MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Dyrk tulipaner

19 July 2021

Tulipanerne kommer oprindeligt fra Mellemøstens bjergområder, og der er optegnelser, som viser, at havetulipaner blev dyrket her allerede i 1000-tallet. Til Europa kom de først i 1500-tallet, og dengang ligesom i dag er Holland det land, som vi forbinder mest med tulipandyrkning.

Disse pragtfulde løgplanter blev enormt populære, og i 1630'erne indtraf der i Holland det, man kalder Tulipanboblen, hvilket anses for at være verdens første spekulationsboble. Efterspørgslen efter de bolsjestribede tulipaner, som var mest populære dengang, voksede med en sådan fart, at prisen på et løg efter kort tid kom til at svare til datidens værdi af et hus.

Men som alle andre bobler sprak den pludseligt, og takket være det har tulipanerne nu fået en fantastisk spredning og er tilgængelige i tusindvis af sorter og farvekombinationer. Præcis hvornår tulipanen kom til Norden er ukendt, men den første dokumenterede tulipandyrkning i Sverige fandtes i Olof Rudbecks botaniske have i Uppsala i 1685.

Tulipanen indgår i familien liljeplanter og er en løgplante, som plantes om efteråret for at blomstre i det efterfølgende forår og forsommer. I dag er der mere end 6000 sorter, som deles ind i forskellige grupper, såsom enkel- eller dobbeltblomstrende, liljeblomstrende, triumphtulipaner, frynsede, papegøjetulipaner m.fl. I 1800-tallet introduceredes gruppen Darwinhybrider, fra hvilken flere af vore dages populære sorter stammer. Sorten Apeldoorn kom i 1950'erne og er meget populær endnu i dag.

Hvornår planter man

Tulipanløg kan plantes fra september frem til frostens indtog. Plant helst tidligt om efteråret, hvor løgene er i bedste stand og får god tid til at danne rødder, før vinteren kommer. Men vent til sommervarmen er forsvundet, for hvis jorden stadig er for varm ved plantningen, kan det forstyrre hvilen, som løgene befinder sig i. Resultatet bliver da, at løgene vågner op og starter med at vokse allerede om efteråret, og derefter tager frosten dem. Hvis du ikke skal plante med det samme, er det en god idé at åbne løgposen for at minimere risikoen for fugt og skimmel i emballagen og opbevare dem på et mørkt og køligt sted. Sent plantede løg kommer op lidt senere om foråret.

Hvordan vil tulipanen stå

Løgene skal plantes i veldrænet jord, eftersom de rådner, hvis de står i konstant fugt. Anvend gerne løgjord eller sandet jord blandet med benmel, som giver løgene de bedste forudsætninger for at klare vinterkulden og gør dem mindre følsomme over for svampeangreb. Vil du give tulipanløgene en ekstra næringstilførsel, skal du gøde dem med lidt blodmel om foråret, inden blomstringen begynder. Det forøger tillige chancen for, at tulipanerne danner sideløg og dermed formerer sig. Tulipaner, som bliver høje og flotte, bør ikke plantes et sted, hvor det blæser meget. På udsatte steder vælger man med fordel en lavere tulipan.

Hvordan planter man

Løgene bør plantes med den spidse ende opad, men de vil også vokse og blomstre, hvis man kommer til at plante dem omvendt, bare lidt senere. Flerårige tulipaner plantes gerne ved siden af sent vågnende stauder, som kommer til at skjule tulipanens visnende top om forsommeren. Alternativt planter man i en løgkurv og kan flytte de visnende tulipaner til en mere skjult del af haven.

Lav et hul i jorden og sæt løgene i en dybde på 2-3 gange løgenes højde. Anbring løgene i grupper med 5-10 stk. for at skabe farveglimt i haven og få et mere fyldigt bed. Man kan forlænge pragten i tulipanbedet ved at plante løgene i forskellig dybde og endvidere vende visse løggrupper på hovedet, eftersom det så vil tage forskellig tid for dem at vokse op. Vand i forbindelse med plantningen for at stimulere roddannelsen. Hvis foråret bliver for tørt, kan det også blive nødvendigt at vande. Om efteråret kan du bruge efterårets visne blade på jorden til at dække dine planter og give dem ekstra beskyttelse. Om vinteren lægger sneen sig som et beskyttende lag.

Driv tulipanløg i beholdere

Hvis man ikke har plads i bedene, eller måske behøver at have beskyttelse mod de glubske rådyr, kan man prøve at plante tulipanerne i en kasse eller urtepotte med sandet jord. Denne stilles ud om efteråret for at give løgene den kulde, de har brug for. Når vinteren derefter kommer, stilles de frostfrit og beskyttet mod mus. Om foråret stilles urtepotten ud i drivhuset eller udestuen for at begynde at blomstre. Vand tulipanerne, hvis det ser ud til, at det begynder at blive tørt på jordens overflade. Er det meget mørkt, kan du bruge ekstra lys, for at tulipanerne ikke skal blive for blege og farveløse.

Pleje efter blomstring

Der er tulipansorter, som kommer tilbage år efter år, men de fleste sorter kommer bare til at stå pragtfuldt i dit bed om foråret, efter at de blev plantet. Kommer de tilbage den næste sæson, er det fordi gunstige forhold har ladet dem danne levedygtige sideløg. Mange af de moderne tulipaner har ikke tilstrækkeligt med energi tilbage efter blomstringen til at danne sideløg. Det kan være svært at vide, hvilke sorter som er i stand til at forøge sig, men et sikkert kort for flere års blomstring er Apeldoorn.

Hvis sorten ikke forventes at komme tilbage, kan du tage op løgene fra paradebedet og plante nye løg igen om efteråret. Ligesom ved al anden dyrkning er det klogt at lade et jordstykke hvile en gang imellem, og så i stedet plante tulipaner på nye spændende steder i haven. De gamle løg kan du grave ned på et mindre synligt sted, og næste forår får du måske nogle blomster, ganske vist med ujævn størrelse og højde, men de kan måske bruges som snitblomster. Skal løgene blive på stedet, kan man samle dem sammen og binde den visnende top med et gummibånd, så den ikke står og stritter i bedene.


TEKST: Marie Onäng