MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk indendørs og nyd friske grøntsager – hele året rundt!

18. november 2022

Lær hvordan du dyrker friske grøntsager, aromatiske urter og søde frugter hele året rundt. Indendørs dyrkning er den perfekte løsning, hvis du nægter at være afhængig af årstiderne for at nyde dine egne dyrkede grønne grøntsager. Her er nogle af vores bedste tips til at få succes med din indendørs dyrkning: 

nelson_garden_cultivate_indoors_during_winter_blog_post_image_1.jpeg

1. Gå efter frø der er nemme at dyrke

Krydderier og grøntsager er generelt nemme at dyrke indendørs. Basilikum, koriander og salat er perfekte til indendørs dyrkning og kan dyrkes hele året rundt. 

2. Forbered jorden 

Vælg veldrænet og næringsrig jord til din indendørs dyrkning. For at sikre at jorden holder sig fugtig, kan du tilføje noget vermiculite - et naturligt mineral, der øger vand- og næringsstofbindingen. Du kan også tilsætte noget perlite, som ligesom vermiculite er et naturligt og miljøvenligt materiale, der ligner smuldret styropor. Perlite forhindrer jordkomprimering ved at gøre jorden mere porøs. Dette vil hjælpe frøene med at vokse hurtigere og dannelsen af rødderne.  

3. Tilføj ekstra vækstlys

Den største udfordring, når man dyrker indendørs, er manglen på dagslys. Planterne vil have svært ved at vokse og bliver derfor lange og slanke. Ved at tilføje ekstra vækstlamper vil du booste væksten af dine planter. Der er mange typer lys at vælge imellem, men det lys, der fungerer bedst til indendørs dyrkning, er fluorescerende lys med reflektorer. Hvis du bruger en almindelig lampe til dine planter, skal du sørge for ikke at hænge den for tæt på, da de bliver varme, og planterne har brug for lys frem for varme. 

4. Hold jorden fugtig

Du kan bruge et minidrivhus til at få dine frø til at vokse hurtigere og holde luftfugtigheden på et stabilt niveau. Hvis du i stedet dyrker i en potte eller et trug, skal du holde jorden fugtig både før og efter frøene spirer. Derudover er det vigtigt at huske, at jorden skal være fugtig og ikke våd. Hvis du vander jorden for intensivt, kan det føre til, at frøene flyder rundt i vandet. I stedet kan du bruge en sprayflaske til at give frøene den rette mængde vand. Hvis du ikke vander dine planter, vil de få en bitter smag. 

5. Så i runder

Så nye frø hver anden uge, hvis du dyrker salat, eller hver tredje uge, hvis du dyrker koriander. På den måde kan du begynde at høste, når bladene vokser sig større, og du har altid friske grøntsager lige ved hånden. 

6. Boost din dyrkning med en varmemåtte 

Varmemåtter kan hjælpe dine planter med at vokse hurtigere og bedre. Urter som basilikum trives i varme temperaturer og er derfor perfekte til at dyrke på en varmemåtte. Når du placerer din dyrkning på måtten, vil den opvarme jorden op til 20 grader. Frøene vil ikke have brug for sollys, før de er spiret af. Hvis du dyrker i et minidrivhus, er det vigtigt, at du ventilerer, da måtten vil skabe kondensvand. Måtten skal dog kun bruges indtil frøene spirer og er ikke egnet til alle slags frø. F.eks. kan salatfrø ikke spire ved temperaturer over 20 grader. 

7. Høst før blomstring

Sørg for at høste dine krydderurter, når de vokser sig større, for at forhindre, at de blomstrer. Når du dyrker basilikum, skal du blot knibe bladet af, og et nyt blad vil vokse frem. Hvis du ikke høster i tide, og planten begynder at blomstre, vil planten blive svag, og bladene vil ikke smage særlig godt.