Stauder

Frøsåning åbner muligheder

Den, der spørger Marianne om, hvor hun har fået fat i en speciel plante i den frodige have, får næsten altid det svar, at hun har sået den selv. De fleste planter, hun har, er stauder, med andre ord planter, der kommer tilbage år efter år. Med hendes store haveinteresse og lysten til at prøve mange forskellige sorter er hun med tiden begyndt at dyrke det meste fra frø.

– Foruden spændingen med at så et frø og vente på, at planten vokser op, så kan jeg glæde mig over at fylde mine bede med både mange sorter og flere eksemplarer af hver. Hvis jeg havde købt planterne fra planteskolen, havde det kostet mig en formue, men nu handler det i stedet om at skabe de rette forudsætninger og at have en smule tålmodighed, fortæller Marianne. 

At drive stauder op fra frø er ikke helt så nemt som ved sommerblomster, da de forskellige sorter behøver forskellige behandling for at kunne begynde at gro. Gode nybegynderfrø er akleje, ridderspore og nellike, men ligesom Marianne gælder det om at prøve sig frem, indtil man får held med sine favoritter.


Forskellige behov

At så stauder som frø kan kræve andre metoder end for de etårige sommerblomster, som ofte vokser hurtigt. På posen er der anvisninger om, hvorvidt frøene kan sås direkte i et bed eller bør forspires. Visse behøver kølebehandling, andre er afhængige af lyset og nogle skal bruge rigtig lang tid. Følg anvisningerne på frøposen, men hvis frøene ikke har spiret efter fire uger, kan du altid prøve at tage dem ind eller stille dem ud, afhængig af hvad du først prøvede.

Såningen

Ligesom med andre frø bruger man næringsfattig såjord, som gerne må blandes med perlit for at forhøje luftigheden. Skal de såede frø stå længe, kan det være en god idé at vælge en blanding af ren sand og tørv for at undgå algevækst samt at lægge et stabilt plastlåg på. En god idé er at bruge Pluggboxe (til små frø) eller Rootmaster (til store frø), der giver planterne dybe, fine rodnet. Fugt jorden og så frøene, og de, der ikke er lyspåvirkede, dækkes derefter med yderligere et lag såjord.

Forspiring indendørs

For mange hurtigtspirende stauder som ridderspore og studenternellike fungerer almindelig forspiring. De såede frø placeres indendørs i lighed med sommerblomster og grønsager og vokser hurtigst, hvis de får lov til at stå på et varmetæppe.  Jorden vandes forsigtigt med sprayflaske. For at få frodige planter sænkes temperaturen derefter til 16-18 grader, når planterne er begyndt at vokse. Ved at placere en plantebelysning, gerne i fuldspektrum (6700 K), en god decimeter over planterne, får de også den rette lysmængde.

Kølebehandling

Andre staudefrø kræver det, som kaldes kølebehandling eller naturmetoden. Den går ud på, at frøet udsættes for de samme temperaturer, som det havde gjort i sit naturlige miljø udendørs. Man sætter sine urtepotter ud om vinteren, og under sneen ligger frøene beskyttede mod ekstreme temperaturer. Potterne bør stå koldt i 8 uger, men denne kulde kan også imiteres, ved at man i lige så lang tid har potterne i køleskabet. Efter kølebehandlingen skal staudefrøene drives videre i rumtemperatur som ved almindelig forspiring indendørs.

Vækst og omplantning

Når der er kommet en lille spire op af jorden, skal planterne stilles køligt og har behov for tillægsbelysning for at blive robuste. Efterhånden som planterne vokser sig større, bliver tiden inde til at plante dem om til mere næringsrig plantejord og større urtepotter. Vand efter behov, og efterhånden som planterne vokser, omplantes de yderligere en eller flere gange, inden tiden er inde til udplantning.

Afhærdning og udplantning

Inden udplantningen skal planterne afhærdes i cirka en uge. Man begynder med at vænne dem til livet udendørs i kortere intervaller ved at placere dem vindbeskyttet og i halvskygge 2-3 timer de første dage og forlænger tiden efterhånden. Efter 3-4 dage må de også gerne stå ude om natten, hvis der ikke er risiko for frost. Efter afhærdningen plantes planterne på det tilsigtede voksested. Gennemvand grundigt, således at jordklumpen er fugtig før udplantningen.

Husk!

Lyspåvirkning – frø, der er afhængig af lys for at gro. Dæk frøene med et meget tyndt lag jord, små frø dækkes slet ikke.