MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Frø, du kan så tidligt på året

10. april 2023

Når det er koldt og mørkt udenfor, kan havedyrkningen føles langt væk, men nogle blomster og grøntsager skal i jorden tidligt. Lang spiringstid eller lang udviklingstid medfører, at frøene bør sås allerede i årets første måneder.

Grunden til, at vi ønsker at forkultivere vores planter, det vil sige så frø indendørs i stedet for at vente, indtil frosten er forsvundet på voksestedet, er plantens udviklingstid. Mange planter har simpelthen brug for lidt tid til at spire eller vokse. Og før de lyse dage vender tilbage i april, er vi nødt til at dyrke vores nysåede planter under plantebelysning for at lykkes.

Hvorfor skal nogle frø sås tidligere end andre?

De sorter, der skal sås i begyndelsen af året, er dem, det tager tid for at spire eller vokse. Oftest er det grøntsager og blomster, der oprindeligt kommer fra de varmere egne af verden, og som simpelthen har brug for en længere varmeperiode, end den nordiske sommer kan give.

Hvad skal jeg overveje?

Når du sår frø om vinteren og i det tidlige forår, er det helt afgørende, at din dyrkning får nok lys, når planten dukker op over jordoverfladen. Uden tilstrækkeligt med lys er din indsats sjældent umagen værd. Mørket vil sandsynligvis føre til, at du får ranglede og svage planter, der ikke kommer særlig godt fra start. Disse kan let udkonkurreres af senere såede planter, der, selv om de bliver sået langt senere, udvikles til frodige planter og trives langt bedre takket være lyset. 

Små forkultiverede planter, der vokser på et køligt sted med ekstra belysning. Frø sået i januar og februar har brug for alt det ekstra lys, de kan få. Foto: Annika Christensen

Hvilke grøntsager kan jeg så tidligt?

Det, der først og fremmest skal sås tidligt, er frø af chili og peberfrugter. Nogle arter af chili må gerne puttes i jorden allerede før jul.

I februar er det tid til at så aubergine og artiskok, to varmeelskende favoritter, der kræver en lang sommer. Det kan også betale sig at så porrer tidligt.

Jordbær og skovjordbær er også meget langsomme i starten, så vær tålmodig, når det ser ud til, at væksten i potten udebliver. Start i god tid, hvis du vil kunne høste allerede i forsommeren.

En plante, der næppe er forbundet med varmere breddegrader, men som alligevel skal bruge tid for at vokse sig stor, er knoldselleri. Så den i årets første måneder, og vær forsigtig med de små planter i begyndelsen. De er følsomme over for både håndtering og kulde. Når knoldselleri først er kommet ud i jorden, får du en hårdfør plante, der holder langt ind i efteråret. Også bladselleri vokser langsomt og bør sås i februar.

Kraftig knoldselleri, der vokser i en frodig køkkenhave. Knoldselleri er en hårdfør grøntsag, som kræver en lang væksttid tid i begyndelsen af sæsonen.

Skal physalis ikke sås tidligt?

Jordbærtomat og ananaskirsebær skal forkultiveres tidligt for at kunne give en høst. Physalis kan være lidt langsom med spiringen, så vær tålmodig; 20-30 dage er ikke usædvanligt, og du skal huske at holde jorden fugtig.

Hvad du ikke må glemme, når du sår så tidligt, er plantebelysning.

Hvilke blomsterfrø kan jeg så tidligt?

Pelargonier sås tidligt, for at de kan blomstre i sommeren. Heliotrop er længe om at starte og bør sås tidligt for at kunne udvikle sine store, duftende blomster – så helst allerede i januar. Flittiglise, begonia og lobelia er andre sorter, der skal tidligt i jorden.

Hvis du glemte at så stedmoderblomster i sommer, har du en ny chance nu. Forhåbentlig begynder de at blomstre allerede i det tidlige forår og blomstrer hele sommeren. Stedmoderblomster er også en fremragende efterårsblomst, der kan modstå den første frost.

Blandt vores slyngplanter bør klokkeranke sås tidligt. Det er primært af hensyn til blomsterne, at frøene skal sås til tiden. Vær også forberedt på at give dine klokkeranker noget at klatre på, når de begynder at blive store, og vær forsigtig med gødningen til klokkeranken samt til andre blomstrende slyngplanter. For meget gødning betyder, at der udvikles forholdsvis flere blade end blomster.

En lyslilla heliotrop blomstrer inden omplantningen til en større potte.     En utålmodig heliotrop – eller en glemsom haveentusiast – blomstrer, mens den venter på omplantning.

Hvad med lavendel og kæmpejernurt?

Hvis du vil så velduftende lavendel fra frø, er det også en sort, der skal sås tidligt. Lavendelfrø skal dog gennemgå en kuldeperiode, før de spirer, hvilket betyder, at det ikke er plantebelysning og varmemåtte, der hjælper dig med at få succes. I stedet kan du så lavendel i små potter og sætte dem i kulden i begyndelsen af året. Det er vigtigt, at kulden opretholdes i mindst en måned eller to.

Kæmpejernurt er også en blomst, der har en lang udviklingstid og ligesom lavendel muligvis skal gennemgå en kuldeperiode, eller stratificering, som det kaldes. Kæmpejernurt blomstrer fra juli til langt ind i efteråret og er en fremragende blomst at have i baggrunden af en beplantning.

En vigtig ting, som du ikke må glemme, når du sår så tidligt, er at bruge plantebelysning.

Hvad hvis jeg glemmer det hele?

Nogle frø skal som tidligere nævnt sås tidligt for at kunne blomstre om sommeren for at nå at give høst inden vinteren. En senere såning betyder simpelthen, at alt udskydes, og der bliver en højere risiko for, at blomstringen eller høsten ikke finder sted. Jo senere på sæsonen, det er, jo større er sandsynligheden for f.eks. frost. En chiliplante i en potte kan du måske tage indendørs og give hjælp med plantebelysning, mens en stor aubergineplante ude i drivbænken er sværere at få frugterne til at modnes på.