MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Overvintrende pelargonier

29. juni 2022

Selv om det er let at så nye pelargonier fra frø, er det værd at redde planterne om vinteren. Pelargonier, der overlever vinteren, bliver ofte både større og smukkere – desuden kan du få flere planter ved at tage stiklinger fra dem.

I naturen vokser pelargonier på steder med tørre, kølige og lyse vintre – helt forskelligt fra vores barske vinterklima. Således er pelargonier følsomme over for frost og skal flyttes ind om vinteren. Men selv om de fleste pelargonier overlever vinteren ved en lidt køligere stuetemperatur i dit lyseste vindue, er det lidt for varmt og lidt for mørkt til at være optimalt. Hvis du vil give dine pelargonier de allerbedste betingelser, er her nogle tips.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image2.jpgHen imod efteråret forbereder pelargonierne sig på vinterhvile, hvilket ofte er synligt på bladene, der gulner eller – som her – bliver røde. Overvintrende pelargoner. Foto: Lovisa Back

Tid til at tage pelargonierne ind

Så snart de første nætter med frost truer, er det tid til at sætte dine pelargonier til vinterhvile. Oftest ses det tydeligt på planten, når tiden nærmer sig: Væksten stopper, blomsterne bliver færre, og bladene kan begynde at ændre farve.

Du kan fjerne pelargoniernes døde blomster og blade, men du behøver ikke at plante dem om. Det er bedre at omplante dine pelargonier i det tidlige forår, når væksten starter igen. Nogle foretrækker dog at omplante i ny jord eller i det mindste erstatte det øverste lag jord allerede om efteråret, hvis potten har stået udendørs hele sommeren.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image1.jpgOm vinteren er det naturlige lys alt for svagt og kortvarigt til at være optimalt. Hvis du vil give dine pelargonier optimale forhold, er der behov for yderligere belysning. Foto: Markus Danielsson

Lys og varme

Lyst og frostfrit er den mest almindelige anbefaling til overvintring af pelargonier. Med det menes der 5-10 grader og dagslys i mindst 8-12 timer.

Jo højere temperatur, desto mere lys har pelargonier brug for. Jo køligere, desto mindre lys har pelargonier brug for. Dette gælder for alle potteplanter. Vil du overvintre dine pelargonier mørkt, skal temperaturen således holdes lidt køligere (men frostfrit). Du gør også klogt i at skære planten lidt ned.

Nelson_Garden_Overwintering geraniums_Image3.jpg

Vanding og næring

Du kan holde op med at give næring lidt inde i efteråret for at give pelargonien mulighed for at gå i hvile. Når pelargonien kommer ind i vinterhvilen, skal du vande meget sparsomt.

Men hvis du har blomstrende planter ved stuetemperatur og med plantebelysning, kan du give dem lidt næring. Det samme gælder, hvis du dyrker pelargonier i en hydroponisk dyrkning om vinteren.

Efter vinteren

Hvis du har pelargonier stående i vinduet, vil du helt sikkert bemærke, når der begynder at blive liv! I marts begynder lyset at komme tilbage, og dine vinterhvilende planter begynder at vokse. Hvis du har dem stående i en kølig kælder, er tiden nu inde til at tage dem ud. Benyt lejligheden til at beskære trætte grene og eventuelt omplante med lidt ny jord.