Squash, courgette, zucchini, minigræskar. Kært barn har mange navne!
Squash er en af de nemmeste grøntsager i køkkenhaven. Men er det egentlig en grøntsag? Hvis det skal være helt korrekt, er det faktisk en urt, og squash er urtens frugt. Squash er fantastisk at dyrke, fordi den vokser, så det knager, og den giver en stor høst.
Squash kan dyrkes overalt, i en 10-liters potte på en varm altan eller terrasse, i pallerammer, på friland, i drivhuse eller endda direkte i kompostbunken. Det vigtigste er, at stedet har mange solskinstimer om dagen, og at der er plads nok. Sommersquash høstes og spises om sommeren, når frugten er ca. 15 cm lang. Jo mere du høster, jo flere frugter danner planten. Vintersquash (eller græskar, som den også kaldes) har lidt fastere kød og høstes i sensommeren eller det tidlige efterår. Så vil den have tid til at danne en tykkere skal, der kan tåle opbevaring. Vintersquash kan opbevares ved normal stuetemperatur i flere måneder. Du kan også spise squashens blomster.
Hvis du ikke når at spise al sommerens squash, kan du fryse den. Skær den i skiver eller stykker, kog i et minut, lad det køle af, og frys derefter. Perfekt til vinterens lækre gryderetter!
Da squashplanter er følsomme over for frost og også vokser hurtigt, skal du have lidt tålmodighed og vente til begyndelsen af maj, før du sår din squash. Forkultiveringen tager 2-4 uger, og det er tilpas tid at plante dem ud i juni, når det er garanteret frostfrit udenfor. Find din yndlingssort i vores frøsortiment. Prøv for eksempel vores klatrende sorter 'Black Forest' eller 'Ola Escaladora', som er nemme at høste fra, da frugterne kommer højere oppe på planten.
En god dyrkningsmetode til små arealer kaldes "Tre søstre". Det indebærer dyrkning af majs, squash og bønner sammen i en lille gruppe. Majsen bliver høj, så bønnerne kan klatre på den. Bønnerne fikserer kvælstof i jorden, og giver squashen en masse næring. Squashen dækker jorden og forhindrer at ukrudtet får fodfæste. Derudover er det godt for insektlivet i haven at dyrke forskellige afgrøder sammen. Egnede sorter til ”Tre søstre”-metoden er majssorterne 'Sweet Nugget ́ eller 'Golden Bantam', squashsorterne 'Emperol' eller 'Black Beauty' og bønnerne 'Blue Lake', 'Carminat' eller 'Neckargold'. Se vores frøsortiment for flere sorter.
Det er vigtigt at hærde planterne, før de plantes ud. Det betyder, at du hver dag i en uge eller to vænner planterne til det udendørs miljø. Placér planterne på et skyggefuldt og beskyttet sted, helst under en fiberdug. Start med et par timer, og forlæng derefter tiden. Væn dem langsomt til sollys for at undgå, at solen brænder bladene. Når planterne står på deres endelige voksested, skal du beskytte dem med fiberdug, indtil de begynder at få blomster.
I Sydskandinavien kan man så squash på friland, når jorden er mindst 15 grader varm. Brug et jordtermometer! Læg en fiberdug som beskyttelse over jorden. Squash er en rigtig varmeelsker og vil ikke spire, hvis det er for koldt.
Da squash er en solelsker, skal du vælge et sted med meget sol. Jorden skal være muldrig og helst indeholde kompostjord for at holde bedre på fugten. Gød ofte og meget, enten med en afbalanceret gødning, der ikke har for højt kvælstofindhold sammenlignet med fosfor og kalium, eller med en naturgødning. Planten har brug for meget næring for at kunne vokse hurtigt og producere masser af frugt. Vand ofte, men undgå at der kommer vand på bladene. Fjern døde plantedele og også ældre blade, der ligger nede på jorden, så der bliver luft omkring planten og plads til frugten. Dæk gerne jordoverfladen med halm eller lignende materialer for at holde jorden kølig og fugtig, og for at beskytte frugterne mod snavs og skader.
Da squash bliver en stor plante, skal planteafstanden være 100 centimeter.
Squash kan formeres med både frø og stiklinger. Du kan godt tage frø fra din hjemmedyrkede squash, men resultat kan blive uventet, hvis du dyrker frøene, fordi planten ofte krydsbestøver med andre agurkeplanter. Du kan også tage stiklinger af sideskud. Afskær skuddet og plant det i jord. Hvis du er heldig, dannes der nye rødder. Det skal gøres tidligt på sæsonen. Hvis du tager stiklingen midt om sommeren eller senere, får planten ikke tid til at danne frugt.
- De første blomster, der dannes på squash, er normalt hanblomsterne. Da de ikke producerer frugt, falder de af, når de har blomstret færdigt. Når planten har etableret sig på sit voksested, og det er blevet varmt og dejligt i jorden, kommer hunblomsterne. Du kan genkende en hunblomst på, at den har et lille frugtembryo på blomsterstilken lige bag blomsten. Det lille embryo bliver senere til en squash.
- Det hvide pulver er normalt meldug, en svampesygdom, der rammer planter, der ikke har fået nok vand. I modsætning til andre svampesorter trives meldug, når det er tørt og solrigt. For at bekæmpe meldug skal du fjerne alle angrebne blade, også dem, der er faldet ned på jorden under planten. Læg dem ikke i komposten, da de kan sprede smitten til andre planter. Jorden kan forbedres med kompostjord, så jorden holder bedre på fugtigheden. Tilfør derefter gødning, og læg et lag halm eller andet dækmateriale på jorden. Vand squashplanterne regelmæssigt for at forhindre meldug.
- Planten har sandsynligvis fået rodhalsråd. Det er en svamp, der får stilken til at rådne og planten til at dø. Squash er følsom over for rodhalsråd, især når planterne er små. Når du omplanter til en større potte, skal du sørge for, at planten kommer ned i samme dybde som den var før. Dan gerne en lille bunke med jord, så vandet ikke bliver liggende. Vand hellere i underskålen (undervanding) end i jorden for at undgå for meget fugt omkring stilken.
Dæk jordoverfladen med vermikulit ved omplantning for at undgå rodhalsråd.
Held og lykke med din squashdyrkning!