MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Dyrk agurk

19. juli 2021

Agurk kan med fordel forspires i dybe urtepotter eftersom de har følsomme rødder, der nemt tager skade ved omplantning og udplantning. Agurkeplanter er også ekstra modtagelige for noget, der kaldes visnesyge. Visnesyge forårsages af en svampesygdom, der kommer ind i planten og nedbryder den indefra. Eftersom svampesporerne trives i fugtig jord, bliver det ofte problemet netop ved agurkedyrkning. Du kan strø et tyndt lag vermiculite oven på jorden, som hjælper til med at holde på fugten, uden at jordoverfladen bliver våd, et lag sand er også velegnet.

Dyrk i urtepotte

En agurk, der dyrkes i urtepotte, har brug for cirka 10 liter jord. Hvis det er en drivhusagurk, du har valgt, placeres denne inde i drivhuset, mens frilandssorter kan vokse på et varmt og vindbeskyttet sted i haven. I en urtepotte er adgangen til næring begrænset, og du bør tilsætte næring i flydende form efter nogle uger. Agurken vil desuden gerne have noget at klatre op på, efterhånden som den vokser. Et espalier er ganske udmærket, og desuden er det nemmere at beskære og høste agurken, når den vokser op til bekvem arbejdshøjde.

Sådan gør man:

Dyrk i palleramme

For at dyrke agurk i en palleramme kan man bruge to rammer oven på hinanden, således at rødderne får god plads til at brede sig ud. I en sådan palleramme får du plads til 6 agurkeplanter, og rundt om disse kan duplante salat, der gerne vokser i den halvskygge, som dannes under planterne. Sørg for, at jorden bliver rigtigt grundgødet og muldrig – agurker har behov for meget næring og trives i en fugtig jord.

Ved dyrkning af agurk i palleramme skal du også vælge en af frilandssorterne, de er mere modstandsdygtige over for vejr og vind. Ved plantningen strør du 1 cm tykt lag sand eller fint grus omkring rodhalsen. Vand omhyggeligt og sørg for, at planten har en slags klatrestøtte til at klatre op på. Takket være klatrestøtten slipper du for jord på agurkerne, og det er nemmere at se, hvad der skal beskæres. Agurken danner nemlig en række sideskud fra hovedskuddet, og disse skal beskæres til det andet bladpar for at give planten kraft til at koncentrere sig om at lave agurker i stedet for at vokse sig så stor som muligt. Fjern hveranden agurkeplante for at få lettere adgang til de modne agurker. Det er også en god idé at dyrke drivhusagurker i drivbænk, det vil sige en bænk med vindueslåg, men vær omhyggelig med at lufte ud på de varme dage, eftersom det hurtigt kan blive alt for varmt under glasset. I en koldbænk er klatrestøtte ikke mulig, men agurken må vokse langs jorden, oven på et lag halm.

Uanset om agurken dyrkes i palleramme, drivhus, urtepotte, koldbænk eller på friland, kommer de, korrekt passede, til at give dig en strid strøm af søde agurker hele sommeren. For hånden på hjertet: Hvad er en sommer uden mulighed for at tygge på en agurk, når man kigger ud over ens bede eller tænker på, hvilken middag der skal forberedes?

TEKST OG FOTO: Anna Forslund