MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk salatkål

29. juni 2022

Sprød og lækker både frisk og kogt, og desuden en meget hurtigtvoksende plante! På trods af alle fordelene kan dyrkningen føles lidt vanskelig – indtil du finder ud af hemmeligheden. Ved såning med den rigtige timing er det nemt at få succes med salatkål.

Hvad er det?

Salatkål er, som navnet lyder, en plante, der tilhører kålfamilien. Den er fin og sprød med blade, der kan beskrives som en blanding af savoykål og icebergsalat. Den kaldes også kinesisk kål eller kinakål, et navn, du måske er stødt på i butikkens grøntsagsdisk.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image3.jpg

Det er ikke altid, du får lov til at have salatkålen for dig selv, og et par små bid bør du regne med at få. Det er et tegn på, at der er liv i din køkkenhave. På billedet ser vi salatkålen 'Scarvita' F1, som har mørke grønlilla blade lige fra starten. Foto: Lovisa Back

Hvordan sår man salatkål?

Salatkål kan sås direkte på plantestedet, men er også ideel til forkultivering indendørs. Den vokser hurtigt og kan ofte høstes cirka to måneder efter såning. Salatkål trives bedst i nærende, løs og veldrænet jord. Det er godt, hvis jorden, den vokser i, holdes jævnt fugtig, så husk at vande, hvis det begynder at blive for tørt.

Ligesom for andre kålplanter er der masser af insekter, der kan lide at nippe af bladene. Du kan altid beskytte dine frøplanter med kålnet eller en fiberdug.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image2.jpgDe fleste sorter er grønne med hvide stængler.

Hvorfor vente?

Der er sjældent problemer med at få frø til salatskålen til at spire, men denne slags kål går ret nemt i blomst. Det er først og fremmest varme og for meget dagslys (korte nætter), der kan få planten til at danne blomst. Kålen bliver på ingen måde uspiselig, men der bliver mindre at spise, og kålen danner ikke et hoved.

En god idé er at så din salatkål i juli. Så begynder nætterne at blive længere, hvilket passer godt til denne kål. Salatkål er ikke særlig følsom over for frost, og planterne kan blive udendørs til langt ud på efteråret.

Nelson_Garden_Growing Chinese cabbage – how to succeed_Image4.jpg

Salatkål er en lækker ting at lægge på grillen, og favoritten 'Scarvita' F1 er også en fryd for øjet. Foto: Anna Lindeqvist

Hvordan spiser man den?

Salatkål er hovedingrediensen i kimchi – en traditionel koreansk fermenteret ret. Kimchi er superlækkert, men salatkål har langt flere anvendelsesmuligheder end det. Med sin sprøde tekstur er den velegnet til at spise frisk. For eksempel kan du strimle den og bruge den i en pizzasalat eller bruge bladene som wraps. Salatkål er fin at tilberede, f.eks. i en wok. Eller hvorfor ikke lægge den på grillen?