MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Lær Markus og hans ven at kende

18. april 2023

Nye oplevelser er sunde

Mit navn er Markus, og jeg er 40 år ung. Jeg bor sammen med mine to døtre og min partner i en lejlighed lidt uden for Stockholm. Jeg tilbringer meget tid i naturen med min familie; klatring, camping og at udforske og opdage nye steder.

Ser frem til høstsæsonen

Der er mere end 450 nye frø i denne sæson. Hvilket frø har du valgt og hvorfor?

Jeg har valgt at dyrke tomaten "Bronzy". Tilsyneladende vil selve planten vokse lidt længere og bære masser af frugt. Jeg har ikke haft stor succes med tomater før, men jeg kan godt lide tomater i min madlavning, så det er et forsøg værd.

 

Havedyrkning kan være en sjov aktivitet for hele familien

 

Hvornår blev du interesseret i at dyrke haven?

Under pandemien flyttede vi fra Stockholm til en lille gård uden for Örebro i det centrale Sverige. Vi så det som en mulighed for at udforske tanken om at være selvforsynende - altså leve af det vi selv kan dyrke. Resultatet var over al forventning, og vi lærte en masse. Vi flyttede tilbage til Stockholm på grund af arbejde, men plejer stadig vores interesse for at dyrke haven. Mine døtre på 12 og 14 år synes også, at det er sjovt. Vi gør det sammen, hvilket gør det til noget helt specielt.

 

En måde at lære børnene om naturen på


Har du nogle gode råd til at arbejde i haven med børn?

Husk at involvere dem. Lad dem plante frøene, vande dem og passe dem. Det er sådan en sjov belønning for dem, når de ser de første små spirer komme op af jorden. Hvis du forklarer hvert trin fra at så frøene til høsten, så lærer de også om processen. Du vil sikkert også selv lære noget undervejs. Start med en plante, der er let at dyrke, og fortsæt derfra!

Markus’ favoritter

Har du en yndlingsgrøntsag?

Jeg synes, at kartofler er utroligt velsmagende og nemme at dyrke. Især den friske kartoffelsort Maribel Øko. Den er lille men virkelig velsmagende og er klar til at blive høstet i god tid til Sankt Hans i juni. Zucchini er også let at dyrke og indgår i mange forskellige opskrifter.

 

Enkel og ubesværet


Kan du beskrive, hvordan du dyrker haven med fem ord?

Jeg kan beskrive det med ét - enkelhed! Mig og min familie er altid i gang med noget; rejser, udforske nye steder osv., hvilket betyder, at vi ikke altid er hjemme. Det sætter standarden for, hvad vi kan dyrke. Vi har brug for robuste og selvstændige planter, der kan klare sig selv i perioder. Kartofler er perfekte i den henseende. Zucchini har brug for lidt mere opmærksomhed og vand men er stadig ret modstandsdygtig. Tomater er mere krævende, og derfor vil vi udfordre os selv ved at dyrke "Bronzy".