydte, er det bare om at få hevet jord, urtepotter og etiketter frem og få noget gjort ved sagen. Bagefter er tilfredsstillelsen nemlig ekstra stor, når man ser, hvordan de små stakler strækker deres rødder ud, og bladene straks derefter får en ny, ekstra dejlig mørkegrøn nuance. Planter har det nemlig på den måde … de kan være højlydte i deres protester, når de ikke får det, de har brug for, men det tager ikke lang tid for dem at takke for omsorgen, når de fået deres ønsker opfyldt.

omplantning

At omplante en plante er nødvendigt for, at den skal få bedst mulige start i livet. Hvis du gør alt rigtigt, får du livskraftige planter, der har gode muligheder for at yde modstand mod skadedyr og de andre farer, der lurer, når de først bringes ud på deres endelige voksested.

Sådan gør man: Omplantning

Nelson_Garden_Omplantning_image_4.jpg

1. Begynd med at så de frø, du har valgt. Det går udmærket at så i et minidrivhus, avispapirurtepotter, små urtepotter, pluggbox, Rootrainers®, tørvebriketter, eller også kan du vælge at bredså i en bakke. Valget afhænger lidt af, hvilken slags plante det drejer sig om, og hvor meget jord den skal bruge i urtepotten for at udvikles på den bedste måde. Så frøene i såjord, sæt etiketter på, der markerer, hvad der vokser de forskellige steder, og fugt jorden med en sprayflaske fyldt med vand. Placer det, du har sået, på et lunt sted, enten på et varmetæppe eller over en tempereret radiator. Når de små planter begynder at kigge op, placeres de køligere og gerne med ekstra belysning. Følg altid instrukserne på frøposen omhyggeligt.

omplantning

2. Når planterne har fået deres første rigtige blade, de blade, der kommer efter de allerførste kimblade, skal de plantes om til større urtepotter fyldt med næringsrig jord. Vand cirka en time, før tiden er inde til flytning, eftersom planterne så bliver nemmere at få op af urtepotten eller at dele, og desuden har de nået at fylde deres væskereserver, inden det næste chok med skift af urtepotte kommer. Fyld lige så mange små urtepotter, som du har planter, der skal plantes om, med god jord og lav huller, hvor planterne skal placeres. Flyt planterne over ved at holde i et af bladene (hold ikke i den følsomme stilk eller i rødderne) og tryk forsigtigt jorden fast rundt om rødderne, således at planten står stabilt. De første dage efter omplantningen kan det være udmærket at stille urtepotterne på et varmetæppe, eftersom planterne så kommer sig bedre og kommer i gang med væksten hurtigere. Fortsæt med ekstrabelysningen og giv flydende næring efter 2-3 uger.

3. Når rødderne begynder at kigge ud gennem drænhullerne i bunden på urtepotterne, er tiden inde til at flytte planten til en ny urtepotte, dvs. en model, som er nogle centimeter større end den forrige. En firkantet urtepotte er det bedste, eftersom rødderne oftere støder på en kant, hvilket får dem til at vokse mere. Sæt gerne en blomsterpind i som støtte, for nu begynder planterne at blive temmelig store.

4. Visse planter, f.eks. tomater, kan have behov for yderligere en flytning, før den sidste flytning til bedet eller den store udendørs urtepotte.

omplantning

5. Før tiden er inde for at flytte planterne, skal de afhærdes. Det gør du ved at tage dem ud et kort stykke tid hver dag og successivt forlænge tiden for udendørsopholdet. I begyndelsen lade planterne stå i skyggen nogle dage og først derefter stille dem ud i solen, overdækket med fiberdug. Det forholder sig nemlig således, at for planterne er det solen, der gør dem mest skade, før de har vænnet sig til livet udendørs. At afhærde planter er en kunst, og det bedste er tage den med ro. Dyrk nogle ekstra planter og gem dem indendørs, mens resten afhærdes, så har du nogle i reserve, hvis det skulle gå helt galt.

Husk!

Det vigtigste at tænke på, når det handler om omplantning af planter, er at se på planten. Kigger rødderne ud gennem drænhullerne, ser planten bleg ud, og tørrer jorden hurtigt ud, er det på høje tid at plante om. Intet er så tilfredsstillende som at se en bedrøvet plante skifte kulør og begynde at spire med en sand frodighed!