MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)

Stueplantegødning om vinteren

14. september 2022

Selv om stueplanter holder pause om vinteren, kan de have brug for lidt ekstra næring for at undgå dårlig vækst. Nogle sorter modstår mørket bedre end andre, og hvis du bruger plantebelysning, vil dine stueplanter fortsætte med at vokse.

Dine stueplanter har brug for lys, vand, næring og varme for at vokse. Om vinteren – omkring oktober til februar – stopper væksten normalt, og det samme gør behovet for næring. Dette skyldes hovedsageligt, at dagene bliver kortere.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_1.jpgGrønne stueplanter som bregner kan drage fordel af et lille stænk af næring en gang imellem, også om vinteren.

Hvor ofte skal jeg give mine stueplanter gødning om vinteren?

Blomstrende eller frugtgivende stueplanter som pelargonier, chili og citrustræer har normalt deres naturlige hvileperiode om vinteren og bør generelt ikke have nogen ekstra næring overhovedet. Det bedste er, hvis de også får lov til at stå lidt køligere.

Dine bladplanter, f.eks. stuegran og forskellige slags figner eller pilea, kan dog drage fordel af et stænk af næring fra tid til anden, også om vinteren. Behovet for næring er større, hvis du bruger plantebelysning, har varme indendørs eller blot har vokseglade planter. Om vinteren kan du skære ned på, hvor meget eller hvor ofte du giver dine stueplanter gødning, så dine planter får omkring halvdelen af det, de ville have modtaget om sommeren.

Undgå at vande dine stueplanter for meget! Mærk efter, om jorden faktisk er tør, før du vander.

Hvis du bruger plantebelysning og også har en høj indendørstemperatur, kan du fortsætte med at give dine planter gødning som resten af året.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_4.jpgI hvileperioder har dine stueplanter også godt af lidt ekstra næring og lys.

Hvilken næring giver jeg til mine stueplanter om vinteren?

For dine stueplanter er det normalt mest bekvemt med en lydende næring. Det er let at dosere i henhold til instruktionerne på pakken. Der fås også næringspinde, der frigiver lidt næring ad gangen. 

Du kan sagtens bruge væske fra f.eks. en bokashi-kompost til at gøde dine stueplanter. Da væsken har en skarp lugt, er det en god ide at fortynde det ordentligt. For følsomme næser kan der købes lugtfri, flydende plantenæring.

Forskellige former for plantenæring kan have forskellig sammensætning af næringsstoffer. Der sker ikke noget ved at variere med forskellige former for plantenæring.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_2.jpgNæringsbehovene i vintermånederne varierer mellem forskellige typer af stueplanter. Lær de sorter, du har derhjemme, at kende.

Omplantning om vinteren

Det er bedst at omplante dine stueplanter om foråret, lige før de begynder at vokse. Det er muligt at omplante om vinteren, hvis du virkelig har brug for det (f.eks. hvis du har fået sørgemyg ind), men prøv at undgå at forstyrre følsomme sorter.

Husk, at den nye jord – hvis du køber ny pottejord – er fyldt med næring fra starten. Dette er normalt nok i ca. 1-2 måneder.