MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Næring til tomater

24. april 2023

Tomater vokser hurtigt, og efter blot nogle uger har en nyplantet tomat brugt de fleste næringsstoffer i den jord, som den blev plantet i. For at kunne vokse og ikke mindst danne frugt, har tomatplanterne brug for masser af næring i hele vækstsæsonen.

Hvornår skal jeg gøde tomater?

Ved omplantning af en tomatplante vil den nye jord indeholde meget næring. Hvis du bruger jord fra din egen have, har du sikkert også tilført næringsrig kompost, som tomatplanterne vil elske. Efter et par til tre uger er det tid til at give mere næring (hvis du ikke bruger langtidsvirkende gødning, se næste afsnit). Det bedste er at gøde lidt og ofte, mindst en gang om ugen, lidt afhængigt af hvilken næring du vælger at bruge.

Da tomatplanter vokser hurtigt og har brug for næring for både at vokse og udvikle frugt, skal du sørge for, at de får næring helt frem til slutningen af sommeren. Hvis du undlader at give dine tomatplanter gødning, vil de overleve, men vil sandsynligvis ikke give en stor høst.

Potte med små tomater sammenlignet med frodige tomater efter en måneds vækst. Henholdsvis 1. maj og 3. juni – på lidt over en måned er tomatplanten vokset markant. I denne periode har vi nået at vande med flydende næring et par gange. Foto: Lovisa Back

Hvor meget næring skal tomater have?

Hvis du køber en færdig plantenæring, er det bedst at følge doseringsinstruktionerne på pakken. Hvis du bruger væsken fra en bokashi-kompost, er det en god ide at fortynde den ordentligt. Brug f.eks. 1 del næring pr. 100-200 dele vand, og vand med det så ofte som muligt. Brændenældevand er også hjemmelavet supernæring, som du kan give dine planter. Her kan du læse mere om, hvordan du laver dit eget brændenældevand.

Grønne tomater på en frodig tomatplante.
For at kunne danne frugt har tomatplanten brug for en lidt anden mængde af forskellige næringsstoffer, end når den udvikler blade. Planten regulerer dette selv, men det er vigtigt, at den nødvendige næring er i jorden. Foto: Lovisa Back

Hvilken næring skal tomater have?

De fleste planter klarer sig med en allround gødning – planterne bestemmer selv, hvor meget de vil optage af hvert næringsstof. Næringskravene varierer, afhængigt af hvor i vækstforløbet tomatplanten befinder sig. Når det er tid til at sætte frugt, har den brug for lidt mindre kvælstof (favoriserer bladenes vækst) og lidt mere fosfor og kalium (favoriserer frugtdannelsen). Vil du gøre det nemt for dig selv, fås der specielle gødninger til tomater.

Hvad angår valget mellem fast og flydende gødning, er det snarere et spørgsmål om, hvordan du vil bruge gødningen. Hvis du dyrker i en potte og ønsker at give næring efter behov, er en flydende næring normalt nemmere at bruge.

Näring-tomater.jpg

Hvor længe skal jeg give næring til tomater?

Tomatplanten har brug for næring hele sæsonen, for at de sidste frugter på planten skal kunne modne. Jo tættere på efteråret, jo mindre skal du vande, og når du ikke vander så ofte, reduceres tilførslen af næring helt naturligt.