Amaryllisen er en af vores fornemste løgplanter og lever godt op til sit gamle svenske navn ”riddarstjärna”. Hos os er den i de senere år næsten udelukkende blevet brugt som juleblomst, men med mange nye sorter i forskellige former og farver fortjener den også stor opmærksomhed i vintersæsonen og det tidlige forår.
De amaryllisløg, der kan købes om efteråret, er blevet forberedt med henblik på at kunne drives i blomst til jul, men ved at bestemme, når de skal sættes i jorden, kan du selv påvirke, hvornår de blomstrer. I modsætning til, hvad mange tror, er dette en meget nem blomst at klare på egen hånd, eftersom al næring, den har brug for, er lagret i løget.
Planten kommer oprindeligt fra den sydlige halvkugle, og det er derfor, den har sin naturlige blomstring om vinteren, netop når vi længes allermest efter blomsterpragt. Foruden den traditionelt røde er der nu mange sorter i både hvidt og rosa og med forskellige mønstre. Jo større løg, man køber, desto flere stængler plejer der at komme. Desuden er udbuddet meget større på de løg, man selv driver op, end den variation blomsterbutikkerne tilbyder med hensyn til færdige planter.
At dyrke sine egne amaryllisløg er forenet med lidt spænding, da man gerne vil have den første blomst i fuld pragt i tiden op til julen. Mange af de løg, der sælges, er temperaturbehandlede for at kunne udvikles i løbet af 6-8 uger, men derefter kan man selv påvirke farten ved at regulere lys og varme. Går det for langsomt, behøves der mere af begge, går det for hurtigt gælder det modsatte. At plante i de første uger i november plejer at være bedst.
For at vække det hvilende løg bør det placeres med rødderne i lunkent vand om natten. Sørg for, at selve løget ikke bliver vådt. Næste dag er tiden inde til udplantning i jord, gerne i en lidt tungere urtepotte, der ikke vælter, når blomsten har nået sin fulde højde. Mellem løget og urtepottens kant skal der være et mellemrum på ca. 2 cm. Læg et lag lecakugler i bunden for dræning, og fyld derefter på med blomsterjord. Omtrent det halve af løget skal være under jord, tryk til rundt omkring.
Det plejer at tage nogle uger, før knoppen viser sig i løget, og så er tiden inde til den første vanding. Derefter kryber blomsterstænglen langsomt frem, men først når knoppen sprækker, er tiden inde til næste gang vand. Derefter holdes jorden fugtig, men gød den ikke. Hvis du vil fremskynde væksten, placeres urtepotten bedst på et varmetæppe eller i en vindueskarm over en radiator. Med lavere temperatur kommer knopperne langsommere.
På samme måde skal urtepotten stilles køligere, når knopperne er kommet, for at blomstringen ikke skal gå for hurtigt. Amaryllis i blomst trives både i vinduer eller et stykke længere ind i rummet. I vinterhalvåret er for meget lys ofte ikke et problem hos os, men hvis blomsterne mister farven, har de bedre af ikke at stå i direkte sollys. Når en stængel er blomstret færdig, skærer du den væk, da der plejer at være flere stængler på vej.
Traditionelt har man haft amaryllis i en urtepotte med jord, og den er ofte støttet med en speciallavet støtte eller blot med en blomsterpind. Hvis en stilk knækker, kan den med fordel bruges som skæreblomst, som holder sig ganske længe. Sådan sælges de også i blomsterhandelen, og hvis stænglen hænges på hovedet med stammen fyldt med vand, har man en anderledes og fin blomsterdekoration. Det er også smukt at sætte løget uden jord i en glascylindervase og lade rødderne stå i fugtige småsten eller eventuelt i vandkrystaller.
Når den sidste klokke er blomstret færdig, er tiden inde til at forberede løget til hvile, hvis man vil gemme det til næste år. Vand godt og begynd at give næring, først hver anden uge og derefter hver uge fra april. Hvis du vælger at have løget inde, passer du det som en almindelig urtepotteplante og lader bladene udvikles for at give næring til løget. Det kan også være smart at grave urtepotten ned i haven i halvskygge om sommeren og vande med lidt gødning en gang imellem. Før frosten graver du urtepotten op og holder op med at vande for at lade bladene visne ned og lade løget hvile tørt og køligt, indtil du skal drive det igen.
TEKST: Marie Onäng
FOTO: Peter Karlsson