MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Brændenældevand – Sådan laver du det

05. maj 2022

Hvis du har mange brændenælder og er træt af at lave brændenældesuppe af dem, kan du i stedet lave noget, som dine planter vil synes om. Brændenældevand kan lugte forfærdeligt, men er guld værd, og dine planter vil elske dig for det.

Brændenældevand er nemt at lave og er elsket af dine planter. Det eneste, der er nødvendigt for at lave brændenældevand, er brændenælder, vand og en beholder med låg, for eksempel en spand eller tønde, afhængigt af hvor meget nældevand, du vil lave.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_2.jpg

Hvad indeholder brændenælderne, der er godt for dine planter?

Brændenælder indeholder en masse kvælstof og andre vigtige vitaminer og mineraler, som vores planter har brug for under væksten. Kvælstof er især vigtigt i plantens vækstfase, da det favoriserer bladenes vækst. I den helt rigtige mængde er brændenældevand velegnet til alle dine planter, men for meget kvælstof til blomstrende planter kan udskyde blomstringen.

Hvordan kan det ses på planterne, at de lider af kvælstofmangel?

Planter, der lider af kvælstofmangel, bliver lysere i farven, og væksten bliver dårlig. Det første tegn på, at dine planter lider af kvælstofmangel, er, at plantens gamle blade bliver gule.

Sådan laver du brændenældevand:

  1. Pluk brændenælder og læg dem i en spand.

  2. Fyld på med vand, så det dækker brændenælderne og læg et låg på.

  3. Nu begynder nedbrydningen af brændenælderne, og du må gerne røre rundt i blandingen med en pind af og til.

  4. Efter cirka to uger er blandingen klar, og så er der kun de grove stængler tilbage af brændenælderne. Dem kan du lægge på komposten.

  5. Brændenældevand er nu meget koncentreret og alt for stærkt til dine planter. Du skal derfor blande en del af gødningen ud med ni dele vand. Dette er en rimelig mængde gødning til dine planter.

Hvis du placerer spanden eller tønden i solen, vil nedbrydningsprocessen gå hurtigere.

Brændenælderne kan plukkes i løbet af sæsonen. Selv om de spæde brændenælder om foråret indeholder flere næringsstoffer, er de store brændenælder også velegnede. Det er derfor muligt at lave nyt brændenældevand i hele vækstsæsonen.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_1.jpg

Hvornår skal du vande dine planter med gødningen?

Efter et regnvejr er det fint at vande med dit brændenældevand, så kan brændenældevandet trænge ned i jorden uden problemer. Tænk på at vande omkring planterne, og ikke direkte på dem.