Forkultiverer du dine egne tomater eller dyrker noget andet indendørs? Her er tips til, hvordan du får mere robuste og stærke planter ved løbende at omplante dem i nye potter. Start med at omplante i små potter og derefter lidt større og lidt større ...
Risikoen ved at tage en smutvej og lade en lille plante vokse i en stor potte fra begyndelsen er, at den store mængde jord og den fugtighed, som dannes i den ved vanding, bliver en alt for stor udfordring for den lille plantes rødder, så de kan begynde at rådne. Derfor er det en god begyndelse først at plante i en lidt mindre potte, som så kan udskiftes til en større, i takt med at planten og dens rødder udvikler sig og vokser. NB. Ikke alle planter skal omplantes i omgange. For nogle planter er én omplantning nok, før de kan plantes ud på deres endelige voksested (stor udendørs potte eller blomsterbed).
Nu er det tid til at omplante planterne i potter med plantejord. Foto: Annica Norman
Når planten har fået sine første karakterblade (de to blade, der dukker op efter de to første såkaldte kimblade), er det tid til at flytte planten første gang. Vand planterne et stykke tid, før de flyttes, så jorden bliver fugtig og slipper lidt lettere.
Små potter med en diameter på ca. 8 cm er normalt velegnede til den første omplantning.
Fyld potterne 2/3 op med plantejord eller blomsterjord, lav et lille hul, og sæt forsigtigt den lille plante ned. Stilken er skrøbelig, så du kan prøve at løfte i et af bladene eller holde forsigtigt rundt om pluggen eller rodsystemet.
Pres forsigtigt jorden ned omkring planten. Hvis planten er af en sort, som er høj og ranglet, kan du sætte den lidt dybere end tidligere og dække den nederste del af stilken med jord. Især tomatplanter kan lide dette og danner nye rødder langs de dele af stilken, som er dækket med jord. Det er selvfølgelig praktisk at sætte en etiket på hver plante eller på potten, så du kan holde styr på, hvad det er, der vokser.
Nu vil planterne have meget lys, og ofte er et lyst vindue nok. Men det afhænger selvfølgelig af, om der er tilstrækkeligt med dagslys udenfor, når du omplanter. Lyset varierer også afhængigt af forholdene, hvor du bor. Plantebelysning kan være nødvendig visse steder.
2-3 uger efter omplantning kan du begynde at give planterne lidt ekstra næring.
Når rødderne begynder at stikke ud på undersiden af potten, er det tid til næste flytning. Nu kan du vælge en potte, der er ca. 11 cm.
For eksempel tomatplanter bliver normalt stærkere og kraftigere, hvis du omplanter dem to gange, før de ender på deres endelige voksested. Men det er ikke altid nødvendigt. Du må prøve dig frem. Hvis rødderne ser ud til at få plads, og planten ser ud til at trives, er en ny omplantning ikke nødvendig.
I nogle tilfælde kan det endda være en fordel med en tredje omplantning. Hvis du ser, at rødderne stikker ud i bunden, har planten brug for mere plads. Sandsynligvis vil dette være den sidste omplantning før udplantningen i bedet eller den store udendørs potte. Nu klarer planten sig fint med at stå i en potte på 16 cm i diameter.
Når det endelig er tid til at flytte planterne ud i haven (i et blomsterbed eller en potte), bør planterne vænnes langsomt til det nye klima. Tilvæn dem over nogle dage. Det gør du ved blot at lade dem stå udenfor i nogle timer om dagen i deres små potter. Det, der er hårdest for planterne, når de ikke er vant til at være udendørs, er solens stærke stråler. De trives derfor i første omgang bedst på et sted i halvskygge.
Efter nogle dage er planterne stærke nok til at være udendørs permanent. Så kan du plante dem ud i et blomsterbed eller i store udendørs potter. Placér dem, hvor de trives bedst. Tomater, basilikum og ærteblomster er eksempler på planter, der elsker lys og varme.