MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

5 tips om vækstlys og indendørs dyrkning

16. november 2022

Med vækstbelysning kan du få flotte spiselige afgrøder selv om vinteren. Er det virkelig altid nødvendigt med vækstbelysning for at få succes med indendørs dyrkning om vinteren? Vi besvarer dine spørgsmål.

1. Er man nødt til at have vækstbelysning for at dyrke indendørs om vinteren? 

Nej, du har ikke altid brug for vækstbelysning for at dyrke indendørs om vinteren - men det er afgørende for resultatet. Hvor afgørende afhænger dels af, hvad du vil dyrke, og dels af, hvor mange lystimer der er, hvor du bor. Det afhænger også af, hvor meget dagslys der kommer ind i netop dit hjem. Fra oktober til marts er der ikke nok dagslys heroppe i norden.

2. Hvornår behøves der egentlig vækstebelysning? 

Nogle krydderurter og bladgrøntsager har brug for ekstra lys fra vækstbelysning for at vokse og trives, når dagene bliver kortere. Mange sorter kan overleve med dagslys alene om vinteren, men de vil give større og bedre høst, hvis de får hjælp af vækstbelysning i de mørkeste måneder. Planter, der ikke får nok lys, bliver lange, tynde og slanke. Med ekstra lys vokser planterne kraftigere og bliver mere produktive. Mere at høste, med andre ord!

En anden fordel ved vækstbelysning er, at du kan flytte din indendørs dyrkning, hvis du har brug for det. Der er enkle stativer, som du kan hænge dine plantelamper op på, så du også nemt kan skifte voksested. De bedste resultater opnås dog normalt, hvis du lader din indendørs dyrkning stå med ekstra belysning i et lyst vindue. Så vil både dagslyset og vækstebelysningen være med til at give dine planter det lys, de har brug for til at vokse og give en god høst. Det er en god idé at hænge plantelysene tæt på dine planter for at give dem nok lys.

Det er også godt at vide, at mange grønne bladgrøntsager kun har brug for varme, lige når frøene er ved at spire. Når de er kommet frem, vokser de bedre, hvis du placerer dem et køligt sted. Så det er ikke varme, de har brug for i vækstfasen, men snarere masser af lys og helst køligere temperaturer. Vækstbelysning gør det muligt at dyrke bladgrønt i en kølig kælder, hvor vækstbelysningen og den kølige luft får dine afgrøder til at trives.

Hvis der er lidt dagslys på det sted, hvor du dyrker, skal vækstbelysningen være tændt i ca. 16-18 timer om dagen. Ellers kan det være tilstrækkeligt med 14-16 timers vækstbelysning.

Namnlös1.jpg

3. Jeg vil gerne dyrke spiselige planter - hvad fungerer bedst indendørs om vinteren?

Hvis du vil have noget, der er meget nemt og hurtigt at dyrke, kan du f.eks. dyrke forskellige typer spirer om vinteren. Der findes flere spændende og velsmagende sorter, f.eks. ræddike og fennikel. Spirer har slet ikke brug for ekstra lys for at vokse.

Hvis du ønsker at dyrke andre spiselige grøntsager indendørs, er det bedst at dyrke mikrogrønt af urter og grønne blade, der høstes senere. Mikrogrønt (eller Micro Leaf) er særligt nemme at dyrke med succes og kræver ikke altid vækstbelysning for at vokse indendørs.

Urter, salat og kål har normalt brug for ekstra belysning for at vokse godt indendørs om vinteren. Hvis du ønsker at dyrke sådan noget, er det derfor en god idé at købe god vækstbelysning. Vækstbelysning i form af lysstofrør med reflektorer eller vækstbelysning med LED er begge muligheder, der fungerer godt til de fleste typer indendørs dyrkning. Hvis du foretrækker noget mindre, er en LED-lampe med skærm også en god mulighed.

Når du har fået din plantelampe, kan du også bruge den som overvintringslampe til middelhavsplanter eller som ekstra belysning, hvis du f.eks. ønsker at begynde at dyrke chili i december eller januar. Du kan også drage fordel af dit plantelys, hvis du ønsker at sprede andre frø tidligt om foråret, når dagene stadig er ret korte.

Namnlös2.jpg

4. Hvis jeg ønsker at dyrke mikrogrønt indendørs, hvad er så det bedste at dyrke?

Mikrogrønt eller Micro Leaf er små skud og grønne blade, som er meget nyttige og samtidig meget nemme at få succes med, når du vil dyrke indendørs - faktisk på alle tider af året. Mikrogrønt, der er virkelig nemt at dyrke, er bl.a. ærteskud og solsikkeskud. Hvis du vil have lidt mere krydderi og peber, kan du vælge mikrogrønt af bladspore eller radise, der er lette at dyrke. De krydrede mikrogrønt varianter er særligt gode i en salat med avocado. Der er også flere andre spændende sorter, som du kan prøve.

Ofte vokser mikrogrønt meget hurtigt og godt i et lyst vindue. I løbet af blot to til fire uger har du friske, sprøde skud og grønne små blade, der giver en velsmagende og velkommen vitaminindsprøjtning til middagsbordet. Med lidt ekstra belysning om vinteren kan du få mikrogrønt til at vokse endnu bedre og give et bedre høstudbytte, end når du dyrker dem uden belysning.

Udover mikrogrønt kan du også dyrke andre bladgrøntsager indendørs. Gode eksempler er: rucola, salat og japanske bladgrøntsager. Prøv kålsorter som pak choi, mizuna eller hvorfor ikke en blanding af japansk bladgrøntsager. Alle disse sorter har brug for ekstra lys for at trives indendørs. Spinat kan også dyrkes indendørs med vækstbelysning, men spinat, der kan lide det rigtig køligt, kan være lidt sværere at dyrke med succes.

5. Hvilke krydderurter kan jeg dyrke indendørs om vinteren?

Det er virkelig dejligt at så frø og se krydderierne vokse i løbet af vinteren. Mange af de krydderier, som vi gerne bruger i vores madlavning, kan dyrkes indendørs, så længe de får nok lys og små doser af næringsstoffer fra tid til anden.

Her er en liste over krydderier, som du kan prøve at dyrke indendørs – helst med vækstbelysning:

Basilikum - Basilikum kan lide masser af lys og i modsætning til bladgrønt, har den også brug for masser af varme i vækstfasen.

Citronmelisse - En urt der er let at dyrke, som gerne må stå i et lyst vindue og ikke for vådt.

Dild - Dild tager noget tid om at spire (både udendørs og indendørs), men klarer sig også godt indendørs, så længe jorden holdes fugtig.

Pebermynte - Mynte er en ægte overlever og spreder sig meget godt i potten.

Oregano - Oregano er meget afhængig af masser af lys.

Persille - Persille kan sås indendørs i potter og kan lide et lyst, solrigt sted.