For mange giver duften af ærteblomster den ultimative sommerfølelse, og den fantastiske Lathyrus odoratus er en plante, som fortsætter med at blomstre, helt frem til frosten kommer, hvis du giver den lidt pleje og omsorg. Ønsker du en tidlig og rig blomstring, bør du starte forkultivering og pleje i god tid.
På samme måde som mange andre sommerblomster vil ærteblomsterne have godt af en forkultivering. Det betyder, at du sår dem i potter inde, så de kan få et godt forspring, før de skal plantes ud på voksestedet. Da vi har klimavariationer i vores land, kan tidspunktet for udplantning variere. Beregn derfor 4-6 uger med forkultivering. Hvis du ikke har tid til at forkultivere dem, eller du helt enkelt har glemt at så dem tidligt, vil det ikke være noget problem at så dem direkte på voksestedet, når faren for frost er ovre. Direkte såning giver en lidt senere blomstring, men kraftigere planter, som har levet hele livet ude.
Frøene fra ærteblomst må gerne skylles før såning. Dette vækker de tørre frø og sætter spireprocessen i gang. Husk derefter at så i en næringsfattig jord, f.eks. såjord. De allerfleste frø har al den næring, de skal bruge for at komme i gang, og såjorden er skånsom for de spæde rødder på en ny plante. Eftersom ærteblomster får dybe rødder, bør de forstyrres mindst muligt ved udplantning. Derfor kan de med fordel sås i plugbakke, hvor de står separat. Ved bredsåning vil der altid opstå skader på rødderne, når planterne trækkes fra hinanden.
Ærteblomster spirer bedst under lidt køligere forhold. Fugtighed er vigtigt for spireprocessen, og jorden bør holdes jævnt fugtig. Så snart spirerne titter frem, bør de anbringes lunt, men ikke for varmt. Umiddelbart efter spiring kan de faktisk klare helt ned mod 0 grader. Med en lav temperatur vil det være nemmere at få kompakte, stærke planter. For en kompakt vækst vil balancen mellem lys og temperatur være afgørende, og her kan det være en fordel at bruge plantebelysning. Tommelfingerreglen er, at høj temperatur kræver mere lys, mens lavere temperatur giver mindre krav til lysmængden.
Når væksten er i gang, bliver planterne hurtigt høje, og det kan ofte byde på udfordringer i en vindueskarm med begrænset plads. Heldigvis vil du kunne klippe planterne ned, noget som giver flere fordele. Hvis du klipper ved det andet til tredje bladpar, vil planten sætte flere skud nedenfra og derfor give tættere ærteblomstplanter. Dette kaldes at toppe en plante og kan gøres på de fleste planter, som skal blive tætte og buskede. Topskuddet, som du har klippet af, er en perfekt stikling, som kan sættes i et vandglas, hvor det som regel udvikler rødder efter kort tid. Vips, så har vi et dobbelt sæt planter!
Efter forkultivering vil du have et helt hold planter, som er klar til en sommer ude. Husk, at de ikke må sættes ud, før de har fået en gradvis tilvænning. Alle planter, som dyrkes inde, bør hærdes, før de sættes ud. Det betyder egentlig at lade dem vænne sig til sol, vejr og vind. Hele processen kan tage en lille uges tid. Når planterne er hærdede, vil ærteblomsterne trives bedst med meget sol og næringsrig jord. En skyggefuld placering giver spinkel vækst og mangelfuld blomstring.
Ærteblomster kan dyrkes næsten overalt – hvad enten du har en stor have eller en altan i byen. Planter du dem i en potte med næringsrig kvalitetsjord, vil det give blomstring over lang tid. På samme måde kan ærteblomsten plantes direkte i et bed eller i en palleramme. Fylder du en palleramme med ærteblomster, vil du have en overflod af blomster til buketter store dele af sommeren. Når du planter ærteblomsterne ud, skal de stå med en afstand på ca. 5 cm, da rødderne søger dybt ned efter næring og fugtighed. Sørg for at vande godt de første dage efter udplantning, da foråret og forsommeren ofte kan være lidt tørre.
Etter udplantning må du sørge for støtte og opbinding med et espalier. Ærteblomster er klatreplanter og gør meget af arbejdet selv, men de skal have noget at holde fast i. De holder sig fast med de stærke klatretråde yderst på bladene. Det er nemt at lave en tipi med solide bambuspinde og jutesnor. Snoren fæstnes rundt om tipien med en afstand på ca. 15 cm mellem hver runde. En tipi er smart, hvis du planter i potter eller som en søjle i blomsterbedet. Planter du på række i bede eller i en palleramme, vil en række bambuspinde med jutesnor mellem være en god løsning. Uanset hvilken form for espalier, du vælger, bør der beregnes en højde på op til 2 meter. Ved brug af jutesnor vil det være supernemt at klippe planterester og snor ned, før du lægger alt i komposten efter afsluttet sæson.
Efter etablering på voksestedet vil man se en kraftigere vækst af nye skud, og nu er tiden inde til at gøde. Da ærteblomsterne skal have stor vækst og producerer enorme mængder af blomster, kræves der meget energi. Derfor er det vigtig at sørge for, at planterne har en jævn og god adgang til de nødvendige næringsstoffer, så de får maksimal blomstring og vækst.
De første blomster kommer som regel midt på sommeren, og så er det bare om at finde saksen frem! Ærteblomster bør faktisk klippes ofte, for at planten skal producere flere blomster, og når vi klipper de blomster, som er sprunget ud, vil planten stimuleres til at producere nye knopper, som forlænger blomstringstiden betydeligt. Der er jo næsten ikke noget bedre end at begrave ansigtet i en luftig buket med ærteblomster, og med en håndfuld planter kan du fylde vaserne store dele af sommeren.
Når du plukker blomster til vaserne, er der nogle ting, du bør tænke på. Klip blomsterne tidligt om morgenen, når planten er saftspændt efter en kølig nat. Derefter bør der gå så kort tid som muligt, før de sættes i vand – helst ikke længere end du selv kan holde vejret. Alternativt kan du give dem et nyt snit med en skarp kniv eller blomstersaks, lige før du sætter dem i en vase. Sørg altid for, at vasen er helt ren, og brug gerne snitblomsternæring for at få længere levetid på buketten. Et sidste tip er at stille buketten køligt om natten, eller når du ikke er hjemme.
Hvis du har nogle favoritter blandt ærteblomsterne, kan du høste dine egne frø. Dette kan du gøre mod slutningen af sæsonen. Husk bare at beregne nok tid til, at frøene kan modnes, før frosten kommer. Lader du blomsterne blive siddende på planten, vil frøbælgen udvikle sig efter afblomstring. Har du flere forskellige planter sammen, kan det være smart at hænge en mærkeseddel på de planter, som du samler frø fra. Så kan du notere dig dette til næste års planlægning af farver i bedet. Når frøene er modne, bør de opbevares tørt og køligt.
De velduftende ærteblomster hedder Lathyrus odoratus og er etårige, og de vil dø, når de første frostnætter kommer om efteråret. Hvis du ønsker en ærteblomst, som kan vare år efter år, er der faktisk et alternativ i den robuste fladbælg Lathyrus latifolius. Den er lige så smuk som almindelig ærteblomst, men mangler duften. Fladbælg vil kunne klare sig de fleste steder og bliver op til 3 meter! Gæt, om den er et fantastisk skue fra midt på sommeren og ud på sensommeren.