MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Vand korrekt i hele vækstsæsonen

20. juni 2022

Dine blomsterbede og køkkenhaveplanter har brug for vand for at trives. En grundregel er at vande meget og sjældent i stedet for lidt og ofte. Her får du mange gode tips til, hvad du skal overveje, når du vander dine blomster og grøntsager.

For at give planterne optimale betingelser for at blomstre og bære frugt er det vigtigt at holde styr på, hvordan man vander og giver næring før og i vækstsæsonen. Ved at vande på det rigtige tidspunkt, udnytte regnvandet og bruge metoder til at forhindre jorden i at tørre ud kan du også reducere dit vandforbrug. Sidstnævnte er især vigtigt, hvis du bor i et område, hvor der er risiko for vandmangel.

Nelson_Garden_The right way to water_Image1.jpg

Vand meget og sjældent

Der findes nogle hovedprincipper for kunstvanding og gødning. Vand meget og sjældent. Det er vigtigt, at jorden omkring rødderne får en god gennemvanding. Du skal ofte vande mere, end du tror. For eksempel kan større plantepotter have brug for mere end fem liter vand, for at al jorden bliver fugtig. Hvis du er i tvivl om, hvornår jorden er gennemfugtet, kan det være en god investering at købe en fugtighedsmåler uden batteri.

Jorden i dine potter og pallerammer tørrer som regel hurtigere ud end jorden i køkkenhaven. Hvor godt jorden i din have holder på vandet afhænger af, om du har lerjord eller sandjord i haven. Lerjord behøver du ikke at vande så ofte som sandjord.

Sådan undgår du svampeangreb

Det andet hovedprincip handler om at undgå vanding om aftenen. For det første elsker de natlige dræbersnegle, at det er fugtigt om aftenen. For det andet er der stor risiko for, at partikler med svampesporer sprøjter op på blomster og grøntsager, når jorden vandes ovenfra. Svampesporerne har kun brug for fire timers fugt for at spire. Når sporerne spirer, rammes planterne af svampeangreb. Om aftenen er der stor risiko for, at det fugtige miljø opretholdes, og planterne udsættes for angreb. Det bedste er at vande om morgenen, eller lige når du kommer hjem fra arbejde, så har planterne tid til at tørre.

Hvis du vander midt på dagen, når der er sol udenfor, fordamper meget af vandet. Vand i stedet haven om morgenen, når det er lidt overskyet udenfor, så vil vandingen give en bedre effekt. Hvis du ønsker, at fugten skal blive længere i jorden, er det et godt tip at dække jorden med f.eks. græsafklip eller andet naturmateriale. Græsafklip og andre plantedele tilfører desuden næringsstoffer til jorden.

Nelson_Garden_The right way to water_Image2.jpg

Vand korrekt om foråret og sommeren

Om foråret behøver du ikke at vande lige så meget som i forsommeren og om sommeren. For det første er der en grundfugtighed i jorden, og for det andet har planterne ikke udviklet et så stort løvværk. Færre og mindre blade giver vandet bedre adgang til jorden. Der vil også være mindre fugt, der fordamper fra bladene, når bladoverfladen er mindre, og luftens temperatur er køligere.

Om sommeren, når det er varmere, har planterne brug for rigeligt med vand, ikke mindst i et drivhus, hvor det bliver rigtigt varmt.

Et rigtig godt tip er at vande, når det regner. Jorden fungerer som en karklud, og når jorden er fugtig, er den bedre til at opsuge vand, end når den er helt tør. Hvis du udnytter regnvandet og det fugtige vejr, vil det ekstra vand, du tilføjer, trænge ordentligt ned i jorden i stedet for at løbe væk og fordampe, når det rammer jorden. Dine planter kan også lide, at vandet har samme temperatur som luften. Hvis du skal vande, er det en god idé at fylde en vandkande med vand og lade den stå et stykke tid, før du vander. Så undgår du, at vandet bliver for koldt eller for varmt.

Bland næring i vandet – lidt og ofte

Det er en god idé at give jorden grundgødning om foråret. Men bland gerne lidt flydende gødning i vandet, når du vander om sommeren.

Der er en hovedregel for, hvordan man giver gødning, nemlig lidt og ofte. Jo mere jævn tilførsel af næring, lys og varme, der gives til planterne, jo bedre vokser de.

Vil du vide mere om gødning i din have? Tjek vores gødningsskole!

Sammenfattende tips

  1. Vand hellere meget og sjældent (end lidt og ofte), så planterne får en god gennemvanding af jorden omkring rødderne.
  2. Vand helst om morgenen eller sent om eftermiddagen. Så kan planterne bedst optage vandet. Undgå vanding om aftenen eller midt på en solskinsdag.
  3. Vand, når det regner, så får du glæde af regnvandet, og den fugtige jord vil lettere opsuge vandet.
  4. Vand fortrinsvis med tempereret vand.
  5. Tilsæt lidt flydende gødning til vandet, når du vander, hellere lidt hver gang end for meget og for sjældent.

Nelson_Garden_The right way to water_Image3.jpg

Udnyt regnvandet. Det er vigtigt, ikke mindst i tider med vandmangel. Sørg for, at dine regntønder er sikret mod drukneulykker.